Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Leonor Leal – recital de dans flamenco
(Arte vizuale)
Ambasada Spaniei si Instituto Cervantes din Bucuresti organizeaza, in colaborare cu Teatrul National "Ion Luca Caragiale", marti, 10 octombrie, ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti, spectacolul „Leonor Leal - Recital de dans flamenco”.

Spectacolul de dans flamenco o are ca protagonista pe dansatoarea Leonor Leal, aflata pentru a doua oara in Romania, care va fi acompaniata de trei muzicieni de inalt nivel: Alfredo Lagos (chitara), Antonio Moreno (percutie) si David Lagos (voce).
 
Piese ale unor artisti precum Antonia Mercé la Argentina, Vicente Escudero, Carmen Amaya, Antonio el Bailarín sau Mario Maya sunt reinterpretate de Leonor Leal pentru a crea o noua viziune si pentru a propune o noua poveste in alt corp. O reflectie asupra mostenirii culturale, a transmiterii de cunostinte si a practicii artistice.
Un laborator de compozitie prin amintiri, arhive si chiar prin lipsa. O propunere esentiala pentru a ne aminti ca, pentru dans, corpul este, in sine, un document inevitabil prezent si contemporan.

Leonor Leal a studiat dans clasic si spaniol si a facut, cu timpul, trecerea catre flamenco, fiind solicitata sa danseze in companii de renume precum cele ale maestrilor, Antonio “El Pipa”, Andrés Marín, Javier Barón sau Cristina Hoyos, printre altii.?Cu timpul, pasiunea pentru dansul flamenco si constanta sa formare in acest gen de dans a facut ca numele ei sa apara alaturi de cel al unor mari artisti precum Joaquín Grilo, Antonio Canales, Rafael Campallo, Alejandro Granados, pianistii Mie Matsumura, Dorantes, Rosa Torres Pardo sau  Camerata Flamenco Proyect, chitaristul José Antonio Ruíz sau  Rafael Bonavita (chitara baroca).

Premiera primului sau spectacol solo,“Leoleolé”, are loc in 2008 in cadrul Festivalului de la Jerez, unde a fost extrem de bine receptata de critica de flamenco atat nationala, cat si internationala. incepand din 2008, imbina munca de profesor de dans cu cea de solista si creatoare a propriilor coregrafii. in 2011, obtine, cu cel de-al doilea spectacol,  “eLe eLe” , premiul Pentru cel Mai Bun Artist – Revelatie in cadrul Festivalului de la Jerez, un spectacol cu care in anul urmator are turnee in Europa. Tot in 2012 are premiera spectacolul „ “Mosaicos” in renumitul Teatru Cánovas din Málaga si incepe turnee cu acest spectacol in Franta (Paris), Emiratele Arabe, Marea Britanie, Liban, Egipt, Iordania. Participa anual fie ca profesor invitat, fie ca solista in Festivaluri Internationale de flamenco precum Festivalul Ibérica Contemporánea de la Querétaro, Festivalul de la Berlin, centre de dans private din Frankfurt, Friburg, Roma, Bologna, Franta sau Rusia. Isi completeaza cariera artistica cu studii universitare despre Practica scenica si Cultura Vizuala in cadrul Masterului oferit de Muzeul Reina Sofia.

image002


Alfredo Lagos, chitarist si concertist de flamenco, este un artist cu un registru muzical foarte larg, considerat de multi critici drept un artist complet. Viziunea sa chitaristica imbina sensibilitatea, creativitatea si tehnica. Scriitorul  J.M. Caballero Bonald, un exeget al flamenco, scriitor distins cu prestigiosul premiu literar „Cervantes”,  il descria astfel: „denota o sensibilitate si o tehnica cu adevarat admirabile. in el se impletesc perfect scoala de flamenco din Jerez cu tendintele cele mai avangandiste ale interpretarii instrumentului national...”.
Incepe prin a interpreta muzica pentru dans si este cautat de cele mai importante nume ale acestei arte. Primul turneu il realizeaza la varsta de 18 ani in Japonia, alaturi de Sara Baras si Joaquín Grilo.
Sunt de mentionat participarea sa in spectacolul „Lumina, desfatarea si melancolia” produs de Isidro Muñoz si maestrul J. Ortiz impreuna cu Estrella Morente, dar si colaborarile sale cu marii artisti flamenco precum Miguel Poveda si Enrique Morente, cu acesta din urma inregistrand pentru  filmul Iberia regizat de Carlos Saura o productie muzicala inspirata din suita lui Isaac Albéniz.
A fost premiat cu distinctii de prestigiu precum „Chitarist - Revelatie” sau „Cel mai bun chitarist” la premiile „Flamenco Astazi” acordate de critica specializata.
Antonio Moreno este un muzician eclectic si versatil, influentat de traditia culturala a orasului sau natal, Utrera (Sevilla), un adevarat reper geografic pentru genul flamenco. Creeaza un nou stil de interpretare care imbina traditia acestei arte cu o solida pregatire in muzica clasica europeana.
Absolvent al Conservatorului Superior de Muzica de la Sevilla, isi incepe activitatea ca membu al Orchestrei de Tineret din Andalucía si al Orchestrei „Tineri ai Mediteranei”. in prezent este profesor de percutie la Conservatorul Superior de Muzica din Badajoz, avand un doctorat la Universitatea din Sevilla cu lucrarea „Percutia in Flamenco: Modele de interpretare si analiza muzicologica”. Interpreteaza lucrari ale unor compozitori precum José Ignacio de la Peña, Novel Samano, Mauricio Sotelo.

Face parte din compania dansatorului Israél Galván, cu care participa la spectacole si festivaluri de muzica si dans din toata lumea, cu spectacole precum Arena, Redux, Lo Real y Fla-co-men. Obtine premiul pentru Cel mai Bun Instrumentist de Flamenco la Concursul International „Cantecul Minelor”.

David Lagos s-a nascut in sanul unei familii de muzicieni, si-a insusit inca din primii ani tehnica vocala denumita „cante de atrás”. A participat la turnee in Japonia alaturi de compania de muzica si dans a lui Carmen Mota, iar impreuna cu compania Luisillo a strabatut China si Rusia urmand ca mai apoi sa sustina concerte in Europa si America alaturi de Cristina Hoyos. A colaborat cu voci insemnate ale flamecoului  afirmandu-se ca solist in cadrul Bienalei de la Sevilla din 2002 unde a si primit premiul criticii la categoria „Artist revelatie”.
Discul sau de debut „Oglinda in care ma privesc” a aparut in 2009 si a fost premiat cu distinctia Premiul Flamenco Astazi al Criticii. In 2014 si-a consolidat cariera de solist fiindu-i oferit premiul „Cante de las Minasr” in cadrul prestigiosului festival de gen din Murcia. Triumful sau artistic consta in imbinarea „apoteotica” a patru modalitati de cant: alegrías, seguiriyas, malagueñas si cartageneras. David Lagos si-a prezentat in premiera ultima opera „Clasic Personal” la festivalul din Jerez din 2016 insotit de dansatoarea Belén Maya si de chitaristii Manolo Franco si Emilio Caracafé.

Leonor_Leal_3


Organizatori: Ambasada Spaniei si Instituto Cervantes din Bucuresti
Colaboratori: Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti
Sponsori: ASEMER, AZVI, CIALT, COMSA, COPISA, EPTISA, GARANTIBANK, HAPPYTOUR, IMOTECA, INDRA, REPSOL, ROCA.

Biletele pot fi achizitionate online: https://goo.gl/6DL7Yr sau de la Agentia de Bilete a Teatrului National  “I.L. Caragiale” (Bd. Nicolae Balcescu, nr. 2), luni (10:00 - 16:00) si marti - duminica (10:00 - 19:00).

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate