Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Jeannette Unite expune și conferențiază la Iași
(Arte vizuale)
Vineri, 10 noiembrie, de la orele 18.00, la Borderline Art Space are loc deschiderea expozitiei de pictura, desen si fotografie a artistei Jeannette Unite (Africa de Sud).
Intitulata „Masurand modernitatea” (Measuring Modernity), expozitia curatoriata de Cristian Nae va fi inaugurata in prezenta artistei si va putea fi vizitata pana pe 10 decembrie 2017. In prealabil, Jeannette Unite sustine miercuri, 8 noiembrie, de la ora 14, un workshop de desen si pictura la Facultatea de Arte Vizuale si Design din cadrul Universitatii Nationale de Arta George Enescu, iar joi, 9 noiembrie, de la ora 12, o conferinta intitulata „Earth Matters” in amfiteatrul B6 al Facultatii de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii Al.I. Cuza.

Argument curatorial:

Expozitia personala a artistei vizuale Jeannette Unite propune o investigatie asupra modalitatilor de vizualizare si de instrumentalizare a determinarilor geografice si semioticii teritoriului pornind de la istoria exploatarii resurselor miniere din Africa de Sud. In lucrarile sale, istoria industriala se transforma intr-o arheologie personala a trecutului colonial incarcat al acestui spatiu. Cercetarea sa artistica asupra istoriei mineritului si a straturilor geologice locale cuprinde o mai ampla tematizare a conditiei post-coloniale si a efectelor modernitatii.
Cadrul expozitional utilizeaza medii si instrumente vizuale variate, precum pictura, desen, si o arhiva fotografica ce a stat la baza cercetarii sale, pentru a articula un posibil loc de reflectie asupra unor teme de interes general, precum conditia post-industriala, antropocenul (epoca geologica determinata de interventia tehnologica a omului asupra naturii) sau istoria materiala a capitalismului global.
De dimensiuni similare, realizate de obicei prin interventia manuala asupra unei imagini fotografice cu materiale pretioase si deseuri extrase de artista din locurile de minerit reprezentate, lucrarile selectate construiesc non-locuri, locuri ce se situeaza la intersectia dintre nostalgie si utopie, dintre reamintirea personala si memoria colectiva. Auto-referentialitatea astfel obtinuta a imaginilor rezultate submineaza in mod paradoxal tocmai logica impersonala pe care serialitatea lucrarilor o exemplifica, deschizand-o unor noi forme de negociere a spatiului locuit in comun.

Jeannette Unite (n. 1964, Africa de Sud) a expus in bienale si muzee de arta din Germania, Beijing, Lyon. Calatoreste in mine si spatii industriale pentru mostre, in vederea cercetarii si inregistrarii de dovezi ale unor urme reziduale ale puterii, industrializarii si neo-colonialismului in peisajul african. Si-a realizat studiile de licenta la scoala de Arta Michaelis a Universitatii din Cape Town, intre 1982 si 1986, continuandu-si studiile la University of South Africa din Pretoria. Lucrarile sale se afla in colectii de arta ale unor universitati si muzee din America de Nord, Africa, Asia si Europa. Cercetarile sale empirice asupra peisajului african au fost posibile datorita unor granturi si burse de cercetare artistica oferite de Kellogg’s Foundation, Art Moves Africa (AMA), Centre for Curating the Archive, University of Cape Town, Mzansi Golden Economy Grant si National Arts Council, South Africa.
Borderline Art Space promoveaza arta contemporana produsa in diverse situatii sociale, politice si existentiale de granita si dezvolta discurs critic legat de problematici si poetici actuale. Borderline Art Space este interesat sa expuna atat artisti emergenti, cat si artisti cu o practica deja recunoscuta si, in timp ce contribuie la dezvoltarea structurii institutionale artistice, isi asuma, de asemenea, angajamentul pentru un rol educational.

Expozitie realizata in cadrul programului curatorial: Borderline Art Space – arheologii contextuale ale vietii sociale. Organizator: Asociatia Culturala AltIasi. Proiect sprijinit financiar de Administratia Fondului Cultural National. Sponsor: Gramma Winery. Partener media: WINK.

jeannette unite_poster.cdr


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate