Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Amintiri din Babel ale Irinei Maria Iliescu
(Arte vizuale)
Irina Maria Iliescu: “Amintiri din Babel”, 11 Aprilie – 11 Mai 2013 @ ArtXpert
Galeria ArtXpert, Str Putul lui Zamfir 45-47, Bucuresti


Turnul Babel / scurt istoric / Conform textului Bibliei, legenda Turnului Babel ne spune ca, dupa Potop, urmasii lui Noe vorbeau toti aceeasi limba. Dupa ce au gasit un spatiu convenabil, au decis sa constuiasca o cetate si un turn inalt pana la ceruri, cu scopul de a-si face un nume, si de a nu fi imprastiati pe toata suprafata pamantului.
Vazand Dumnezeu ca oamenii faceau ce si-au propus, a decis sa ii opreasca si astfel le-a incurcat limbile pentru a le intrerupe comunicarea. Asa oamenii au abandonat cetatea si s-au raspandit in toata lumea.

Metafora Babilonul
: precum in timpurile Babilonului, cand toti oamenii vorbeau aceeasi limba si erau uniti de acelasi scop, asa se cauta si astazi o unificare a statelor lumii, avand ca singura limba comertul, economia, moneda. Principiul globalizarii consta in eliminarea granitelor intre tari pentru a facilita circulatia banilor si schimbul de  produse. Astfel, in timp, se creaza o societate axata numai pe castig, si lumea se imparte in doua categorii: producatori si consumatori. 

Descrierea Lucrarii
: Ideile mentionate anterior sunt ilustrate sub forma de gravura-obiect. Lucrarea consta intr-o serie de cuburi din lemn gravate care formeaza impreuna o constructie asemanatoare unui turn. Cuburi, cu latura de 7 cm, (100 la numar),  au pe laturi gravate portrete, toate diferite, creand o cat mai mare diversitate a expresiilor si tipologiilor fetelor. Irina Iliescu a ales xilogravura ca mijloc de expresie pentru ca este una din cele mai vechi tehnici de gravura, una din cele mai simple si mai accesibile. Aceasta accesibilitate, care a facut posibila pozitionarea ei inca de la inceput in randul artelor majore, a incurajat deasemeni folosirea ei ca o forma amatoreasca si elementara de mestesug. Ca rezultat reputatia xilogravurii a avut de suferit intr-o anumita masura: calitatile brute si directe care se ivesc in mod natural in cadrul tehnicii au fost de multe ori vazute ca lipsite de finete sau saracite de expresie. 

Portretele, care reprezinta oameni din diverse culturi si tari, gravate pe cuburi, au fiecare valoare de sine statatoare, chiar daca expuse impreuna, isi pierd din individualitate, intentia fiind ca, prin punerea la un loc a tuturor culturilor, se pot trece cu vederea sau chiar pierde traditii si valori culturale care ar merita sa fie cercetate mai amanuntit. Acesta reprezinta in mod evident un dezavantaj al globalizarii. 
 
Fiind in acelasi timp si obiecte de expus si gravuri si avand posibilitatea de a imprima cu aceste cuburi, lucru care din nou permite crearea a unui numar nelimitat de compozitii folosing aceleasi elemente,  „Amintiri din Babel” sugereaza clar repetitia istoriei. Fiecare noua generatie traieste cu impresia ca este radical schimbata fata de generatiile anterioare, iar acest fapt este partial adevarat. Indiferent cat de mult evolueaza omul in materie de cunostiinte despre lumea fizica, in materie de comportament urmeaza aceleasi tipare repetate de generatie dupa generatie. Cumva, in ciuda contextelor politice, economice sau culturale oamenii ajung sa foloseasca aceleasi structuri de gandire, si in ciuda diferentelor, ajung sa ridice impreuna aceleasi constructii.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate