Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2019
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Vlatka Horvat și ale sale Supporting Objects la Eastwards Prospectus
(Arte vizuale)
VLATKA HORVAT: Supporting Objects
15 decembrie 2018 – 9 februarie 2019
VERNISAJ: sambata, 15 decembrie, ora 19.00
Strada Plantelor 50, Bucuresti.
•    Prima expozitie personala in Romania a artistei graviteaza in jurul unei instalatii noi site-responsive, care este insotita de alte lucrari sculpturale de dimensiuni mai mici si de lucrari pe hartie.

eastwardsprospectus.com | #SupportingObjects | #VlatkaHorvat

Galeria Eastwards Prospectus prezinta Supporting Objects (15 decembrie 2018 – 9 februarie 2019), o expozitie de lucrari noi si recente realizate de Vlatka Horvat, ce aduc in prim-plan chestiuni referitoare la mobilitate, echilibru si stabilitate prin examinarea naturii precare a diferitelor structuri construite de om – stalpi, arcuri, poduri, mese - si a corpului uman. Desfasurata pe ambele etaje ale galeriei, aceasta este prima expozitie personala a artistei in Romania, dupa participarea in show-ul de grup Borderline Relation (2018) de la Eastwards Prospectus.

Inima expozitiei este o instalatie sculpturala noua, conceputa pentru nivelul superior al galeriei. De cand a vizitat Eastwards Prospectus, in prima parte a anului, artista nascuta in Croatia si stabilita la Londra a fost atrasa de configuratia de tip vagon a spatiului de la acest nivel, unde fiecare camera este o veriga dintr-un lant de incaperi si, astfel, o oprire pe traseul unei calatorii. Compusa din mai multe mese, pe care se afla cate o constelatie discreta de obiecte si materiale ce „extind” mesele in spatiu, aceasta instalatie site-responsive conecteaza incaperile printr-o serie de gesturi de legatura, care traseaza linii de miscare, indica traiectorii si calatorii prin galerie, dar care, in acelasi timp, separa si divizeaza.

Practica artistei Vlatka Horvat – ce implica adesea gesturi de rearanjare si reconfigurare a spatiului fizic, precum si a relatiilor spatiale si sociale din el – arata un interes aparte fata de legaturile precare sau conflictuale dintre corpuri, obiecte, materiale si spatiul construit. Acesta se manifesta la scari diferite si prin medii artistice diferite: de la instalatii de marimea unor camere la lucrari bidimensionale de perete. Supporting Objects va crea un dialog intre noua instalatie amintita si mai multe serii de lucrari pe hartie, printre care desene realizate de artista cu picioarele goale (To Still the Eye), fotografii ce infatiseaza mana ca o structura in interactiune cu diverse materiale (Monuments) si colaje abstracte.

Expozitia continua in spatiul labirintic de la subsolul galeriei, unde artista construieste cateva grupuri tranzitorii de lucrari sculpturale ce trimit la elementele arhitecturale dominante de la acest nivel: stalpi si arcuri. Aceste lucrari noi, realizate on site, oglindesc anumite caracteristici ale spatiului pe care-l ocupa, dar o fac intr-un mod ce sugereaza esecul si ambitiile neimplinite. Asa cum procedeaza adesea, Vlatka Horvat lucreaza aici in mod deliberat cu materiale ieftine, neadecvate, precum carton, material textil, benzi din spuma si tije de metal, pe care le combina cu forme din beton si bucati de obiecte gasite.

Elementele recurente ale expozitiei au de-a face cu structurile de sustinere – elemente ale spatiului arhitectural si ale obiectelor care sunt menite sa sustina alte structuri, corpuri, spatii si care faciliteaza miscarea si deplasarea dintr-un spatiu in altul”, spune Vlatka Horvat. „Dar lucrarile din show ridica intrebari despre soliditatea si permanenta acestor structuri, abordandu-le ca temporare, provizorii si precare si trasand o paralela intre ele si corpul uman, care are unele dintre aceleasi insusiri.

Scurta biografie

Vlatka Horvat (n. 1974, in Cakovec, Croatia) lucreaza cu sculptura, instalatie, desen, performance, fotografie si scriere. Lucrarile ei sunt prezentate la nivel international intr-o varietate de contexte – in muzee si galerii, la festivaluri de teatru si dans si in spatii publice. Printre expozitiile personale si proiectele comisionate recent se numara: Cloud Pergola: Pavilionul Croatiei la cea 16-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura (proiect in colaborare, Venetia, Italia, 2018); Extensions (solo show, MSU – Muzeul de Arta Contemporana din Zagreb, Croatia, 2018); Surroundings (solo show, Renata Fabbri arte contemporanea in Milano, Italia, 2017); Means and Ends (solo show, Wilfried Lentz Gallery in Rotterdam, Olanda, 2016); In Suspension (solo show, CAPRI Raum in Dusseldorf, Germania, 2016). Si-a prezentat unele dintre cele mai recente performance-uri la: santierul 3. Maj din Rijeka in timpul celei de-a 2-a editii a Bienalei de Arta Industriala (Croatia, 2018), festivalul KunstFestSpiele Herrenhausen (Hanovra, Germania, 2018), Teatrul Black Box (Oslo, Norvegia, 2017), Tanzquartier Wien (Viena, Austria, 2017), Frascati (Amsterdam, Olanda, 2017), Theatre Garonne (Toulouse, Franta, 2017) si Fondation Cartier & Theatre de la Ville (Paris, Franta, 2017). Dupa 20 de ani in Statele Unite ale Americii, traieste in prezent la Londra.

Despre Eastwards Prospectus
Eastwards Prospectus este o galerie de arta contemporana cu un program vibrant de expozitii dedicate unor valori confirmate din arta internationala, precum si unor artisti in afirmare, in special din Europa de Est, ale caror lucrari au o putere de fascinatie la nivel international. Infiintata in 2014, Eastwards Prospectus are un spatiu versatil de expunere, care permite organizarea simultana a doua expozitii sau desfasurarea uneia de amploare pe doua niveluri. 

Vlatka Horvat_Eastwards Prospectus

Credit foto: Vlatka Horvat, Reinforcements, 2016, bete din lemn, obiecte gasite, banda adeziva; fotografie din cadrul expozitiei We are the Center… la Hessel Museum of Art / Center for Curatorial Studies CCS at Bard College, Annandale-on-Hudson, NY. Imagine prin amabilitatea artistei.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate