Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 martie 2024
Recomandări
„CU TENDA”– povești cu aromâni. Expoziție itinerantă la Centrul Multimedia „Mala Stanica”, Skopje
(Arte vizuale)
Dupa prima oprire in Plovdiv, Bulgaria, a doua in Krushevo, Macedonia, expozitia itineranta „CU TENDA”. POVESTI CU AROMANI poposeste din 19 octombrie 2018 la Centrul Multimedia „Mala Stanica” in Skopje, Macedonia.
Expozitia conceputa de Muzeul National al Taranului Roman si organizata in parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialogue, Kumanovo si inca doi parteneri europeni, isi propune o incursiune in imaginarul unei culturi care a modelat simbolic harta culturala a Balcanilor.

Aromanii, cunoscuti si ca vlahi, cutovlahi, romani din Balcani sau romani sud-dunareni, sunt uneori vazuti ca fiind intruchiparea hommo balcanicus. Mobilitatea si deschiderea acestora, impreuna cu pastrarea limbii si a obiceiurilor lor, au imbogatit dinamica istoriei sud-est europene si memoria vie a locurilor prin care au trecut.

Conceputa sub forma unui eseu vizual, expozitia „CU TENDA”– POVESTI CU AROMANI reconstruieste simbolic si fragmentar, prin marturii, autoreprezentari, texte si elemente de patrimoniu material si imaterial, imaginarul lumii aromanesti ca parte a imaginarului culturilor balcanice aflate in continua miscare.

Pornind de la memoria imaginii-martor si puterea de sugestie a obiectelor ce construiesc identitatea culturala a comunitatii, publicul este invitat sa descopere o serie de imagini, sunete si obiecte arhetipale devenite iconice pentru comunitatea aromana, precum si o serie de relatii existente in lumea arhaica.

Evenimentul de deschidere, care va avea loc la Centrul Multimedia „Mala Stanica”, vineri, 19 octombrie, incepand cu ora 18, include si un concert sustinut de grupul de muzica experimentala multumult, care recicleaza fonduri sonore din Balcani.
Publicul din Skopje este invitat sa descopere, pana pe 3 noiembrie, povesti cu aromani, imagini si sunete in cadrul expozitiei CU TENDA– POVESTI CU AROMANI.

Curator / coordonator: Lila Passima, Asistent curator: Cosmin Manolache
Loc: Centrul Multimedia „Mala Stanica”, Skopje, Macedonia RD. Jordan Mijalkov 18
Perioada de derulare: 19.10.2018-03.11.2018

Expozitia itineranta „CU TENDA”– POVESTI CU AROMANI este unul dintre produsele culturale de referinta ale proiectului european „CU TENDA” („calatorind cu cortul”) – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living Memory of Southeastern Europe], co-finantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene (2015-2019), derulat de Muzeul National al Taranului Roman in parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia si Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria. Expozitia este itinerata in anul 2018 si in tarile partenere. 

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie [comunicare] reflecta numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi tinuta la raspundere pentru orice utilizare care poate fi facuta a informatiilor continute.

afis Cu tenda Macedonia

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate