Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Prima ediție a Festivalului “Micia Rediviva”
(Arte vizuale)
In data de 24 septembrie, 2017, incepand cu ora 12:00, la scoala Generala din comuna Vetel (jud. Hunedoara), va avea loc prima editie a Festivalului “Micia Rediviva”.
Organizat de Primaria Comunei Vetel  si de Filiala Deva a Asociatiei Terra Dacica Aeterna, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, evenimentul are ca scop punerea in evidenta si valorificarea unuia dintre cele mai importante ansambluri arheologice  din Romania, prin introducerea acestuia in circuitul turistic.

Pe malul stang al Muresului, la granita vestica a provinciei Dacia, s-a dezvoltat un important centru militar si economic, Micia. Nucleul asezarii romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat intr-un  punct strategic cu rol important pentru apararea provinciei. 

Micia, in perioada romana, devine o asezare urbana semnificativa, chiar daca inscriptiile o pomenesc cu titlul de pagus. Importanta si inflorirea asezarii s-a datorat, fara indoiala, faptului ca aici a functionat una dintre principalele statii vamale de la marginea Imperiului Roman, devenind o adevarata placa turnanta ce asigura circulatia marfurilor, oamenilor, si, nu in ultimul rand, a ideilor. 

Cercetarile arheologice realizate aici, prin eforturile reunite ale cercetatorilor de la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti si de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, au avut ca rezultat dezvelirea unui complex de edificii publice si militare precum un castru de mari dimensiuni, un amfiteatru, bai romane, temple, locuinte, strazi, dar si intr-o portiune din Drumul Imperial care lega provincia Dacia de partea occidentala a Imperiului Roman. Din situl de la Micia provin importante marturii de arta, civilizatie si cultura materiala, ce au imbogatit si imbogatesc permanent, cu fiecare campanie de cercetari arheologice,  patrimoniul muzeelor din Romania. 

Traversat de DN 7 si de calea ferata Simeria - Arad, afectat de amplasarea, in perioada comunista, a Termocentralei Mintia, situl de la Micia isi cere astazi dreptul la transformarea sa intr-o resursa culturala ce trebuie sa devina un pilon de dezvoltare durabila a comunitatii locale si un reper pe harta turistica a iubitorilor de istorie. Prin caracteristicile sale si prin potentialul sau turistic si stiintific, dar si prin gradul de accesibilitate, situl de la Micia se individualizeaza, fiind unic in cadrul siturilor romane din provincia Dacia.

“Micia Rediviva” are in centru ideea valorificarii potentialului multiplu al acestei importante resurse de patrimoniu, insuficient promovata, in ciuda amplasamentului de exceptie si a elementelor sale constitutive. 

Va asteptam asadar,  duminica, 24 septembrie, 2017, ora 12:00, la Scoala Generala din comuna Vetel, jud Hunedoara, pentru a ridica valul uitarii de pe o parte din istoria noastra si pentru a demonstra, impreuna, ca ranile patrimoniului se vindeca prin educatie, cunoastere si cultura!

Afis Micia Rediviva_MNIR2017

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate