Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
D Platform: Sinapse
(Arte vizuale)
Vineri, 19 ianuarie, de la ora 18:00, la Borderline Art Space are loc deschiderea expozitiei de fotografie si instalatie „Sinapse”, curatoriata de Raluca Oancea, parte a proiectului D Platform. Pe langa fotografiile artistilor Iosif Király si Dani Gherca, vizitatorii pot descoperi lucrari ale unui grup de tineri antropologi convertiti de profesorii-artisti Bogdan Iancu si Ileana Gabriela Szasz si mediati de Jasmina Al-Qaisi, poeta vizuala si colaboratoare a Revistei ARTA.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe data de 14 februarie 2018.

Argument curatorial:

Ce isi mai poate propune arta in era post-internetului, a post-adevarului, a post-cinemaului si a post-fotografiei? Atunci cand imaginea tehnica a depasit pe rand statutul de martor, de urma, de manifest politic, de matrice binara sau realitate virtuala, poate a venit vremea unei intoarceri intr-o zona a metafizicii, a persoanei. in acest context, Deleuze afirma in cartile sale despre cinema ca nimeni altul decat artistul, nou filosof ce inlocuieste conceptele cu distante focale, planuri, contraste de culoare, poate revela cu adevarat structura timpului, a miscarii.

Proiectul Sinapse isi propune, in acest sens, o analiza a duratei si a memoriei subiective folosind ca pretext si punct de pornire o cercetare artistica din zona arealului dunarean. In vreme ce imaginile vaste, picturale ale lui Dani Gherca imbina o cartografiere reparatorie a portiunii romanesti a Dunarii (pe cat de lunga pe atat de neglijata) cu o meditatie asupra posibilei reintoarceri a valorii estetice in fotografie, proiectul lui Iosif Kiraly opereaza un joc de relationare a memoriei cu timpul-durata, respectiv cu o anume specie a spatiului, spatiul calitativ, neomogen si nemasurabil pe care acelasi Deleuze il numea “spatiu oarecare” (espace quelconque).

Reluand principiul de functionare al cunoscutelor Re-constructii, Sinapse face un pas mai departe pe calea disolutiei clasicei coerente spatiu-timp. Timpul cantitativ, omogen, decelabil in momente va fi inlocuit cu acea curgere bergsoniana a timpului durata, concomitent, conexiunea subiectiva de imagini va reconstitui metafora fluviului in care trecut, prezent, viitor, realitate, vis sau posibilitate plutesc liber, trecand una in cealalta fara efort, dincolo de orice norma a lumii fizice, a cauzalitatii. in acest mod proiectul ofera (parca la indemnul aceluiasi Bergson) nu simple reprezentari ale mintii, secate de real ci imagini-amintire, amestec consistent de real si virtual.

In cazul lui Iosif Kiraly, imaginea unui parapet de beton de pe malul Dunarii va chema alte imagini similare, formand o retea subiectiva a straturilor de trecut, a spatialitatii si a memoriei afective. Suturile implicate nu vor fi estompate cu ajutorul prea uzitatelor apicatii digitale ci din contra exhibate, asa cum artistul obisnuieste in proiectele recente, apeland la diferite materiale sensibile (ata, scotch, sarma, bolduri). La randul lor, lucrarile lui Dani Gherca vor redefini fotografia ca medium capabil sa reveleze banalul, curgerea monotona a timpului, viata asa cum este, non-spectaculara, livrand astfel o fenomenologie a duratei in genul imaginii-fapt, identificate de André Bazin in repertoriul neorelistilor italieni.

Cunoasterea intuitiva oferita aici se va disocia de spatiul actiunii si al inteligentei operationale, mereu interesate, tintind zona curgerii libere a timpului, a eului. Dunarea va deschide astfel un alt fluviu, al afectelor, al multiplicitatii fara divizibililitate, al succesiunii fara separare. Functia acestui fluviu-oglinda fiind cea de a inlesni recuperarea unui eu fundamental nedispersat in spatiu, care printr-o simpla reconfirmare a relatiei sale privilegiate cu timpul si memoria, va restaura un posibil echilibru in era identitatii fabricate.

D PLATFORM (www.dplatform.ro) presupune o cercetare artistica care se inscrie in spectrul mai larg al renegocierii recente a raportului dintre valorile naturale si cele culturale. Printre rezultatele proiectului se numara: constituirea unei baze de date de imagini, texte, interviuri, instrument util specialistilor din stiinte umane, artistilor, jurnalistilor.

Borderline Art Space este o galerie de arta din Iasi, Romania, care promoveaza arta contemporana produsa in diverse situatii sociale, politice si existentiale de granita si dezvolta discurs critic legat de problematici si poetici actuale. Borderline Art Space este interesat sa expuna atat artisti emergenti, cat si artisti cu o practica deja recunoscuta si, in timp ce contribuie la dezvoltarea structurii institutionale artistice, isi asuma, de asemenea, angajamentul pentru un rol educational.

Parteneri: Consiliul National al Cercetarii stiintifice, Universitatea Nationala de Arte
Sponsor: Gramma Winery

afis-sinapse-web


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate