Muzeul Astra, alături de ARTmania la ediția din 2017 a festivalului! | |
(Arte vizuale) |
Artistii mexicani care i-au transformat in himere pe membrii trupei Rammstein aduc lumi fantastice in Piata Mica din Sibiu.
Muzeul Astra din Sibiu se alatura Festivalului ARTmania in 2017. |
Toti iubitorii de cultura care au o bratara ARTmania sau East European Music Conference vor avea, in perioada 27-29 iulie, intrare gratuita in cele patru spatii expozitionale ale Complexului National Muzeal Astra.
Editii speciale ale expozitiilor organizate sub girul Muzeului Astra vor fi gazduite in Piata Mica, in cladiri pline de povesti si de istorie, cum ar fi Casa Artelor – valorosul Muzeu de Etnografie si Arta Populara Saseasca “Emil Sigerus”, amenajat in fosta hala a breslei macelarior, o cladire mentionata pentru prima data in documente in anul 1370. Artistii mexicani care i-au transformat in Alebrijes pe membrii trupei Rammstein ii imbie pe trecatori, in perioada festivalului, in fermecatoarea Casa Hermes, la Muzeul de Etnografie Universala “Franz Binder”, fosta Casa a Asociatiei Micilor Meseriasi din Sibiu, candva camin pentru personalitati ale vremii, de la comite ai sasilor, la judecatori regali. Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, considerat cel mai mare si cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa, anunta o adevarata Olimpiada de mestesuguri traditionale, secundata, in Pavilionul Multicultural, de un experiment acustic hipnotizant ce recompune, in cele mai mici sunete, zarva unui targ frematand de viata, cu mesterii lui, de la palarieri si fierari, pana la lemnari, olari sau tesatoare. V-ar placea sa luati pulsul unui targ rascolit de targoveti in cautare de bunatati si animat de negustori care-si lauda marfa? Ar putea ca aceast vis sa para aievea, in cadrul unui proiect multimedia vizionar, initiat si gazduit de Muzeul ASTRA.
•Tarja, Lacuna Coil, Riverside, Beyond the Black, You And Me At Six, Devin Townsend Project si Walkways sunt trupele confirmate pe afisul celei de-a 12-a editii a Festivalului ARTmania din Sibiu. Biletele au fost puse in vanzare in retelele eventim.ro, myticket.ro, iabilet.ro si pe kompostor.ro. In cea de-a doua perioada de pre-sale, pretul unui abonament este de 230 de lei, urmand ca la locatie pretul sa fie de 250 lei.
•Pentru a raspunde solicitarilor publicului, ARTmania a pus azi in vanzare un numar limitat de bilete pe zi, la pretul de 140 lei.
Seri cu muzica buna si dimineti in linistea cherhanalelor, in fosnetul surd al morilor cu cai sau al celor de vant din minunatul muzeu ASTRA, un spatiu magic, care a fost gandit inca din anul 1940, dar care a fost inaugurat, de fapt, in 1963. De atunci, vreme de 54 de ani, ASTRA isi consolideaza, cu minunate povesti, faima nationala si internationala. Patrimoniul muzeului este format din 300 de cladiri si peste 15.000 de obiecte. Cel mai vechi monument din muzeu, o moara hidraulica, a fost adusa in anul 1963 in Dumbrava Sibiului si si-a consolidat faima si statutul emblematic, devenind, in cele din urma, elementul central al siglei muzeului. O parte dintre aceste valori inestimabile vor fermeca, anul acesta, si publicul ARTmania.
PROGRAMUL MUZEELOR ASTRA IN PERIOADA 27-29 IULIE
•Casa Artelor – Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca “Emil Sigerus”
Adresa: Piata Mica, nr. 21
Program: miercuri-duminica, 10,00 – 18,00; sambata: intre orele 10.00 – 20.00
”Rosturi si rostiri la sasi”. O lume intreaga poate fi recompusa din mici rostiri in propozitii brodate, inscriptionate sau rostite in momente importante. Organizata pentru a marca aniversarea celor 500 de ani de la declansarea Reformei protestante a lui Martin Luther, Expozitia „Rosturi si Rostiri la sasi” contureaza o lume in care cuvantul accentueaza importanta credintei, concept adunat intr-un vers semnat de Martin Luther pe care il regasim, brodat sau inscriptionat, in tot spatiul transilvanean sasesc, pana in zilele noastre: “O cetate puternica este Dumnezeul nostru”.
•Casa Hermes, la Muzeul de Etnografie Universala “Franz Bidner”
Adresa: Piata Mica, nr. 11
Program: miercuri-duminica: 10,00 – 18,00
Alebrijes sunt personaje fantastice din folclorul mexican, realizate din carton, hartie, faina si apa care pot fi vazute defiland pe strazile din Mexico City. Anul acesta vom putea vedea aceste creaturi mitice si in Sibiu, mai exact in fata Casei Hermes, unde, in perioada 20 – 26 iulie, patru artizani mexicani isi vor da masura maiestriei, construind o marioneta de cativa metri inaltime. Echipa de artisti invitati la Sibiu si-a castigat faima internationala, printre altele, si pentru ca a realizat, la festivalul Hell&Heaven in 2016, figurinele ce ii reprezinta pe membrii trupei Rammstein. La ridicarea instalatiei de la Sibiu vor participa si voluntari sibieni, iar dupa finalizare, figurina supradimensionata va ramane expusa in holul Muzeului de Etnografie Universala Franz Binder din Casa Hermes.
In cadrul aceluiasi eveniment, pe data de 26 iulie la ora 16:00, va avea loc vernisajul expozitiei « Este vorba despre Mexic… », care va reuni atat obiecte de etnografie mexicana din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universala Franz Binder, cat si obiecte de mic artizanat, aduse de artistii mexicani.
•Muzeul Civilizatiei Traditionale din Dumbrava Sibiului
Adresa : Str. Padurea Dumbrava, nr. 16-20
Program: zilnic 10.00 – 20.00
Editia din acest an a Olimpiadei “Mestesuguri Artistice Traditionale” reuneste 260 de participanti, din toate judetele ale tarii, inclusiv Sibiu si municipiul Bucuresti, dar si din strainatate, din Mexic, Republica Populara Chineza, Republica Bulgaria si Republica Moldova. De miercuri, 26 iulie, pana duminica, 30 iulie 2017, micii mestesugari in straiele specifice locurilor de origine, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, vor insufletii, prin atelierele interactive, gospodariile din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. in zilele de vineri, 28 iulie si sambata, 29 iulie, participantii vor demonstra cat de iscusiti sunt in practicarea mestesugului preferat in fata oaspetilor veniti la centrul Sibiu, respectiv la Casa Artelor, in Piata Mica.
Olimpiada “Mestesuguri Artistice Traditionale”– editia a XXII-a – 26 - 30 iulie 2017 gazduieste si tabara de mestesuguri artistice traditionale, editia a VIII-a, 25 iulie – 30 iulie 2017, din cadrul Programului „Fara Limite - impreuna intru Traditie”, dedicat persoanelor cu dizabilitati, Muzeul in aer liber, Gospodaria de fluierar din Hodac.
•Pavilionul Muzeal Multicultural
Str. Padurea Dumbrava, nr. 16-20
Program: program: miercuri-duminica 10.00 – 18.00
Calea minoritatilor etnice – Ateliere, gospodarii intregi, mori cu cai sau de vant, asa cum erau odata, amintind, cu toate, de legendele acestor locuri. Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului expune 18 monumente ce apartin unor minoritati etnice din Romania, fiecare prezentand si ocupatiile traditionale pe care le-au avut proprietarii lor. O premiera, in cadrul acestei expozitii, ar fi faptul ca niciunul dintre aceste monumente nu a fost pana acum prezentat din perspectiva etniei pe care o reprezinta.
•SALA ATELIER, SALA TARG SI SALA CALE
Expozitia, ca experienta multimedia. Sunetul poate fi, uneori, viu, scapat de rigorile reprezentarilor clasice, distante, conventionale, strict documentaristice sau radiofonice. Avand o identitate si o viata aparte, sunetul poate imbraca anumite exponate intr-o aura speciala, imposibil de anticipat in absenta lui. Sala este impartita in cinci arii diferite, fiecare cu povestea ei si cu nebanuitele ei mistere: palarieri, fierari, lemnari, olari sau tesatoare. Montaj sonor sonor se schimba in zona Salii Targ, cu secvente menite sa ilustreze vacarmul motorizat al targului contemporan, pentru a deveni, spre Sala Cale, un melanj de voci, asa cum se aud ele atunci cand treci printr-un targ.
. | |
|
|