Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Expoziția ”Copacul sacru” - Constantin Tofan la Galeriile de Artă ”I”
(Arte vizuale)
Galeriile de Arta “I” ale Centrului de Studii Europene Iasi – UAIC etaleaza arta frumosului in perioada 5 – 30 iunie 2014.
Oferind tuturor iubitorilor de arta sansa unei calatorii culturale in lumea expresiei emotiilor si a atitudinilor, maestrul Constantin Tofan surprinde perspective unice asupra peisajului.
Focalizand rafinamentul paletei cromatice intr-o seductie a culorilor si criptarilor plastice, colectia de picturi “Copacul sacru” ofera spre contemplare muzica divina a metaforelor plastice dezvaluind minunata lume a interpretarilor spirituale ale artistului.

Expozitia este o colectie de visuri, o simfonie de forme, culori si  linii care propune privitorului esentializarile geniului artistic in minuni daruite la fiecare simeza.

Evenimentul expozitional este organizat in cadrul Festivalul international “Arta si traditia in Europa”, editia a V- a, proiect avizat de Ministerul Educatiei Nationale in CAER 2014, Directia Generala Educatie si invatare pe tot parcursul vietii, Axa: Culturi si civilizatii.

Inapoi la natura
Criticul de arta Valentin Ciuca        

Cu toate ca pictorul ar fi predispus mai degraba tehnicii culorilor de apa, reactiei fulgurante la trasparente si fluiditati cromatice, el opteaza pentru materia onctuoasa a culorilor de ulei sau matitatea consistenta a pastelurilor. Prefera sa absoarba lumina in intimitatea suprafetelor colorate decat sa lase la indemana hazardului efectele. Timpul nu-l preseaza niciodata si nu simte nevoia sa se gabeasca. Schitele se elaboreaza mental, cu oarecare detasare, desi, deseori, rezultatele pot sugera o implicare aproape impresionanta. in tihna atelierului, rememorand senzatii trecute, prin exaltarea unor tonuri, privitorul devine martorul privilegiat al surprinderii, instantanee, a clipei. In aceasta capacitate fecunda de a retrai emotii defuncte se afla fidelitatea fata de motiv, dar si suportul autentic al solutiilor mizand pe imaginar. Este presupus ca aparenta de lucru in priza directa, atat de agreata de impresionisti, mizeaza pe elaborari sucesive, pe reveniri si preluari. Constantin Tofan isi ingaduie sa improvizeze, dupa ce a repetat insistent ca un actor in fata oglinzii.

In peisajele lui Constantin Tofan, prezentele umane sunt rare. Nu lipsesc definitiv, pentru simplul motiv ca prezenta lor este subliniata tocmai de absenta. Figurile umane nu trebuie sa fie citate spre a le fi banuita existenta. Alteori, artistul le convoaca in scena si atunci se dovedeste interesat de frumusetea eterna a nudului. Tinere, abia iesite din adolescenta, nubile in plenitudinea frumusetii, pozeaza discret si arata ceea ce, de fapt, vor sa ascunda. Misterul sporeste, pe masura ce expresia presupune si o posibila existenta afectiva.

afis c.tofan


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate