In al doilea an consecutiv, curatorii Cosmin Nasui si Georgiana Cozma propun o abordare inovativa a Salonului, oferind publicului o perspectiva asupra artelor decorative din Romania.
In anul presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, Salonul Artelor Decorative propune pentru expozitia centrala tema Coeziune, selectia artistilor si a lucrarilor realizandu-se in jurul acestui concept deschis si provocator. Pentru editia din 2019, Salonul Artelor Decorative isi pastreaza si continua structura pe sectiunile: Famous - artisti consacrati, New Blood - artisti tineri, History - Restituirea unei generatii, Portfolio Room - o selectie a artistilor activi in domeniul artelor decorative din Romania.
„Famous - artisti consacrati” ii are invitati pe Dorina Horatau, cu o instalatie de arta textila conceputa ca o interventie in situ in spatiul muzeal; Ileana Dana Marinescu cu o proaspata serie de „Goange” si Marian Gheorghe cu ale sale foarte recente „Transportoare de timp”.
Sectiunea „New Blood - artisti tineri” ii are in focus pe Anca Vintila Dragu cu „#Antropociberneticus” avataruri ale omului contemporan realizate din portelan; Laura Emanuela Zaharia cu a sa lucrare instalatie textila suspendata „Purgatoriu”, Andreea Ioana Nastase care-si continua interesul pentru ansambluri concepute din module, Oana Mihaela Opinca cu o lucrare ceramica inspirata din cultura si societatea de consum intitulata „American Dream” si Stefan Szabo cu lucrarea „Eliberare”.
History - Restituirea unei generatii: Arina Ailincai, Gheorghe Craciun, Judith Craciun, Márta Jakobovits, Eugenia Pop si Elena Minodora Tulcan s-au format impreuna la Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj. Lucrarile lor se reunesc in spatiul Salonului Artelor Decorative 2019.
Expozitiei centrale de la Muzeul National Cotroceni i se alatura evenimente si spatii paralele care completeaza un circuit expozitional al artelor decorative. Mai multe detalii despre evenimentele conexe puteti gasi pe site-ul nostru: www.muzeulcotroceni.ro.
Salonul Artelor Decorative isi propune in viitor si un centru de resurse al artelor decorative din Romania.
Expozitia se poate vizita de marti pana duminica, in perioada 13 aprilie – 9 iunie 2019, in Spatiile Medievale, si este cuprinsa in turul expozitional, care nu necesita programare prealabila. Accesul in muzeu se face in baza actului de identitate, in original.
Parteneri: The Institute, Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Modernism.ro, Muzeul de Arta Timisoara, Galateea Contemporary Art si Senso Arte.
. |