Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
O nouă serie de conferințe susținute în cadrul expoziției Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!
(Arte vizuale)
Sambata, 9 februarie 2019, incepand cu ora 16:00, la Clubul Taranului, Galeria Posibila si Muzeul National al Taranului Roman organizeaza o noua serie de conferinte dedicate expozitiei Arbori Batrani. Sa fie intuneric, da’ sa fie lumina!, deschisa la Sala Tancred Banateanu.
Galeristul Matei Caltia, fotograful Florin Ghenade, curatorul Alexandra Manole si omul de comunicare Corina Bordeianu vor analiza proiectul din perspectiva organizatorilor si vor pune in lumina partea nevazuta a expozitiei si procesul din spatele realizarii si promovarii lui. Intrarea este libera.

Program:

orele 16:00 – 17:00, Matei Caltia - Peisaj la Galeria Posibila

Acum mai bine de 20 de ani, cand eram student la arte, subiectul peisajului nu era unul care sa freamate de contemporaneitate, natura vie (nu mai zic de cea statica) erau lucruri care nu emotionau. Contextul social, atitudinea sociala, reactia politica-polemica erau lucrurile de prima mana in ce privea discursul artistic. Am sustinut licenta, atunci cu o instalatie ironic-arhivistica care repertoria Animalus Urbanus, creand o falsa taxonomie pentru Teddy Bear, McChicken, ori Broasca strivita de asfalt. De copil m-au uimit, nu grija elvetienilor care fac tunele pe sub sosea pentru a permite broastelor sa migreze pentru imperechere, ci grobianismul celor care considera asta o nastrusnicie prosteasca. Incet, incet, fara un plan, in programul galeriei s-a insinuat aceasta privire catre peisaj, de la peisajele picturale ale lui Nicu Ilfoveanu la marea tragica a lui Matei Bejenaru, imi amintesc chiar ca i-am propus o carte cu peisaje si lui Dan Perjovschi. Apoi am inceput sa descifrez mesajele ascunse in dealurile lui stefan Caltia sau in Peisajele Temporare al lui Bogdan Bordeianu, iar proiecte precum inapoi la Izvoare, RAPI, Nu imi place numai marea, dar si muntele! mi-au permis sa duc mai departe acest plan. Voi povesti despre toate acestea si mai ales voi povesti de ce consider important sa intelegem peisajul in care traim.

orele 17:00 – 18:00, Florin Ghenade - Artist talk

La 6 ani de la primele imagini si la 3 ani de la inceputul colaborarii cu Galeria Posibila, Arbori Batrani/Sa fie intuneric, da' sa fie lumina, a ajuns un proiect cu multe unghiuri de citire, cu o suprafata texturata de informatii si materiale (imagini, video, sunete, biblioteca de literatura conexa etc).
Insa, ce se intampla daca dam Cezarului ce i se cuvine, respectiv, ce se intampla daca epuizam sau indepartam straturile de informatie de pe trunchiul imaginilor, daca dam antropologiei ce-i al antropologiei, biologiei ce-i al biologiei, istoriei ce-i al istoriei, ecologiei ce-i al ecologiei? Ce se intampla daca desprindem si dimensiunea curatoriala ca un demers de sine statator?
Ce-i ramane autorului, ca motivatie, ca artist? Sunt aceste naratiuni indispensabile sau ramane ceva de sine statator?

orele 18:00 – 19:00, Alexandra Manole - Expozitie. Experienta vizitatorului

Felul in care construim expozitiile si felul in care ele ajung la vizitator devine din ce in ce mai putin static, iar lucrarile expuse se construiesc, prin relatiile propuse, intr-o naratiune. Aceasta ne determina nu doar vizitarea, parcurgerea spatiului, ci si intelegerea lucrarilor si a intentiilor curatoriale, a mesajului care se transmite in urma acestei intalniri. Intr-un fel, expozitia devine un spatiu de cunoastere, de cercetare, de experimentare si invatare. Asa cum putem gandi prin intermediul artei, tot asa putem gandi prin intermediul expozitiei. Acolo suntem invitati sa cream legaturi intre lucrari, sa citim, sa observam, sa intelegem concepte si sa intram intr-o anumita stare. Prezentarea propune cateva astfel de experiente de vizitare prin alaturari atipice de lucrari, prin reconstructia spatiului, prin alaturari de subiecte si spatii imersive. in final, cum mentioneaza curatorul Okwui Enwezor, „expozitia e ceva ce ar trebui sa fie comprehensiv si placut”.

orele 19:00 – 20:00 Corina Bordeianu - Expozitia Arbori batrani in Social Media

Lucrez in comunicare in social media de peste 10 ani de zile, ultimii doi petrecandu-mi timpul liber cu gandul la comunicarea din mediul cultural. Am colaborat alaturi de Galeria Posibila anul trecut pentru expozitia stefan Caltia. Obiecte Graitoare - si anul acesta am ajutat la dezvoltarea campaniei de comunicare a expozitiei Arbori Batrani. Sa fie intuneric, da' sa fie lumina! in tot acest timp am adunat multe observatii despre diferentele intre comunicarea comerciala si cea culturala. In ambele domenii lucram cu limite de comunicare, limite impuse de platformele de socializare, cum ar fi atentia redusa, formatele diferite sau faptul ca oamenii nu urmaresc cu sunet. Sunt insa cateva reguli care sunt specifice pentru mediul cultural, pe care le-am descoperit prin proiectele Arbori Batrani. Sa fie intuneric, da' sa fie lumina! si Stefan Caltia. Obiecte Graitoare.

key visual web 11 01 2019-02


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate