Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Platforma de Artă Educațională 2019
(Arte vizuale)
Asociatia Culturala REPLIKA va invita in perioada martie – iunie, in fiecare seara de luni si de marti la CENTRUL DE TEATRU EDUCATIONAL REPLIKA, Str. Lanariei 93-95, sector 4.
Platforma de Arta Educationala abordeaza problematici sociale intens dezbatute, intr-un format cultural care propune conectarea teatrului cu literatura si cinematografia.

In fiecare zi de luni, la Centrul Replika vom prezenta spectacole de teatru si carti, urmand ca in zilele de marti sa puteti viziona scurtmetraje legate tematic de abordarile propuse in ziua precedenta.

Spectacolele de teatru, cartile si filmele exploreaza teme si subiecte educationale de maxim interes: cyberbulling-ul, educatia sexuala, migratia economica, maturizarea tinerilor, socializarea de gen, pozitionarea religioasa, multiplele cauze ale disfunctionalitatilor din educatie, raportari intersectionale la conditia femeii etc.

Platforma debuteaza pe 11 martie cu spectacolul Interior 0 (la baza caruia se afla romanul Interior zero al Laviniei Braniste), creat de Gabi Albu, Alex Bala, Lavinia Braniste, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov si Katia Pascariu. Spectacolul surprinde precaritatea si vulnerabilitatile unei generatii care supravietuieste la limita, in asteptarea unui viitorplin de incertitudini, o generatie rupta intre nevoia de stabilitate emotionala si job-uri sufocante, intre cautarea fericirii in cuplu, maternitate si ratare. Scurtmetrajele cu care incepe Platforma, pe 12 martie - din Franta, Belgia, Brazilia si Norvegia -, sunt premiate la festivaluri internationale importante si au in centru tema singuratatii, fricii de moarte, pierderii zonei de confort.

Visand glasuri foto Dragos Dumitru
Visand glasuri - foto Dragos Dumitru

In cadrul platformei se vor  juca, pe langa productii din Bucuresti, spectacole din Botosani (Atelierul de Teatru – trupa de adolescente si adolescenti, cu care Centrul Replika a colaborat inca de la infiintarea sa, in 2015), din Cluj (de la Reactor de Creatie si Experiment), din Sibiu, Teatrul Gong.
De asemenea, in luna mai, este invitat spectacolul de dans Boys Who Play with Dolls – al companiei ALT@RT din Cehia, care deconstruieste performativ stereotipii de gen si clisee care ne sunt pervers inoculate.

Printre cartile care vor fi prezentat, mentionam De ce sa fii fericita cand poti fi normala de Jeanette Winterson, Cirese amare de Liliana Nechita, Feminist(a). Feministi de Chimamanda Ngozi Adichie, Manual pentru femeile de serviciu de Lucia Berlin.

Dintre filmele selectate, care vor fi vizionate in fiecare marti, amintim Eden, creat de Ana Pio, bazat pe fapte reale din seminarii catolice din Portugalia anilor 70, Numele pe care il porti de Hervé Demers, o reflectie asupra violentei in scoala si relatiilor de familie problematice, Fauve de Jérémy Comte, o creatie cinematografica multipremiata, despre povestea tulburatoare a unor adolescenti.

afis Eden

afis Fauve

Platforma de Arta Educationala face parte din proiectul multianual Personal/Colectiv. Proiect de arta educationala, care se va desfasura la Centrul Replika in 2019 si 2020, este un proiect initiat de Asociatia Culturala Replika si co finantat de Administratia Fondului Cultural National.
”Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.”

Centrul de Teatru Educational Replika reprezinta un spatiu cultural interdisciplinar, dedicat explorarii si prezentarii publice a creatiilor artistice performative, concepute de artisti activisti intr-o stransa relatie cu comunitatea. Artistii si cetatenii activi dau replica problemelor comunitatilor.
Centrul REPLIKA isi propune sa devina o platforma de creatie pedagogica si arta participativa prin care categorii de public marginalizate sa se poata autoreprezenta si sa-si poata crea arta care le defineste nevoile si asteptarile. Credem ca accesul la orice manifestare culturala trebuie sa fie gratuit, sustinut de intreaga comunitate.
in 2016, Centrul de Teatru Educational Replika a obtinut premiul AFCN pentru incluziune sociala si dialog intercultural si a fost nominalizat la Premiile Radio Romania Cultural, sectiunea “Proiecte culturale si festivaluri”.
In 2018, in cadrul ”Galei Premiilor UNITER”, Centrul REPLIKA a primit ”Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award)

SIGLA Pov la Replika

Parteneri: ANBPR, Asociatia pentru Branding Cultural, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala Step by Step, Teatrul Mic, Centrul National al Dansului, Asociatia Red Panda, Editura Art, Atelier de Teatru – Botosani, Reactor de Creatie si Experiment  - Cluj, ADO, Colectiv A, ARENA, Bezna Theatre, Teatrul Gong Sibiu.

Toate spectacolele si proiectiile de filme incep la ora 19.00.
Dupa fiecare spectacol are loc o prezentare de carte sau o discutie pe marginea unui studiu / anchete jurnalistice.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate