Spectacolul va fi dedicat memoriei marei balerine Maya Plisetkaya, pe muzica lui Rodion scedrin, sotul si marea ei iubire, cel caruia i-a servit drept muza.
„Dintotdeauna am perceput muzica lui Rodion Scedrin - si nu vorbesc numai de ale sale balete sau opere, ci chiar si de piesele sale instrumentale, ca fiind impregnata de o foarte intensa si interesanta teatralitate. Ascultand-o, resimt din partea compozitorului o adanca intelegere a universului inimii si a sufletului. Forta acestei muzici, impreuna cu finetea nuantelor sale, intotdeauna mi-a placut si m-a inspirat.
Prin noua mea creatie, „TragiComedy”, imi propun sa explorez coregrafic atat o serie de situatii si conflicte care se pot ivi intre personaje cat si o gama de trairi sau framantari intime, la care ma „duce” muzica lui Rodion Scedrin.
Pe de alta parte, dansul inegalatei Mayei Plisetkaya, in afara de academismul mondialmente cunoscut al artistei purtand titlul de „ballerina assoluta”, a fost intotdeauna impregnat de un dramatism, de o teatralitate, iesite din comun. De unde ideea de a dedica „TragiComedy” acestei figuri exceptionale ale culturii universale.”
Acum mai bine de zece ani, Gigi Caciuleanu a realizat la Paris, la invitatia designer-ului Pierre Cardin, pentru, dar si cu participarea superbei artiste Maya Plisetkaya, spectacolul „La Folle de Chaillot”, pe muzica aceluiasi scedrin.
Sub directia artistica a maestrului Gigi Caciuleanu vor evolua pe scena balerini ai Operei Nationale Bucuresti alaturi de soprana Oana Berbec. Matei Dersidan (Les Ateliers Nomad) a creat scenografia si mapping-ul video, light design-ul poarta semnaturile lui Cristian simon si Andrei Florea. Costumele ii apartin Corinei Boboc, iar Lelia Marcu - Vladu este asistent de coregrafie al spectacolului.
Gigi Caciuleanu, autorul spectacolului declara:
„Ideea dualitatii tragedie/comedie este de obicei simbolizata grafic prin reprezentarea faimoasa a celor doua masti: una care rade, alta care plange, amandoua echilibrandu-se emotional.
Daca ar fi sa traducem acest concept in limba filozofiei orientale am vorbi de Yin si Yang, daca ar fi sa-l transpunem in electricitate sau/si magnetism am vorbi de (+) si (-). In meteorologie am vorbi despre cer senin sau furtuna...
De fapt este vorba despre eterna aventura a cuplului format din entitati umane. Dar, de ce nu, poate si aceea a unui grup de cupluri, format din persoane care pentru un motiv sau un altul sunt puse in situatia de a convietui intr-un spatiu dat pentru o perioada data de timp. Povestea fiecaruia dintre noi fiind alcatuita din diversele noastre trairi, cu momente cateodata triste, alteori mai vesele, am putea foarte bine sa gandim impreuna cu Shakespeare ca suntem cu totii actorii unei tragicomedii pe scena acelui teatru pe care il numim VIATA.”
Spectacolul va avea loc pe scena Operei Nationale Bucuresti, in data de 8 septembrie, ora 19:00. Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro/
. |