Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 septembrie 2023
Recomandări
Bijuterii ale unor tineri designeri români vor străluci la Lisabona-FOUND.LOST.FOUND by Assamblage
(Arte vizuale)
Institutul Cultural Roman de la Lisabona va gazdui, in perioada 6-29 septembrie 2017, expozitia de bijuterie contemporana Found Lost.Found, impreuna cu o selectie curatoriala a instalatiei O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei, semnata de Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana.
Vernisajul va avea loc in data de 6 septembrie, ora 19:00,  in prezenta reprezentantilor Assamblage si a Cristinei Felipe – curator si co-fondator al Asociatiei Portugheze de Bijuterie Contemporana.

In contextul celebrarii a 100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si Portugalia, Institutul Cultural Roman de la Lisabona si Ambasada Romaniei in Republica Portugheza organizeaza pe parcursul anului 2017, o suita de evenimente culturale simbolice, atingand 12 capitole esentiale ale creativitatii romanesti. In acest context, in luna septembrie a acestui an, va fi prezentata la Lisabona expozitia Found.Lost.Found.

Expozitia este curatoriata de designerul David Sandu si prezinta doua instalatii interactive de bijuterie contemporana compuse din 120 de piese ale urmatorilor designeri romani: Andreia Gabriela Popescu, Ioana Ardelean, Otilia Mihalcea-Oval, Cleopatra Cosulet, Diana Tobosaru, Elena Crisan, Gabriela Secarea, Lucienne Buga, Luiza Teodoresu, Madalina Stoica, Mihaela Dumitrascu si Roxana Hodorog. Designerul expozitiei este arhitectul Ioana Ardelean.
 
Gandita ca un omagiu adus unei traditii fabuloase, in parte uitata, expozitia este o reinterpretare actuala a formelor bijuteriilor dacice incarcate simbolic si cultural. Colectiile semnate de designeri propun o interpretare alternativa a tezaurului, ca un organism viu, continuu si sedimentar si parte activa din memoria culturala. Valorile lui depasesc granitele nationale si transcend in universal. in contextul globalizarii rapide si al circulatiei ideilor si valorilor, trecutul devine un canal de dialog si acceptare. Ajungem intr-un moment in care avem aceiasi stramosi, nu prin mijloace de afiliere, ci prin identificare culturala. Astfel, tezaurul devine in acest caz un pretext pentru o cautare personala a fiecarui artist a acelei relatii intime dintre obiect si semnificatie, dintre valoare si pretiozitate in bijuteria contemporana.

„Majoritatea bijuteriilor antice dacice nu erau destinate unui scop functional. Ele faceau parte din cultul religios, erau ofrande destinate zeilor. De aceea, nu sunt realizate la o scara umana, parand sa apartina unor fiinte supradimensionate. Ele sunt pasaje de trecere, care, dincolo de scopul lor ritualic, reprezinta o cale de contact intre oameni si zei. Arta bijuteriei devine o forma de legitimare: oamenii stau acum fata in fata cu zeii. Astazi, bijuteria contemporana devine importanta prin semnificatia ei, continuand eternul dialog dintre pretios si valoros. In contextul revizuirii valorilor, una ramane constanta: valoarea culturala a bijuteriei va depasi mereu evaluarea ei materiala“ spune David Sandu, curatorul expozitiei.

----
Expozitia Found.Lost.Found a fost prezentata in exclusivitate in cadrul London Fashion Week - International Fashion Showcase - in perioada 19-23 februarie 2016, la Somerset House, cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Londra. Ulterior, Found.Lost.Found a facut parte din Expozitia centrala Romanian Design Week 2016 si din expozitia O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei – editia a II-a (in cadrul Muzeului de Arta din Cluj-Napoca si MNIR - Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti). A fost itinerata in luna octombrie 2016 in cadrul Festivalului Eurocultura – Bozar Bruxelles si Designblok – Prague Design and Fashion Week.

Afi? Found.Lost.Found @Lisabona


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate