„Capital’s Time Machine” – o abordare artistică a noțiunii de timp | |
(Arte vizuale) |
Club ElectroPutere si The Real Office organizeaza vineri, 19 octombrie, ora 18.00 in Palatul Universul, sala Mezanin si Beans & Dots – Café lansarea proiectului „Capital’s Time Machine”, o expozitie ce are ca punct central reprezentarea timpului din punctul de vedere a 10 artisti. |
Convietuim intr-un timp in care experientele personale si discursurile sociale, politice si culturale trimit constant la ideea de multiplicitate. Pentru teoreticienii gandirii contemporane, contemporanul este o fictiune operativa, iar, a contribui la prezent este fundamental un act productiv al imaginatiei, pentru ca ii atribuim prezentului un simt al unitatii care traseaza temporalitati globale disjunctive, pe care nu le putem cuprinde.
Daca arta, in prezent, este propusa ca o problema de sincronizare, conditia necesara pentru a fi relevanta este prezentarea unor temporalitati si problematici contextuale multiple, suprapuse, indreptate spre imaginea unui viitor atemporal in care egalitatea sociala domina, capacitatea de decodare a limbajelor culturale capata obiectivitate, dobandirea libertatilor nu mai este conditionata de acumularile de capital, tehnologie sau politica.
Proiectul curatorial se contureaza in jurul ideii ca reprezentarea timpului sau a unei distante temporale nu poate fi neutra: nici in sensul rememorarii, idealizarii sau condamnarii a ceva din trecut si nici in planificarea preventiva a viitorului. si chiar mai mult: problematica trecutului si a schemei temporale in care sa-l reprezinti pe celalalt a devenit un factor decisiv in schimburile interpersonale, politice si economice. Cum putem deconstrui aceste temporalitati? Cum putem invata din viitorurile trecute ce au fost deja concepute, ce sunt ele acum? Exista o conexiune intre aceste timpuri si temporalitati ce converg intr-o contemporaneitate?
In acest peisaj al lumii globale marcate de lipsa proiectiei unui viitor comun, artistii reactioneaza raspunzand schimbarilor structurale si existentiale care influenteaza viata sociala. Titlul proiectului „Capital’s Time Machine”, descrie contextul in care munca artistilor este pusa in joc in prezent.
Lucrarile propuse pentru acest proiect reprezinta moduri de a privi, interpreta si actiona asupra starilor de fapt ale lumii Capitaliste. Ele incearca sa modifice sensurile si traiectoriile vietii contemporane, prin interpretarea poetica si critica a memoriei sociale si subiective, a transformarilor tehnologice si a modificarilor vietii materiale, spirituale si ideologice. Toate lucrarile realizate pentru acest proiect vor fi introduse intr-un dispozitiv Vendig Machine pentru a fi comercializate. Dispozitivul va fi instalat in Palatul Universul, in incinta Beans & Dots – Café.
In programul de deschidere sunt incluse urmatoarele activitati: 18.00 - Maximilian Lehner (AT), prezentarea proiectului
18.15 - Tatjana Macic (NL), „Heterodox: the Stubborn Non-Archive”, Lectrure
18.45 - Lörinc Borsos (HU), proiectie video
19.00 - ALB (RO) – „The Archeology of flatness”, proiectie video
19.15 - Taietzel Ticalos (RO), „Findom Virtual Kingdom”, proiectie video
19.30 - Johannes Hugo Stoll, proiectie video
19.40 - Astrit Ismaili (XK/NL), „Love Research”, proiectie video
19.50 - Silvia Amancei & Bogdan Armanu, „Video Monument”, proiectie video
20.00 - Punerea dispozitivului „Capital’s time Machine” in functiune pentru public*
* Datorita conditiilor de functionare ale dispozitivului vending, va rugam sa luati in considerare ca lucrarile se pot comercializa exclusiv cu bani lichizi in bancnote de 10 si 50 de lei.
________________________________________
Parteneri: Vector, Revista Arta, Zeppelin, Beans & Dots – Café
. | |
|
|