Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
„Scena și tabloul” @Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național din București
(Arte vizuale)
„Scena si tabloul” este titlul unei noi expozitii dedicate creatiei artistice a baronului George Löwendal care se va deschide in Rotonda din foaierul Salii Mici a Teatrului National din Bucuresti in perioada 6-20 februarie 2019, cu vernisajul miercuri, 6 februarie 2019, ora 18.00.
Personalitate artistica plurivalenta, baronul George Löwendal s-a nascut in anul 1897 la Sankt Petersburg intr-o familie cu ascendente in casele regale ale Danemarcei si Norvegiei. Dupa studii de arta in orasul de pe Neva incepe sa lucreze in domeniul teatrului din anul 1918 cand, aflandu-se in Basarabia, realizeaza papusi pentru spectacole la Soroca si decoruri cu motive inspirate din folclorul rus pentru reprezentatii teatrale la Chisinau. Tot aici a cunoscut-o pe cea care ii va deveni sotie, Ariadna Ambrozieva, iar fiica lor, Irina, va duce mai departe, devenind actrita, vocatia artistica si teatrala a baronului.

Conturand un destin artistic lansat in anul infaptuirii Romaniei Mari, aceasta expozitie va focaliza asupra proiectelor de scenografie si costume realizate in perioada 1921-1945 cand George Löwendal a activat in cadrul teatrelor din Bucuresti, Cernauti, Timisoara, Braila sau Craiova. Aici a realizat decoruri de mare succes consemnat in presa vremii de contemporani de marca cum au fost Lucia Demetrius, Petru Comarnescu, Adrian Maniu sau Ionel Jianu. Alaturi de aceste creatii care au vazut luminile rampei vor fi expuse desenele in carbune, de mare virtuozitate, care reprezinta actori din generatia de aur a teatrului romanesc ca Radu Beligan, Fory Etterle, Dan Botta, Grigore Vasiliu Birlic, Dinu Ianculescu, Ion Manolescu etc.

Curatoriata de Calin Stegerean, expozitia il prezinta pe George Löwendal ca personalitate de prim rang in istoria teatrului din Romania, cu o viziune artistica de mare originalitate si valoare, pe care proba timpului a confirmat-o neincetat.

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 7-20 februarie 2019, intre 10.00 – 18.00, cu exceptia zilelor de luni.

Finisajul evenimentului va avea loc in data 20 februarie 2019, ora 18.00 cu o conferinta sustinuta de renumitul teatrolog George Banu.

Accesul in Rotonda din foaierul Salii Mici a Teatrului National din Bucuresti se face dinspre Bulevardul Carol.

Intrarea este libera.

Expozitia este organizata de Fundatia Löwendal si face parte din proiectul ,,Romania 100: Scenografie. Pictura. Costum.‘‘ finantat de Primaria sector 1 Bucuresti prin Centrul Cultural sector 1 in cadrul programului ,,Centenar pentru Toti‘‘ - sesiunea 2017-2020.

Proiectul ,,Romania 100: Scenografie. Pictura. Costum‘‘ se adreseaza locuitorilor din: Bucuresti si imprejurimi, in special celor din sector 1, Manasia si Slobozia, jud. Ialomita si Chisinau, Republica Moldova.

Parteneri proiect: Teatrul National Bucuresti, Domeniul Manasia, Muzeul National de Arta din Chisinau si Inspectoratul de Jandarmi Judetean Ialomita.

afis_Lowendal TNB_800_rsz23

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate