Steagul tricolor care a insotit delegatia comunei Lupsa (jud. Alba), la Marea Adunare Nationala care a avut loc la Alba Iulia, in 1918, are forma dreptunghiulara, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul in partea superioara, galbenul la mijloc si rosul in partea inferioara. Fiecare dintre culorile care compun panza se termina in varf cu cate un ciucure in culoarea respectiva. Ca element inedit, in varful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hampa este legata o esarfa tricolora ingusta. Panza steagului a fost confectionata din lana de catre femeile din Lupsa intr-o zi si o noapte. Dupa reintoarcerea delegatiei in Lupsa, steagul a fost pastrat in casa invatatorului Sebastian Clapa, unul dintre participantii la Marea Adunare Nationala.
Astazi, steagul de la Lupsa face parte din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, fiind clasat in categoria Tezaur.
Steagul comunitatii din Lupsa este si subiectul cartii „Povestea unui steag tricolor”. Scrisa si publicata initial in 1987 de catre regretatul scriitor, realizator de emisiuni radio si publicist, Ioan Ion Diaconu si reeditata acum, la 100 de ani de la intamplarile din aceasta istorisire, „Povestea steagului tricolor” va fi prezentata publicului in cadrul vernisajului, in compania fiicei autorului, jurnalista Madalina Diaconu.
Micro-expozitia va fi deschisa la MNIR in perioada 1 – 28 noiembrie 2018, putand fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 09:00 – 17:00.
. |