Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Deschiderea expoziției „Felix Terra – Istorie și artă ecleziastică în Episcopia Romano-Catolică de Oradea”
(Arte vizuale)
Muzeul National de Istorie a Romaniei, sub egida Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, in parteneriat cu Episcopia Romano-Catolica de Oradea, Muzeul National Maghiar, Biblioteca Nationala Széchényi, Arhivele Nationale ale Ungariei si Muzeul tarii Crisurilor din Oradea, verniseaza expozitia „Felix Terra – Istorie si arta ecleziastica in Episcopia Romano-Catolica de Oradea”, joi, 14 decembrie 2017, cu incepere de la ora 17.00.
Evenimentul se va desfasura in prezenta: ES Monsenior Miguel Maury Buendia, Nuntiu Apostolic in Romania, ES Monsenior László Böcskei, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, ES Monsenior Ioan Robu, Arhiepiscop, Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal in cadrul Patriarhiei Romane, Dl. prof. univ. dr. Sergiu Nistor, Consilier Prezidential, Departamentul Cultura, Culte si Centenar in cadrul Administratiei Prezidentiale, Dl. Victor Opaschi, Secretar de Stat in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Dl. dr. Földesi Ferenc, Director al Colectiilor Speciale ale Bibliotecii Nationale Széchényi din Budapesta, Dl. dr. Aurel Chiriac, Director general al Muzeului tarii Crisurilor din Oradea si Dl. dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, Director general al Muzeului National de Istorie a Romaniei.
in luna decembrie, luna consacrata stralucirii si puritatii crestine, Muzeul National de Istorie a Romaniei, intampina Nasterea Domnului, in haine de sarbatoare, cu o expozitie memorabila, despre istoria si arta ecleziastica a Episcopiei Romano - Catolice de Oradea, a treia eparhie crestina care a functionat pe teritoriul actual romanesc, inca din evul mediu timpuriu.

Discursul expozitional al operelor facand parte din domeniul artei liturgice, artei votive, a portretisticii, dar si al picturii ambientale si al obiectelor etnografice prezente in expozitie, opere de o reala noblete si splendoare, pastrate in Episcopia Romano-Catolica de Oradea, prezente acum la Bucuresti, este intregit, sub aspect istoric, de participarea deosebita a Muzeului National Maghiar, a Bibliotecii Nationale Széchényi si a Arhivelor Nationale ale Ungariei, nu in ultimul rand, prin contributia Muzeului tarii Crisurilor si a Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Expozitia „Felix Terra. Istorie si arta ecleziastica in Episcopia Romano-Catolica de Oradea” face parte din programul desfasurat la Muzeul National de Istorie a Romaniei, intitulat „Cu totii impreuna”, prin care ne propunem o prezentare ampla a istoriei si mostenirii culturale a minoritatilor din Romania. Muzeul National de Istorie a Romaniei, gazda generoasa pentru astfel de manifestari culturale, considera ca aceste istorii si traditii fac parte integranta din istoria Romaniei, promovand multiculturalitatea ca resort educativ, principal, pentru generatia actuala si pentru cea viitoare. Expozitia contribuie la o mai buna cunoastere a bogatiei si diversitatii culturale a minoritatilor, inlesnind o mai buna intelegere intre majoritate si minoritati.
Alaturi de fragmente arhitecturale si vestigii de piatra, pastrate din evul mediu, martori ai unei lumi apuse, se regasesc in expozitie documente medievale rare - Cronica de la Dubnic, Antifonala de la Zalka, dar si tezaurul mormantului regelui Sigismund de Luxemburg. In perioada moderna, sub auspicile imparatesei Maria Terezia, dar si ale imparatului Franz Iosef, rolul insemnat al Catedralei este recunoscut prin numeroasele si nepretuitele obiecte donate diecezei. in expunerea dedicata modernitatii, se remarca, in acest sens, impresionantul ornat liturgic al Mariei Terezia.

Expozitia este deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei pana la data de 1 aprilie 2018.

expozitie_MNIR_2017_afis_RO.cdr


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate