Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 octombrie 2019
Recomandări
Nufăru 40 – colocviu și expoziție fotodocumentară dedicate cercetării arheologice a unei cetăți bizantine de la gurile Dunării, Proslavița
(Arte vizuale)
Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta manifestarea Nufaru 40. colocviu si expozitie fotodocumentara dedicate cercetarii arheologice a unei cetati bizantine de la gurile Dunarii, Proslavita.
Evenimentul, organizat cu sprijinul Institutului de Arheologie „Vasile Parvan” Bucuresti, al Primariei comunei Nufaru si al Institutului de Cercetari Eco-Muzele „Gavrila Simion” Tulcea, va avea loc joi, 27 septembrie 2018, cu incepere de la ora 10.00, la Centrul de informare turistica din localitatea Nufaru.

Tema manifestarii Nufaru 40 o constituie prezentarea unei sinteze a cercetarilor arheologice care au contribuit la descoperirea unei cetati bizantine in intravilanul unei localitati situate pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe, in dreptul unui vad marcand intrarea in Delta Dunarii.

Situl arheologic este cunoscut ca urmare a cercetarilor, initiate in anul 1978, de un colectiv coordonat de catre regretata Silvia Baraschi si continuate, an de an, prin eforturile reunite ale Institutului de Arheologie „Vasile Parvan”, Bucuresti, ale Muzeului Militar National „ Regele Ferdinand I”, Bucuresti, ale Institutului de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion”, Tulcea si ale Muzeului National de Istorie a Romaniei, Bucuresti.

Asezarea de la Prislava, devenita in anii '60 ai secolului trecut Nufaru, aflata la 12 km distanta de municipiul Tulcea, pe drumul spre Murighiol, contine in subsol vestigiile unei fortificatii. Construita la sfarsitul mileniului I, odata cu recucerirea de catre Imperiul Bizantin a regiunii Dunarii de Jos, aceasta va evolua, in cursul secolului al XI-lea, ca o asezare de tip urban, cu structuri de locuire inregistrate pana la mijlocul veacului al XIII-lea, fiind descoperite tronsoane ale zidului de incinta, elemente de fortificatie, complexe de locuire, mestesugaresti, menajere si de cult, cimitire, materiale arheologice variate. Importanta asezare portuara de la gurile Dunarii, marcata de prezenta Imperiului Bizantin, a reprezentat, probabil, si un punct de control si influenta al Hoardei de Aur in zona. Un dosar istoric consistent a permis identificarea asezarii Prislava/Nufaru cu orasul medieval Bruscavita–Proslavita, cunoscut din portulanele si actele notariale ale vremii.

Manifestarea propune o trecere in revista a principalelor aspecte ale unei experiente, in egala masura profesionala si umana, presupuse de cercetarea si conservarea unui sit ilustrativ pentru arheologia epocii bizantine la Dunarea de Jos.

Afis colocviu si expozitie- Nufaru 40_MNIR2018

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate