Este si cazul operei tarancuta cu naframa alba (25.000 - 45.000 €), o adevarata capodopera a genului, ce a facut parte din colectia interbelica Eli Bercovici, presedinte al Comunitatii evreiesti in jurul anului 1930 si descendent al unei importante familii de bancheri (inceputurile afacerii Bercovici in Bucuresti coincid cu primii ani de domnie ai lui Carol I). Lucrarea este prezenta in Licitatia Maestri ai Portretului din data de 6 februarie 2018, orele 19.30.
Asa cum spunea si celebrul colectionar de arta Krikor Zambaccian, in perioada interbelica, valoarea si importanta unei colectii se judeca dupa numarul “Grigorestilor”. Ba chiar colectionarii ajunsesera sa se intrebe intre ei: “Aveti si Grigoresti?”, o conditie sine qua non pentru a te putea numi un colectionar adevarat.
Familia Bercovici facea parte din aceasta categorie. Dar nu numai. Unul dintre cei mai avizati cunoscatori ai artei romanesti moderne, magistratul Lazar Munteanu (1869-1951) a fost un insemnat colectionar al perioadei dintre cele doua razboaie mondiale, alaturi de Krikor Zambaccian sau dr. Iosif Dona. Din colectia sa au facut parte multe lucrari de Nicolae Grigorescu, dar si importante opere semnate de Nicolae Tonitza, asa cum este si tabloul intitulat Primavara (30.000 - 50.000 €), vedeta serii de licitatii Artmark.
Licitatia Maestri ai Portretului
6 februarie 2018, orele 19.30
Palatul Cesianu-Racovita
Primavara, Nicolae Tonitza
Tarancuta cu naframa, Nicolae Grigorescu . |