Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Sărbătoriți Luna Francofoniei cu Institutul Francez din Timișoara!
(Viață)
Peste 274 de milioane de persoane – o singura limba! Francofonii sarbatoresc in luna martie limba si cultura care ii unesc. Franceza nu este doar limba literatilor, limba iubirii, a modei sau a gastronomiei, ci si o limba a relatiilor internationale, care confera avantaje considerabile in plan profesional si academic.
In acest sens, Presedintele Emmanuel Macron a lansat o consultare mondiala care se deruleaza pana in Ziua Internationala a Francofoniei. Fiecare francofon poate sa-si prezinte ideea in sprijinul limbii franceze si a plurilingvismului, pana in 20 martie, pe platforma www.monideepourlefrancais.fr.

O alta actiune globala care ii conecteaza pe francofonii din cateva zeci de orase este picnicul poetic „Haikunoi”. Desfasurat anul trecut in 87 de locuri simultan, anul acesta manifestarea depaseste granitele Romaniei, ajungand pe mai multe continente. In 20 martie, de la ora 12, toata lumea este asteptata in gradina Institutului Francez pentru a scrie poeme haiku in limba franceza si pentru a le posta pe retelele de socializare, intalnind astfel creatiile celorlalti francofoni. 
La Timisoara, programul lunii martie mai cuprinde si spectacole, teatru, improvizatie, film, literatura, concursuri si o expozitie de arta contemporana.

Lansare de carte  // Joi, 1 martie, 18:30, Institutul Francez

Luna Francofoniei incepe cu lansarea cartii „Roland Barthes, mitologii romanesti” de Alexandru Matei, in prezenta autorului. Eseul s-a bucurat de o receptare laudativa din partea celei mai importante specialiste contemporane a operei barthiene. Tiphaine Samoyault este de parere ca lucrarea „relateaza un episod pasionant al relatiilor dintre Franta si Romania si ofera, in acelasi timp, un eseu remarcabil despre Roland Barthes."

Concurs pentru elevi // 5-9 martie, Timis si judetele invecinate


In prima saptamana din luna martie, se desfasoara a treia editie a concursului „Comunica in franceza, iar noi iti spunem ce DELF esti”. Elevi de gimnaziu si de liceu din Timis si din judetele invecinate au ocazia de a-si demonstra abilitatile de comunicare in limba franceza si de a castiga inscrieri gratuite la prestigioasele examene pentru Diplomele de studii in limba franceza (DELF).

Spectacol-performance // Luni, 12 martie, ora 18, Teatrul Maghiar

La Compagnie des Tropes din Paris prezinta „Le Dormeur”, un spectacol-variatie cu dans, clown si muzica, pornind de la celebrul poem al lui Arthur Rimbaud, „Le Dormeur du val” (Adormitul din vale). Spectacolul isi propune sa ilustreze intr-o maniera sensibila intalnirea dintre Dormeur si natura, purtand publicul, in pasi de dans, spre o alta intelegere a misteriosului personaj din literatura franceza.

Film Cinecultura // Miercuri, 14 martie, ora 20, Aula Magna (UVT)

Cinefilii francofoni au ocazia de a vedea filmul „Polina, danser sa vie” in cadrul festivalului universitar Cinecultura. Moscova, inceputul anilor '90. Polina are opt ani si da dovada de talent la balet. In ciuda conditiei sociale precare, e admisa la scoala profesorului Bojinsky, ai carui balerini desavarsiti ajung la Bolshoi. Constient de talentul ei, profesorul o face sa dea totul si, la doar 18 ani, Polina e acceptata la prestigiosul teatru. Aici il cunoaste pe Adrien, un sarmant balerin din Franta. El o va face sa descopere nu doar dragostea, ci si o noua forma de dans, mai contemporana si expresiva, o forma de dans care ii va schimba viata o data pentru totdeauna.

Marti, 20 martie, Ziua Internationala a Francofoniei

Picnic poetic // „Haikunoi” a devenit deja o manifestare traditionala de Ziua Internationala a Francofoniei. Toata lumea este asteptata in gradina Institutului Francez pentru a compune haiku-uri in limba franceza, in acelasi timp cu alte mii de francofoni din tara si din strainatate.

Teatru // Seara, de la ora 19, la Teatrul Maghiar, trupa de liceeni francofoni Amifran (Arad), prezinta piesa „Jim déplace les gravats” (Jim cara molozul), in regia lui Florin Didilescu. Cum se speculeaza despre moarte in casa scarii? aceasta este intrebarea care anima piesa de teatru scrisa de Ioan Peter. Un grup de locatari ANL, sedusi de vorbele unui „investitor providential” infiinteaza o Asociatie pentru Optimizarea si Modernizarea Trecerii intr-o Alta Dimensiune... Americanul Jim se implica activ in treburile asociatiei ale carei sedinte se tin in scara blocului.

Spectacol muzical pentru copii // Sambata, 24 martie, ora 12, Institutul Francez

Micilor francofoni li se pregateste un spectacol muzical interactiv dupa o celebra fabula a lui Jean de La Fontaine. Copiii sunt invitati sa participe activ pentru a potoli disputa dintre Corb si Vulpe.

Festival de improvizatie teatrala // 27-30 martie, Universitatea de Vest si Ambasada

La final de martie, vor fi 4 zile intense de ateliere si meciuri de improvizatie, la Festivalul International Francofon de Improvizatie si Teatru Universitar (FIFITUT). Studenti din toata tara, dar si din strainatate, sunt reuniti la Timisoara de doua pasiuni comune:  limba franceza si teatrul de improvizatie. Publicul poate participa si vota in fiecare seara la meciurile care au loc in Aula Magna (UVT), intre 18-20, seara finala urmand sa aiba loc la Centrul Cultural Ambasada.

Expozitie de arta contemporana // pana in 9 martie, Institutul Francez

Aflat in rezidenta artistica la Timisoara in cursul lunii februarie, sculptorul francez Maxime Sanchez, laureat al Premiului Institutului Francez din Timisoara la Bienala de arta contemporana de la Mulhouse 2017, isi expune creatiile la Institutul Francez pana in 9 martie. 

Intrarea este libera la toate evenimentele!

Programul detaliat pe site-ul Institutului Francez si pe pagina de Facebook Institutul Francez Timisoara.

cover Luna Francofoniei TM


Organizator: Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Timisoara
Parteneri: Universitatea de Vest, Teatrul Maghiar, Amifran, Compagnie des Tropes, Centrul Cultural Ambasada, Asociatia Apeca, Asociatia Hexagone, Lectorat français de Timisoara, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon”
Sponsori : MGI Coutier, Helpline, Fropin, Carpat Sticks

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate