Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 octombrie 2019
Recomandări
Expoziție eveniment: „În lumea personajelor lui Löwendal”
(Arte vizuale)
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si Fundatia Löwendal va invita vineri, 13 octombrie, ora 18.00 la vernisajul expozitiei „In lumea personajelor lui Löwendal” , organizata cu ocazia aniversarii a 120 de ani de la nasterea lui George Löwendal (1897-1964).

Conferinta de presa are loc vineri, 13 octombrie 2017, ora 16.00 la Muzeul Colectiilor de Arta, Calea Victoriei nr. 111 cu participarea dlui. Liviu Constantinescu - Director General al Muzeului National de Arta al Romaniei si a doamnelor Ariadna Löwendal-Danila - presedinta Fundatiei Löwendal, prof. dr. Ruxandra Demetrescu si drd. Cristina Cojocaru - critici si istorici de arta curatorii expozitiei, arh. Irina Nemteanu – arhitectura de expozitie si dr. Liliana Chiriac – Muzeul Colectiilor de Arta.

Expozitia organizata la Muzeul Colectiilor de Arta, Calea Victoriei nr. 111, releva forta creatoare a acestui artist prolific, a carui opera acopera genuri si stiluri diferite, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vana expresionista, de la peisaje influentate de lectia impresionismului si postimpresionismului la pictura religioasa neobizantina.

Selectia propusa prezinta circa 120 de lucrari apartinand Fundatiei Löwendal si ilustreaza diversitatea activitatii lui George Löwendal. Imaginea oferita de pictura, schitele scenografice si de costum realizate la Cernauti este completata de afise ce dezvaluie interesul artistului pentru grafica publicitara. Selectia mai cuprinde grafica de sevalet, schite “proletcultiste”, afise si reclame inaccesibile publicului in ultimul deceniu.

Lucrarile de arta sunt completate de un amplu aparat documentar care confera evenimentului caracterul unei adevarate expozitii –dosar.

Nascut la Sankt-Petersburg intr-o familie nobila, cu vechi radacini princiare daneze, George Löwendal ajunge in Romania dupa primul razboi mondial printr-un accident al sortii: el poposeste mai intai la Bucuresti (1921-1925) stabilindu-se ulterior, pentru un deceniu, la Cernauti, unde va lucra ca pictor scenograf si director tehnic al nou infiintatul Teatru National.

Modernitatea innoitoare cultivata de Löwendal in lumea prin excelenta citadina a Cernautilor din anii interbelici, se va imbina neasteptat cu o vana traditionala, regasita odata cu descoperirea autenticitatii Bucovinei, cu peisajele, manastirile si, mai ales, cu taranii sai. O experienta sintetizata astfel de artist intr-un interviu publicat in iulie 1935 in Facla, “un Gauguin a trebuit sa paraseasca Parisul pentru Tahiti, ca sa gaseasca noutati demne de a ramane marturie veacurilor; pe mine o soarta mai fericita m-a aruncat intr-o America nedescoperita inca de pictorii romani: Bucovina. (…) Aici au mai ramas asezari de razesi in care portul de pe vremea lui stefan cel Mare se poate gasi nealterat”.

Expozitia-eveniment este realizata de Muzeul National de Arta al Romaniei si Fundatia Löwendal in parteneriat cu Festivalul National de Teatru (FNT).
Pe parcursul a trei luni de expunere, spatiul expozitional va fi unul viu, insotit de concerte, conferinte, piese de teatru si numeroase activitati deschise publicului, la Muzeul Colectiilor de Arta, Calea Victoriei 111 (Corp C).

Expozitia este deschisa la Muzeul Colectiilor de Arta, Calea Victoriei nr. 111
in perioada: 14 octombrie 2017 – 31 ianuarie 2018
Program de vizitare: sambata – miercuri, 10.00 - 18.00 (octombrie - aprilie)
Accesul ultimului vizitator este permis cu o ora inainte de inchiderea muzeului.

Gratuit: prima miercuri din fiecare luna.
Tarif bilet intreg: 10 lei (cu reducerile obisnuite)

afis_Lowendal_F1

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate