Alaturi de muzee prestigioase din Albania, Croatia, Italia, Serbia, Slovenia, Macedonia, Polonia, Muzeul National de Istorie a Romaniei prezinta statuete antropomorfe preistorice (neo-eneolitice), din lut, apartinand culturilor Gumelnita si Cucuteni, precum si suporturi antropomorfe de vas, datand din mileniile V – IV i. Hr.
Expozitia scoate in evidenta prin tematica si elementele designului conceptual, nuclee ale reprezentarilor preistorice, care indica felul in care procesul de cunoastere, de redare a simbolurilor, stilurile si limbajul isi gasesc originea in vremurile preistorice – o privire universala de ansamblu asupra evolutiei simbolisticii si spiritualitatii omenirii.
Expozitia face parte dintr-un proiect international de amploare „COME-IN!”, initiat in 2016, care se va finaliza in 2019, ce reuneste muzee, institutii culturale si din mediul academic, asociatii care sprijina persoanele cu dizabilitati, institute din domeniul artei si istoriei, avand ca scop principal facilitarea accesului publicului la colectiile muzeale de patrimoniu.

Statueta antropomorfa neo-eneolitica cultura Cucuteni a doua jum. a mil. V.i.Hr. MNIR

Statueta antropomorfa neo-eneolitica cultura Gumelnita a doua jum. a mil. V i.Hr. MNIR (1)

Statueta antropomorfa neo-eneolitica cultura Gumelnita a doua jum. a mil. V i.Hr. MNIR (3)

Statueta antropomorfa neo-eneolitica cultura Gumelnita a doua jum. a mil.V. i.Hr. MNIR (4)

Statueta antropomorfa neo-eneolitica cultura Gumelnita a doua juma. a mil. V. i. Hr. MNIR (2)
 . |