Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Deschiderea expoziției „Camera Lucida” – O privire asupra Marelui Război prin bijuteria contemporană
(Arte vizuale)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va gazdui, in perioada 13 - 30 septembrie, 2017, expozitia temporara „CAMERA LUCIDA” – O privire asupra Marelui Razboi prin bijuteria contemporana, semnata de Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana si co-finantata de Administratia Fondului Cultural National.
Vernisajul va avea loc miercuri, 13 septembrie, 2017, ora 16:00, la sediul MNIR din Calea Victoriei 12, sector 3, Bucuresti.
„CAMERA LUCIDA” este un nou proiect lansat de Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana, in perioada 2017 – 2018, dedicat comemorarii a 100 ani de la incheierea Primului Razboi Mondial, precum si Centenarului Desavarsirii Unitatii Nationale. „CAMERA LUCIDA” vine in continuarea a doua proiecte de anvergura desfasurate de Assamblage in perioada 2015 – 2016 si anume „O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei”si „FOUND.LOST.FOUND”.

Expozitia este, de asemenea, in stransa legatura cu expozitia temporara „Romania in Marele Razboi,” organizata de MNIR, dedicata comemorarii centenarului intrarii in razboi a Regatului Romaniei, dar si a situatiei din Transilvania, Bucovina si Basarabia. Dramatismul si complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt redate in cadrul expozitiei prin documente oficiale si private, presa, harti, afise de propaganda, fotografii, carti postale, scrisori, jurnale, armament, uniforme si accesorii, ordine, decoratii, insigne, brevete, picturi, desene, bancnote, marci postale, multe dintre ele expuse pentru prima oara. Diverse obiecte de uz practic sau decorative din categoria “trench art” (arta din transee) realizate de soldati din tuburi de obuze, cartuse sau grenade,  cu scopul de a le vinde in schimbul alimentelor sau pur si simplu pentru a se relaxa, sunt si ele prezente in expozitie – sfesnice, brichete, scrumiere. Tabloul complet este oferit de reconstituirea unui transeu ce prezinta armament din dotarea Armatei Romane, lazi de munitie, lada de campanie cu bunuri capturate de la inamic, cuib de mitraliera, periscop pentru observarea inamicului, post de comanda si multe alte efecte militare.

Expozitia „CAMERA LUCIDA” prezinta doua instalatii interactive de bijuterie contemporana si include o selectie curatoriala a expozitiei „Room 40 – Descifrarea designului contemporan”, prezentata pentru prima data in cadrul expozitiei centrale Romanian Design Week 2017. Proiectul aduce laolalta peste 30 designeri romani si internationali, din SUA, Costa Rica, Coreea de Sud, Franta, Spania, Mexic, Finlanda, Italia etc, selectati in urma unui concurs international de proiecte.

Bijuteria si formele conexe de arta devin, astfel, modalitati de comunicare vizuala si de educatie emotionala, reclamandu-si rolul activ in observarea, criticarea si influentarea contextului social. „Aceasta este o oportunitate de a reconsidera viata publica a bijuteriei. Desi poate parea in contradictie cu natura intima a acesteia, trebuie sa reflectam asupra misiunii bijuteriei contemporane de a relationa intr-o maniera critica cu lumea inconjuratoare (...). Este o dimensiune experimentala a designului etic care pune sub observatie preconceptiile. Asistam acum la o largire a viziunii artistice si a unui context care permite bijuteriei sa revina la rolul ei cotidian – de instrument util, liant social si apel la actiune – nu doar ca o evidenta a individualului, cat si un semn de schimbare la nivel mai larg.” Kevin Murray - Signs of Change: Jewellery Better World Designed to Make a Change.

Designul expozitiei este semnat de Arh. Ioana Ardelean.

Designeri participanti in expozitie: Alina Carp, Alina Constantinescu, Ana Marchetanu, Andreia G. Popescu, Arina Nitulescu, Cleopatra Cosulet, Contemporia (Ioana Streza & Alexandru Burlacu), Diana Pantea, Anayd Blu (Diana Tobosaru), Letitia Pintilie, Life in Mono (Tana Enedi), Malute (Luiza Teodorescu), Gabriela Secarea, Gena Tudor, Juls (Teodora Rus), Roxana Hodorog, Razvan Popa, Temper (Diana Vasile), Irina Dimiu, Mihaela Dumitrasu, Mihaela Coman, Amira Jalet, Tania Cruz, Sara Chyan, Mariolina Mascarina, Vincent Hawley, Helene Jeandot, Ryungjae Jung, Monika Winkstorm, Sabina Vargas Angela Malhues, Jade Chiu.

Expozitia este deschisa la MNIR in perioada 13-30 septembrie, 2017 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10:00-18:00.

CL afis


Assamblage este principala si cea mai activa platforma din Romania dedicata artei bijuteriei contemporane. Infiintata in 2015 in cadrul Romanian Design Week, in urma unui demers constant de 7 ani al scolii de Bijuterie Contemporana de recuperare a tehnicilor traditionale de manufactura si incorporarea lor in designul contemporan. Cei peste 400 absolventi si 50 designeri emergenti activi in asociatie sunt o dovada a evolutiei domeniului, cu potential de influentare a industriilor creative si educationale autohtone.

MNIR – Muzeul National de Istorie a Romaniei, inaugurat in anul 1972, este una dintre institutiile reprezentative ale culturii romanesti. Muzeul este adapostit intr-o cladire monument istoric, denumita in trecut Palatul Postelor, aflata in cuprinsul vechiului centru istoric al Bucurestiului. Prin colectiile sale, MNIR detine un fond foarte valoros de bunuri de patrimoniu mobil care ilustreaza toate perioadele semnificative din trecutul poporului roman, cat si din vremea unor civilizatii care au existat in vechime pe actualul teritoriu al tarii noastre.

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate