Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Autorul Colectiv. Istorii private ale arhitecturii publice
(Arte vizuale)
Vineri, 17 noiembrie, ora 18.30, la A5 Studio Space din Strada Piata Amzei numarul 5, s-a deschis expozitia Autorul Colectiv, un proiect ce investigheaza istoria orala a construirii Casei Poporului, initiat de artistul vizual Calin Dan in colaborare cu Celia Ghyka, ca un nou episod al cercetarii sale artistice pe termen lung, Arhitectura Emotionala.
Pornind de la ipoteza ca marile ansambluri arhitecturale sunt rezultatul unui efort comun, Autorul Colectiv isi propune identificarea participantilor directi la proiectarea si realizarea Casei Poporului si inregistrarea amintirilor acestora, invitati sa isi povesteasca experientele in fata camerei de filmat. Insotit de strangerea un corp documentar ce se refera la semnificatiile urbane, sociale, arhitecturale ale Casei, proiectul isi propune sa redea miilor de oameni care au lucrat la santierul de pe dealul Spirii in anii ’80 dreptul de proprietate simbolica asupra acestui edificiu.

Folosind metodele artistice ale video-interviului, proiectul exploreaza rolul auctoriatului colectiv in producerea arhitecturii de mari dimensiuni. Pornind de la realitatea construirii si proiectarii acesteia, care sunt acte colective si nu doar proiecte de autor ale unui arhitect sau grup de arhitecti, proiectul urmareste sa recupereze o parte din memoria orasului si sa construiasca o istorie sociala a producerii arhitecturii publice.

Prezentand o documentare ce a avut loc in ultimele sase luni, expozitia Autorul Colectiv marcheaza inceputul unui proiect de lunga durata, care urmareste sa creeze un cadru interdisciplinar pentru realizarea unei baze de date cu interviuri care se vor concentra asupra experientelor personale ale celor intervievati. Acestia sunt selectati pe baza unor criterii socio-profesionale menite sa reflecte structura personalului implicat in realizarea edificiului, de la proiectare la diversele faze si competente de executie.

Gazda expozitiei, A5 Studio Space este un spatiu de creatie care gazduieste temporar proiecte in cadrul programului ART on DISPLAY alaturi de alte evenimente organizate de parteneri ai Asociatiei Ephemair. ART on DISPLAY reflecta in vitrinele unor spatii neutilizate temporar sau amplasate in imobile cu un grad de risc ridicat pentru accesul public, starea de fapt a artei contemporane romanesti, activand totodata spatii urbane din Bucuresti si atragand atentia asupra unei probleme inca nerezolvate legate de comfortul urban din acest oras prin prezenta interventiilor si instalatiilor site specific.

Expozitia va fi urmata de o dezbatere-conferinta publica cu participare internationala care va avea loc pe 22 noiembrie, la Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitectilor din Romania.

Cunosti pe cineva care a lucrat la Casa Poporului? Autorul Colectiv e interesat de povestea ta si e gata sa o asculte. Hai sa scriem istoria impreuna! 
Cauta-ne la contact@autorulcolectiv.net, sau la telefon 0736 556 013.

Autori: Calin Dan, Celia Ghyka
Director de imagine: Daniel Constantinescu
Echipa: Iris Opris (comunicare si social media), Razvan Tun (web design), Sorina Vasilescu  (ilustratii, publicatie), Andrei Suhan (productie)
Un proiect al Asociatiei pentru Tranzitia Urbana (ATU) (http://atu.org.ro)
Parteneri: OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania), UAP (Uniunea Artistilor Plastici)

Autorul Colectiv


Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.
   

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate