Workshopul coordonat de Alina Geanina Ionescu se va desfasura la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, Padurea Dumbrava 16-20, Poarta III.
Imbinarea reperelor teoretice cu demonstratiile practice pe icoanele luate in studiu, aflate intr-o stare de conservare precara, va duce la salvarea a zece icoane din Colectia Muzeului ASTRA, piese cu probleme specifice de restaurare: murdarie superficiala, aderenta si ancrasata, desprinderi si pierderi ale peliculei de culoare, fenomen de pulverulenta, uzura functionala, suport spart in doua sau mai multe fragmente, fragilizarea lemnului (capac si rama), pierderi de material lemnos, fisuri si crapaturi, interventii anterioare (cuie metalice neconstitutive, hârtie interpusa intre capac si pelicula de culoare) etc.
In vederea desfasurarii Workshopului de restaurare icoane pe sticla, piesele vor fi analizate din punct de vedere al starii de conservare, se va realiza documentatia fotografica, se vor face investigatii fizice, chimice, biologice si se va intocmi documentatia in vederea restaurarii pieselor.
Sase din icoanele selectate apartin centrului de la Nicula – cel mai vechi centru in care
s-au pictat icoane pe sticla, doua icoane provin din Gherla, o icoana provine din Maierii Albei Iulia, zugrav din familia Poienaru - probabil Petru Prodan, cca 1850-1886 si o icoana provine din Cârtisoara. Aceasta din urma este datata 1893 si i-a fost atribuita zugravului Matei timforea, pictor cu o bogata activitate artistica.
Acest eveniment cultural se doreste a fi o continuare a Trainingului de restaurare icoane pe sticla ce a avut loc in perioada 27-29 noiembrie 2013 in Republica Moldova, eveniment ce s-a desfasurat la sediul Muzeului National de Arta al Moldovei. Ca dovada ca evenimentul a avut un impact pozitiv, in urma acestei actiuni s-au deschis oportunitati de parteneriat, creandu-se o punte de legatura culturala intre cele doua institutii (Complexul National Muzeal ASTRA si Muzeul National de Arta al Moldovei).
Astfel, printre invitati ii amintim pe Svetlana Pociumban – consultant principal in cadrul Directiei de Patrimoniu Cultural, Guvernul Republicii Moldova – Ministerul Culturii, Gheorghe Caraji - Muzeul National de Arta al Moldovei, Chisinau, specialist in restaurarea operelor de arta si Florence Hayward - The Conservation Studio, Londra, specialist in restaurare.
La finalul celor zece zile de workshop, in cadrul festivitatii de incheiere ce va avea loc in aceeasi locatie la data de 27 iunie, ora 11.00, cei 19 participanti din Romania, Republica Moldova, Anglia, Germania, Republica Macedonia vor primi diplome, iar invitatii vor putea vizita expozitia cu icoanele restaurate, vor putea participa la lansarea catalogului si la prezentarea filmului stiintific educational realizat pe durata evenimentului.
Documentarul va surprinde aspecte din timpul procesului de restaurare, fiind un demers cultural-stiintific, imagini - document care sa faca vizibil patrimoniul transilvanean. Vor fi redate cu exactitate etapele restaurarii, ca instrument de lucru si de cunoastere pentru studenti si specialisti, ca reper de intelegere pentru publicul larg. Restaurarea patrimoniului cultural mobil reprezinta o prioritate nationala.
Detinator al unei colectii impresionante de icoane - 177 icoane pe lemn si 1862 icoane pe sticla, Muzeul ASTRA are pe lista prioritatilor sale amenajarea unei sali de expozitie permanente in care acest patrimoniu sa fie accesibil publicului larg. Sunt asteptati sa asiste la workshop toti cei care sunt interesati de salvarea patrimoniului, in perioada 16-20 iunie; 23-26 iunie 2014, intre orele 9.00-17.00.
. |