Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
Tabăra de Sculptură în Piatră Măciuca
(Arte vizuale)
A doua editie a Taberei Internationale de Sculptura in Piatra Maciuca a fost inaugurata luni, 2 octombrie 2017. Organizatorii s-au bucurat de vreme buna si de oaspeti de seama.

Initiatorul acestui proiect cultural, Dan NITU, presedintele Fundatiei Dumitru Draghicescu le-a urat bun venit celor prezenti si le-a transmis urmatoarele:
„Tabara de la Maciuca este un proiect pe care l-am initiat in 2014. Este un proiect in care am investit mult si care a crescut foarte frumos de la prima editie si pana acum. Nu sunt un specialist in arta contemporana, dar vad in acest domeniu intregul sau potential. Arta contemporana inseamna identitate, personalitate, educatie, turism, valoare adaugata mare. Arta contemporana inseamna un dialog profund cu ceilalti, romani si straini, dar si cu noi insine. Proiectul nostru vine cu toate aceste avantaje, cu toate aceste daruri pentru toti participantii si pentru comunitatea din Maciuca.”

De asemenea, presedintele Fundatiei, Dan NITU, a anuntat ca trei dintre artisti vor lucra la sculptura ecvestra a Reginei Maria, un proiect grandios, ce va fi realizat si ca o anticipare a sarbatoririi Centenarului Marii Uniri din 2018.

Mirela NITU, membru fondator al Fundatiei Dumitru Draghicescu, a pregatit un discurs emotionant, in care afirma:
„Anul acesta, proiectul nostru va incerca sa puna problema modelelor. Si va face acest lucru in doua moduri. Primul este contactul direct pe care publicul il va avea cu artisti contemporani de prima mana. Al doilea este invitatia adresata tuturor de a medita la figurile importante ale istoriei noastre, la modul in care un singur individ poate mobiliza oamenii din jurul lui, poate imbratisa o misiune, cu altruism si mult curaj. Sunt convinsa ca toti vom iesi mai castigati prin simpla reflectie asupra acestui subiect, prin simplul gand ca putem gasi in jurul nostru si in istoria noastra oameni valorosi, care sa ne serveasca drept modele si sursa de inspiratie.”

La evenimentul de inaugurare au participat si partenerii proiectului: sculptorul Viorel ENACHE, reprezentant al Atelierelor Enache Paris si cel care si la aceasta editie a format echipa de sculptori invitati in Tabara de la Maciuca; Mugur MARCOIANU, primarul comunei MACIUCA; Claudiu TULUGEA, directorul Muzeului Judetean „Aurelian Sacerdoteanu” Valcea, Gheorghe DICAN, vicepresedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si presedinte al UAP Filiala Valcea.

Organizatorii au fost onorati sa il aiba alaturi pe Alexandru GHILDUS, artist si designer, profesor universitar, doctor in arte vizuale si Presedinte de onoare al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Organizatorii au anuntat colaborarea cu criticul de arta Luiza BARCAN, precum si parteneriatul cu designerul Liliana Larisa CRACIUN, cea care a pus la dispozitie doua tinute spectaculoase din colectia „Radacini”, tinute ce pun in valoare culorile naturii si semnele cusute de pe vesmintele traditionale romanesti.
La eveniment au luat cuvantul si cei unsprezece sculptori invitati, ale caror biografii le redam, pe scurt, in continuare:

CAROSI, Giovanni
n. 26 decembrie 1953 la Norma (langa Roma), Lazio, Italia. Traieste si lucreaza la Terrasson-Lavilledieu, Aquitania, Franta si la Paris, unde s-a stabilit in 1983. Italian.
Sculptor, pictor.
A studiat sculptura la Scoala de Arte Plastice din Élancourt, Yvelines, Franta.
Expozitii personale in Franta: Galeria l’Ecu de France, Viroflay, 1990, Liceul Hotelier, Saint Quentin-en-Velines, 1991, Salonul Chapelle al Hotelului Dieu à Dreux, Vélizy, 1993, Sediul France-Télécom, Saint Quentin-en-Yveline, 1994, Porte de la Vézère, Terrasson, 1996, Espace Louis Delluc, Sarlat, 1997, Centrul cultural Carsac-Aillac, Périgueux, 1998, Galeria Art Présent, Paris, 1999, Galeria Teatrului Municipal, Brive-La-Gaillarde, 2004, Galerie d’Uzerche, 2005, Espace François Mitterand, Périgueux, 2006.
Participa la saloane, bienale de sculptura si expozitii colective precum si la tabere de creatie, toate organizate in Franta. A fost prezent si la prima editie a Taberei de sculptura organizata la Maciuca, Valcea, Romania in anul 2014.
Bibliografie: www.giovannicarosi.com

CHIVA, Mathieu
n. 22 noiembrie 1971 la Casablanca, in Maroc.  Traieste si lucreaza in Saint Joseph, Tarn, Franta. Francez.
Sculptor, modelator, restaurator, desenator
Elev al lui Bernard Arin si Rodolphe Giuglardo (arte grafice) si al lui Christophe Pons (dessin) in perioada 1992-1996, la Toulouse. Elev al lui Jean-Michel Labarre la Chateauroux in 1996.
In 11 iunie 2017 a organizat la Muzeul Raymond Lafage din Lisle-sur-Tarn un atelier de busturi portret modelate in fata publicului prezent. Participa la evenimente asemanatoare in scoli pentru copii artisti.
A contribuit la restaurarea unor monumente istorice datand din secolele XIII-XIX. In Paris, Albi, Auch, Nïmes, Le Mans, Cléry-Saint-André, Nancy, Rodez,
Bibliografie: mathieuchiva-sculpteur.com

ENACHE, Viorel
n. 2 aprilie 1962 in Maciuca, Valcea, Romania. Traieste si lucreaza la Paris, Franta. Roman.
Sculptor, restaurator.
Impreuna cu Atelierele Enache din Paris, este co-organizator in 2014 si 2017, alaturi de Dan Nitu si de Fundatia Dumitru Draghicescu, al Taberei de sculptura organizata la Maciuca, Valcea.
Expozitii personale la galeria Art 13 si la Gaite-Montparnasse, Paris, Franta, 1997 si la galeria Atelier Paris (19°), Paris, Franta, 2012.
Incepand cu anul 1993, a participat la mai multe saloane de arta si expozitii colective organizate la Paris si in multe alte localitati din Franta: Autun, Bagneux, Béziers, Briève, Brinon sur Beuvron, Chevannes-Changy, Clamecy, Corbigny, Giverdy, Guipy, Lormes. A sculptat in tabere de creatie din Franta: Plouguerneau, 1992; Montbrison, 1995; Espartignac Corrèze, 2004; Eyburie Corrèze, 2005; Perros-Guirec, 2007; Haut Nivernais, Guipy, 2013; in Finlanda, Kemijärvi, 1994; in Mexic, Toluca, 1995; in Olanda, Borkel-en-Schaft, 1996; in Italia, Asiago, 1998 si Carrara, 2001. A fost prezent si la prima editie a Taberei de sculptura organizata la Maciuca, Valcea, Romania in anul 2014.

GRINBERG, Zoran
n. 3 august 1968 in Paris, Franta. Traieste si lucreaza la Paris, Franta. Sarb, francez.
Sculptor.
In perioada 1984-1989 studiaza sculptura cu Mijo Mijuskovic la Niksic in Muntenegru si apoi in ateliere de beaux-arts din Paris (desen si modelaj) in perioada 1991-1999.  Intre 1989-1991 a fost asistent al sculptorului Jack Vanarsky. Expozitii personala la Fivizzano si Lerici, Italia in 2012.
Dupa 2009 are multiple colaborari cu galerii din Franta si Italia (Galerie Patrice Peltier – Paris/Le Mans, Selective Art - Paris, Studio LB - Brescia, Blu Corner - Carrare). Participa la tabere de sculptura din Italia, Bosnia, Croatia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan si la expozitii colective din Franta si Italia.
Bibliografie: www.zorangrinberg.com

JAROBA LEMUS, Joy
n. 13 noiembrie 1963 in Independencia, Chile. S-a stabilit in Franta in 1989. Traieste si lucreaza la Montreuil, Ile-de-France, Franta. Chilian, francez.
Sculptor, restaurator, pictor.
Expozitii personale la galeria Everart din Paris si la Ambasada statului Chile din Paris in 1999, la galeria Barna din Barcelona, Spania, in 2004 la Galerie de la Bièvre, Paris, in 2006, la galeria Myriam Hass, Paris, in 2007 si la Casa statului Chile din Paris in 2011.
Participa la expozitii colective si saloane de arta organizate in  Austria, Brazilia, Chile, Franta si Spania.
Bibliografie : www.joyjaroba.com

LE LOUARN, Anne
n. 7 decembrie 1960 in Quimper, Finistère, Franta. Traieste si lucreaza la Rouans, Loire-Atlantique, Franta. Francez.
Sculptor.
Este presedintele Asociatiei sculptorilor din Bretania.
Expozitii personale la galeria Quaker din Londra, Anglia si Nantes, Franta in 1994, la Rezé, Franta, 1995, la galeria Quaker din Londra, Anglia, in 1996, la Roscoff, Franta in 1998, la Clinique de la Haute Foret, Nantes, Franta, in 2000, galerie du Minage Vertou, Clisson, Franta, 2003, Galeria Le Carroi des Arts, Montlouis-sur-Loire, Franta, 2004, la Galerie de la Gare, Oudon, Franta, 2007, la Saint-Marc-sur-Mer si La-Chapelle-sur-Erdre in 2008, la Médiathèque, Le Pellerin, Franta, Chapelle de l’Hopital, Pornic, Franta, Maison des Arts, Gujan Mestras, Franta, in 2010, la Capela din Surzur, Franta si Pigeonnier du Chateau, Sourzac, Franta, in 2011, la La Vinaigrerie, Le Pellerin, Franta, la Saison Synoptique, Castelul din Excideuil, Franta si Spatiul Camille Claudel, Les Sorinières, Franta, in 2012, la Sainte-Foy-la-Grande, Franta, Fort Villa Martès, Saint-Nazaire, Franta si La-Chapelle-sur-Erdre, in 2013 si la Montpon-Ménestrol, Franta si Chateau des Izards, Coulounieix-Chamiers, Franta, in 2014.
Bibliografie: www.anne-le-louarn-sculpture.com

MEUNIER, Kevin  
n. 9 noiembrie 1990. Traieste si lucreaza la Paris, Franta. Francez.
Sculptor, scriitor
Este sculptor asistent la Atelierele Enache din Paris. In perioada 2011-2014 a scris si a publicat trei carti. In 2015 a primt premiul 3 la festivalul de sculptura in piatra de la Baux de Provence.

MINCU, Razvan
n. 7 mai 1955 in Bucuresti, Romania. Traieste si lucreaza in Bucuresti, Romania. Roman.
Sculptor, pictor. Poet.
A absolvit Institutul de Constructii (1982).
Membru al Uniunii artistilor plastici Bucuresti, sculptura (1995).
Expozitii personale in strainatate: Heidelberg, Germania, 1991 si Lageland si Assen, Olanda, 2001, Ulm, Germania, 2006. Expozitii personale in Romania: Teatrul foarte mic, Bucuresti, 1985; galeria de arta a municipiului Bucuresti, 1987, 1990, 1993 si 1996; galeria Mario Plaza, Bucuresti, 1999; Muzeul literaturii romane Bucuresti, 2001; galeria Simeza, Bucuresti, 2002; galeria Orizont, Bucuresti, 2009.
Bibliografie: Enciclopedia artistilor romani contemporani, vol. V, ed. Arc 2000, 2003; Dictionarul sculptorilor din Romania (XIX-XX), vol. II, ed. Academiei, 2012; Dan Tudor-Indexul independent Tudor-Art, editiile 2012, 2013 si 2017; www.mincu.cbi.ro.

PIEPLU, Fanny
Traieste si lucreaza in Chaumont-sur-Loire, Loir-et-Cher, Franta. Francez.
Sculptor, restaurator.

SALISTE, Sergiu
n. 25 august 1947 in Orlesti, Valcea, Romania. Traieste si lucreaza la Ramnicu Valcea si Orlesti, Valcea, Romania. Roman.
Sculptor.
A absolvit Liceul de arte Craiova si Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu, Bucuresti (1974). A studiat cu Paul Vasilescu.
Membru al Uniunii artistilor plastici Pitesti, Sibiu si Valcea (1975). Presedintele Cenaclului UAP Valcea (1982-1992). Profesor de arte plastice la Ramnicu Valcea.
Expozitii personale la Ramnicu Valcea, (1974 si la galeria Artex in 1982, 1985, 1988, 1992, 1997), Pitesti (galeria Metopa, 1986) si Bucuresti (galeria Eforie, 1988).
Bibliografie: Grozdea, Mircea-Sculptori romani contemporani, ed. Meridiane, 1984; Salonul national de arta (catalog), 2001; Petria, Petre-Valcea. Oameni de stiinta, cultura si arta, vol. II, 2004; Dictionarul sculptorilor din Romania (XIX-XX), vol. II, ed. Academiei, 2012

TARAN, Lucian
n. 18 iulie 1959 in Aninoasa, Hunedoara, Romania. Traieste si lucreaza la Bucuresti, Romania. Roman.
Sculptor, artist decorator (ceramica)
A studiat la Academia nationala de arte, Bucuresti (1990-1996).
Membru al Uniunii artistilor plastici Bucuresti, sculptura (1997).
Expozitii personale: Expozitia de sculptura normala (ceramica sculpturala), 2005, Galeria Orizont, Bucuresti; My girls (ceramica sculpturala), 2012, galeria Galateea, Bucuresti; Parcul (ceramica sculpturala), 2015, galeria Galateea, Bucuresti.
Bibliografie: Dictionarul sculptorilor din Romania (XIX-XX), vol. II, ed. Academiei, 2012; www.luciantaran.com.

A doua editie a Taberei Internationale de Sculptura in Piatra Maciuca este organizata de Fundatia Dumitru Draghicescu, in parteneriat cu Atelierele Enache Paris.
Proiectul cultural este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Parteneri: Primaria Maciuca, Consiliul Local Maciuca, Uniunea Artistilor Plastici – Filiala Valcea, Muzeul Judetean „Aurelian Sacerdoteanu” Valcea, Designer Liliana Larisa Craciun.
Sponsor principal: Damila SRL
Sponsori: Forest Retreat & Spa, Remservice SRL, Crama Bauer, Domeniul Stirbey, Casa de Vinuri Iordache, Danke!, OSKAR, ARCON, WEBER, TEMAD, CRH, ROMCIM, MULTIBAT, CERESIT.


Deschidere tabara_1Deschidere tabara_2Deschidere tabara_3Deschidere tabara_4Deschidere tabara_5


Parteneri media: Radio Romania Cultural, Kiss FM, Modernism.ro, Revista Atelierul, Ceasca de Cultura, IQads, SMARK, Artindex, Cooperativa Urbana, Asociatia Operatorilor Culturali din Romania, MATER – biblioteca de materiale, VTV, Valcea1, Vocea Valcii, Saptamana in Oltenia, Ziarul de Valcea, Craiovaforum.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate