Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 octombrie 2019
Recomandări
Planșa reprezentând Columna lui Traian, realizată prin tehnica gravurii, în atelierul marelui arhitect și gravor italian Giovanni Battista Piranesi @MNIR
(Arte vizuale)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) organizeaza miercuri, 28 februarie 2018, incepand cu ora 11.00, la sediul sau din Calea Victoriei 12, sector 3, Bucuresti, conferinta de presa si ceremonia de semnare a actului de donatie, prin care o piesa exceptionala va intra in patrimoniul muzeului – Plansa cu numarul III, reprezentand Columna lui Traian, realizata prin tehnica gravurii, in atelierul marelui arhitect si gravor italian Giovanni Battista Piranesi.
Obiectul este donat muzeului de catre familia domnului Claude G. Matasa care a fost Consul onorific al Romaniei in Florida.
Evenimentul va avea loc in prezenta domnului dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, manager al Muzeului National de Istorie a Romaniei si a domnului Stelian Plesoiu, informatician roman stabilit in SUA, apropiat al familiei Matasa si mandatar al doamnei Netuta Matasa, sotia domnului Claude G. Matasa, pentru a realiza donatia catre MNIR. Membru al comunitatii romanesti din Chicago, domnul Plesoiu a cunoscut personal, importante nume ale exilului romanesc printre care se distinge numele lui Mircea Eliade.

Odata intrata in colectiile MNIR, gravura, aflata intr-o excelenta stare de conservare, va fi cercetata de specialistii muzeului pentru a fi valorificata si prezentata publicului, in expozitia permanenta Copia Columnei lui Traian. 

Obiectul donatiei

Plansa cu vedere frontala a Columnei lui Traian reprezinta plansa cu numarul III din albumul realizat in atelierul marelui arhitect si gravor italian, Giovanni Battista Piranesi (Mogliano Veneto 1720–1778 Roma) cu participarea artistilor Francesco Piranesi (Roma 1758–1810 Paris) si Domenico Cunego (Verona 1727–1803 Roma), in acvaforte si intitulat: Trofeo O Sia Magnifica Colonna Coclide Di Marmo Composta Di Grossi Macigni Ove Si Veggono Scolpite Le Due Guerre Daciche Fatte Da Traiano, Inalzata Nel Mezzo Del Gran Foro Eretto Al Medesimo Imperadore Per Ordine Del Senato E Popolo Romano Doppo I Suoi Trionfi · Il Tutto Architettato Da Apollodoro· L'Iscrizione Che Nel Piedestallo Di Essa Colonna Leggesi Addita Il Taglio Dei Monti Quirinale E Capitolino Fatto Per Introdurui Molte Fabbriche Che Circondavano Ed Ornavano Quel Gran Foro [Trofeu sau mai bine spus Columna cu scara in spirala din marmura alcatuita din blocuri masive pe care au fost sculptate cele doua Razboaie Dacice purtate de Traian, inaltata in centrul marelui for ridicat pentru acelasi imparat din ordinul Senatului si al Poporului Roman dupa triumfurile sale – Complexul fiind conceput de arhitectul Apolodor – Inscriptia, pe care o poti citi pe baza columnei, indica locul unde au fost sectionate colinele Quirinala si Capitolina pentru a face loc numeroaselor edificii care inconjurau si ornau acel mare for.].

A fost realizata spre finalul secolului al XVIII-lea, cu editii succesive incepand din anul 1770. Plansa, care masoara aproape 3 metri lungime, este realizata din 6 placi distincte de gravura, unite intre ele.

Este un martor deosebit de important pentru trecutul celebrului monument roman, fiind totodata una dintre cele mai cunoscute reprezentari moderne ale columnei, pentru publicul larg. Vizitatorii muzeului, care sunt familiarizati cu aceasta reprezentare din reproducea expusa alaturi de Copia Columnei lui Traian, vor avea placerea de a admira de acum inainte si originalul.  

Donatorii
Gravura a apartinut lui Claude G. Matasa (Petrosani, 1 aprilie 1930 - Fort Lauderdale, Florida, SUA, 24 martie 2011) etnic roman si cetatean american, Consul general onorific al Romaniei in Florida si este donata muzeului de catre sotia sa, doamna Netuta Matasa.

Claude G. Matasa, un prosper om de afaceri, a fost martor si totodata actor in prefacerile si transformarile prin care a trecut Romania in secolul trecut. Nascut intr-o familie cu traditie intelectuala, ilustrativa pentru climatul cosmopolit al interbelicului romanesc, cu tatal procuror general si mama de origine franceza, Claude G. Matasa a trecut apoi prin traumatizanta experienta a inchisorilor comuniste. A fost deportat la Canalul Dunare-Marea Neagra pentru doi ani ca detinut politic in colonia penitenciara „Castelu”. Odata eliberat, a urmat cursurile Facultatii de Chimie Industriala in cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti, studii incheiate cu un doctorat. In anii 1970 paraseste Romania pentru a se stabili in Statele Unite unde primeste azil politic. Aici continua activitatea de cercetare imbinand-o cu o remarcabila intuitie si mult simt practic care asigura succesul intreprinderii pentru reciclarea si reconditionarea aparatelor ortodontice pe care o infiinteaza alaturi de sotia sa, de asemenea inginer chimist.

Anul 1989 si Revolutia din decembrie marcheaza momentul implicarii active in promovarea relatiilor diplomatice cu Romania pe care le va continua pana la sfarsitul vietii. Pentru activitatea sa, Claude G. Matasa a obtinut numeroase diplome si distinctii fiind recompensat in anul 2004 cu Medalia de Aur „Ronald Reagan” decernata de Comitetul National Republican si cu Ordinul Meritului conferit de Congresul american, iar in tara a devenit membru de onoare al Academiei de Medicina, dupa 1989.

FOTO-Plan?a cu gravura Columnei lui Traian


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate