Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 octombrie 2019
Recomandări
Salonul Internațional de Caricatură „Valori Europene” deschis la Biblioteca Națională a României
(Arte vizuale)
Salonul International de Caricatura „Valori Europene.” isi asteapta vizitatorii, incepand de vineri, 29 martie 2019, in incinta Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Realizat de Uniunea Caricaturistilor din Romania, Muzeul National Cotroceni, in parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei, proiectul expozitional, curatoriat de Cristian Topan, reuneste artisti din Austria (Klaus Pitter), Polonia (Henryk Cebula, Zbigniew Kolaczek, Marcin Bondarowicz), Italia (Gianluca Costantini, Emilio Isca, Paolo Dalponte), Spania (Ernesto Priego), Portugalia (Cristina Sampaio), Germania (A. Randin), Franta (Pierre Ballouhey), Bulgaria (Anatoliy Stankulov, Alla & Chavdar Georgiev), Olanda (Peter Nieuwendijk), Croatia (Slobodan Botir), Bosnia-Herzegovina (Resad Sultanovic) si Romania (Horatiu Malaele, Ion Barbu, Silviu Turculet, Nicoleta Ionescu, Cristian Marcu, Mihai Panzaru – PIM si altii).

„Proiectul european ofera premisele pastrarii si afirmarii identitatii fiecarei natiuni, mizand pe libertatea de expresie specifica unei societati deschise.  (...) Libertatea, democratia, respectul pentru drepturile omului si libertatile sale fundamentale si fata de statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene, dar valorile culturale pe care le impartasim sunt cel mai bun liant pentru a ne intelege mai bine si pentru a simti ca avem acelasi orizont”,
a precizat, la randul sau, directorul general al Muzeului National Cotroceni, Liviu Sebastian Jicman.

Opinia sustinuta si de presedintele Uniunii Caricaturistilor din Romania, Cristian Topan: „Valorile europene creeaza o punte intre culturi. Culturi care, desi provenind din zone geografice apropiate, prezinta diferente care de-a lungul timpului au fost folosite ca pretext pentru a genera conflicte majore in istoria Europei. Crearea Uniunii Europene, acum 70 de ani, a insemnat aducerea la un numitor comun a acestor culturi, gasind, dincolo de diferentele care imbogatesc patrimoniul spiritual al Batranului Continent, lucrurile comune care sa le apropie: libertatea, democratia, drepturile si libertatile omului, statul de drept, libertatea de expresie”.

Valorile europene sunt adevaruri simple, usor de inteles, dar aplicarea lor cere actiune zilnica si, nu o data, eforturi si sacrificii uriase. Libertatea, democratia si drepturile omului nu sunt, din pacate, un bun castigat pentru totdeauna, ele trebuie cucerite zilnic. in afirmarea si apararea lor se intalnesc astazi forte dintre cele mai diferite, de la mari institutii internationale precum Uniunea Europeana, pana la ONG-uri si cetateni – cum vedem, daca privim in jur, la manifestarea pe care o inauguram astazi”, a afirmat si jurnalistul Corneliu Vlad.

Salutand initiativa organizatorilor, presedintele general al Federation of Cartoonists Organisations (FECO), Peter Nieuwendijk, a subliniat importanta valorilor care au stat la baza formarii Uniunii Europene. „Cu cat devine mai mare UE, cu atat este mai important  pentru oamenii care traiesc aici sa-si dea seama ca Uniunea a fost construita pe valori comune, care au ajutat la raspandirea democratiei, stabilitatii si securitatii aproape pe tot continentul”, a conchis Peter Nieuwendijk.
   
Salonul International de Caricatura „Valori Europene” este deschis publicului pana pe data de 26 mai 2019.
   
Proiect realizat sub egida Retelei Europene a Institutelor Culturale Nationale (EUNIC Romania), in parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian de Cultura si Federation of Cartoonists Organisations (FECO).

Afis Salonul International de Caricatura

Parteneri media: Radio Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti FM, Agentia Nationala de Presa Agerpres, Rador, Tananana, HYPTV, Fundatia Culturala „Magazin Istoric”, Historia, Radio Trinitas, Revista Timpul, Ziare.com.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate