Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Învingătoare
(Arte vizuale)
Artmark, Palatul Cesianu-Racovita 
Licitatia Doamnelor Artelor Frumoase Romanesti
3 octombrie 2017, ora 19.30.
Cred ca femeia cand va ajunge sa se cunoasca pe ea insasi, va grabi evolutia societatii” spunea in 1916 Cecilia Cutescu-Storck, prima femeie profesoara la scoala de Arte Frumoase din Bucuresti si prima femeie profesoara la o universitate de arta din Europa. si tot in 1916 apare la Bucuresti asociatia "Femeile pictore si sculptore", intemeiata de artistele Cecilia Cutescu-Storck, Olga Greceanu si Nina Arbore, ce va fi sustinuta, pe rand, de Regina Elisabeta si de Regina Maria.

Licitatia Artmark intitulata Licitatia Doamnelor Artelor Frumoase Romanesti are ca deziderat recuperarea personalitatilor artistice feminine, care au marcat pictura romaneasca moderna, unele dintre ele uitate, altele reconsiderate in ultimii ani. Selectia de opere este cu totul speciala intrucat sustine aceasta “cauza” si aduce un elogiu spiritului cu totul original al plasticienelor romance.

Rodica Maniu Mützner, Nutzi Acontz, Micaela Eleutheriade, Elena Popea, Magdalena Radulescu, Margareta Sterian, Lucia Dem(etriade) Balacescu sunt doar o mica parte din numele care au marcat prin opera lor cultura nationala, si care, prin participarea lor activa, au grabit procesul de emancipare a femeilor in societate si in viata artistica.

Desi multe dintre ele au avut destine frante (cum este spre exemplu cazul Adinei Paula Moscu care se sinucide, ori al Minei Byck Wepper), artistele noastre au creat o opera particulara, indrazneata, care a avut succes atat in tara, cat si la nivel european. Apreciate de critica straina a vremii, multe dintre ele se intorceau de la Expozitiile Internationale cu medalii de aur, argint sau bronz,  participau cu regularitate la Saloanele Oficiale si aveau, mai ales datorita lobby-ului Reginei Maria, expozitii personale.

Scolite la Viena, München, Roma, Paris, Doamnele Artelor Frumoase Romanesti au avut ca maestri artisti renumiti in epoca, cum ar fi Matisse, Lhote, Kandinsky, Brancusi. 

Influente ale altor artisti importanti precum Cézanne, Derain, Bonnard, Duffy, Marquez se pot “citi” in lucrarile prezente in licitatia Artmark din seara de 3 octombrie. Dintre acestea amintim: Surori  de Ghislaine Lambert (8.000 - 12.000 de euro), Nunta la Nice de Magdalena Radulescu (5.000 - 6.000 de euro), Lectura de Nadia Grossman-Bulighin (2.500 - 3.500 de euro), Flori de camp de Margareta Sterian (1.500 - 2.500 de euro), Crizanteme de Mina Byck Wepper (1.200 - 1.800 de euro), Promenada in parc de Luca Dem Balacescu (1.000 - 1.600 de euro), Interior la Balcic de Nutzi Acontz (1.000 - 1.600 de euro), Dobrogea de Rodica Maniu Mützner (1.000 - 1.500 de euro), Costum de sarbatoare de Elena Popea (900 - 1.500 de euro), Pe ganduri de Ileana, Principesa a Romaniei (900 - 1.500 de euro).

Crizanteme, Mina Byck Wepper
Crizanteme, Mina Byck Wepper

Dobrogea, Rodica Maniu
Dobrogea, Rodica Maniu

Flori de câmp, Margareta Sterian
Flori de camp, Margareta Sterian

Interior la Balcic, Nutzi Acontz
Interior la Balcic, Nutzi Acontz

Lectura, Nadia Grossman Bulighin
Lectura, Nadia Grossman Bulighin

Magarusul negru, Lucia Dem Balacescu
Magarusul negru, Lucia Dem Balacescu

Nunta la Nice, Magdalena Radulescu

Surori, Ghislaine Lambert
Surori, Ghislaine Lambert
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate