Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Festivalul internațional al luminii – Spotlight începe pe 18 aprilie, de la ora 20:00
(Arte vizuale)
Primaria Capitalei, prin ARCUB, da startul Festivalului International al Luminii – Spotlight, joi, 18 aprilie, la ora 20.00.
Lucrari semnate de artisti straini si romani recunoscuti in domeniu vor imbina arta si tehnicile cele mai inovatoare pentru a exprima valorile europene ce sustin tema editiei a V-a a festivalului – EuropeLights –, marcand, totodata, doua evenimente majore ale anului: presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si deschiderea Sezonului Romania-Franta la Bucuresti.

In ziua de 18 aprilie, de la ora 21:00, publicul prezent la Spotlight va putea asculta, in Piata „George Enescu”, ritmurile electronice pregatite special pentru eveniment de catre celebrul artist francez Bob Sinclar, unul dintre cei mai apreciati DJ din lume. Din SUA pana in America de Sud, din Europa pana in Asia, ajungand pana in Australia, muzica sa circula si electrizeaza audienta, uimind de fiecare data prin diversitatea sunetelor si a instrumentelor folosite. Concertul este precedat de un warm-up cu DJ ANDI, de la ora 20:30.

La fel ca in anii anteriori, traseul principal al Festivalului International al Luminii –Spotlight este Calea Victoriei, completat de spatiile din Strada Lipscani si din Piata Universitatii, care vor gazdui instalatii interactive, sesiuni de video-mapping si multe altele, timp de patru zile, incepand cu ora 20:00 si pana la miezul noptii.

Lista lucrarilor prezentate in cadrul Festivalului International al Luminii – Spotlight:

Abstract
Abstract
Artist: Collectif Coin (FR)
Loc: Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”

Pornind de la ideea ca trecerea timpului este o iluzie, cei de la Collectif Coin au imaginat un nou stil de reprezentare vizuala: Abstract, o matrice de triunghiuri, in care fiecare se misca de-a lungul axei sale verticale. intr-o bucla de 20 de minute, care combina lumina, sunetul si miscarea, Abstract isi dezvaluie sursa de inspiratie: relativitatea.

WAVE-FIELD
Artist: L4 Studio & Wireframe Studio (CA)
Loc: Muzeul National de Arta al Romaniei
Wave-Field ofera tuturor privitorilor posibilitatea de a interveni participativ asupra spatiului urban. Balansoarul incurajeaza dezvoltarea relatiilor dintre oameni si consolideaza relatiile dintre prieteni si membrii unei familii. Balansoarele Wave-Field sunt luminoase si muzicale, fiecare avand propriul temperament si vocabular muzical.

microCOSMOS
Artist: Ygreq Interactive (RO)
Loc: Parcul Bisericii Kretzulescu
Lucrarea este inspirata din fascinatia pentru astre ca generatoare de lumina si isi propune sa cuprinda un fragment din Univers, un obiect care ziua reflecta lumina soarelui, iar noaptea devine sursa de lumina. Titlul are dubla valenta, descriind pe de o parte un Cosmos in miniatura, iar pe de alta parte invitand la o privire microscopica asupra lumii interioare a omului. Astfel, interactiunea particulelor din interiorul structurii oglindeste, la nivel simbolic, felul in care particulele de electricitate calatoresc si interactioneaza in reteaua neuronala umana.

A SKY FOR ALL
Artist: Livia Zaharia (RO)
Loc: Biserica Kretzulescu
Instalatia A Sky for All este realizata de Livia Zaharia, absolventa a Facultatii de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti. Ideea de baza a proiectului este cea a unitatii – sub acelasi cer – indiferent de posibilele divergente. Acesta este proiectul castigator in urma apelului de proiecte pentru tineri artisti „Europa digitala. Europa viitorului”, lansat de Primaria Capitalei, prin ARCUB, in cadrul editiei a V-a a Festivalului Spotlight.

ABYSS 
Artist: Nicolas Paolozzi / Module (FR)
Loc: Piata Revolutiei – Memorialul Renasterii
Abyss este o creatura mistica venita din adancurile lumii. Lumina si structura ei rafinata sunt alcatuite din patru linii principale, conectate printr-o retea minutioasa de cabluri. Nicolas Paolozzi priveste spatiul ca pe un ansamblu de interactiuni, care evolueaza in timp. Module ofera o experienta unica si imersiva a realitatii prin designul arhitecturii hibride.

Stratum

STRATUM
Artist: Chevalvert Studio & Mirage Festival (FR)
Loc: Piata Revolutiei – Ansamblul Monumental „Iuliu Maniu”
Stratum este o instalatie interactiva ce permite influentarea spatiului printr-un singur gest si crearea unei geografii a miscarii. Gestul este detectat prin leap motion, ce transmite informatia mai departe. Interactiunea este posibila pentru o singura persoana o data, dar declanseaza lumini si sunete care ii fac partasi si pe ceilalti spectatori.

DISCOBALLS
Artist: 360 Revolution (RO)
Loc: Magazinul Muzica
Trei instalatii discoball sunt amplasate intr-o secventa paralela cu Calea Victoriei, proiectand spoturi luminoase pe toate cladirile din zona si rotindu-se, pe muzica, intr-o dinamica ce invita la petrecere.
Dancing stars este un proiect conceput in colaborare cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, care include jocuri de lumini in tematica editiei de anul acesta a festivalului – EuropeLights.

Wheeloftime

WHEEL OF TIME
Artist: Les Ateliers Nomad (RO)
Loc: Hotel Novotel & Palatul Telefoanelor
Prin Wheel of Time, privitorii pot naviga vizual atat prin zi si noapte, cat si prin anotimpurile anului, cu ajutorul unei carme interactive plasate in fata cladirilor care gazduiesc proiectia. Tranzitiile si animatiile sunt controlate in timp real de catre privitori, rezultatul fiind compozitii reale si abstracte care urmaresc pulsul naturii.

Urban Pinball

URBAN PINBALL
Artist: Mindscape Studio (RO)
Loc: Teatrul Odeon
Aceasta instalatie multimedia este inspirata din celebrul joc arcade numit Pinball. Lucrarea este controlata de doi „jucatori”, care trebuie sa interactioneze unul cu altul si impreuna sa animeze fatada Teatrului Odeon prin apasarea a trei butoane luminoase. Urban Pinball este un joc la dublu care stimuleaza dialogul si coordonarea intre cele doua persoane.

LIGHTPONG
Artist: CINETIC (RO)
Loc: Cercul Militar National
Lightpong are ca punct de plecare jocul pe calculator PONG, faimos in anii ’70. Scopul este acela de a transforma mecanismele vechiului joc intr-o experienta interactiva. Poate fi jucat de doi jucatori, care controleaza paletele cu o sursa luminoasa – lanterna telefonului, brelocurile luminoase sau brichetele. Jucatorul care obtine primul cinci puncte este declarat castigator, iar jocul se reia.

GRAND LIGHTS BOULEVARD
Artist: 360 Revolution (RO)
Loc: Grand Hôtel du Boulevard
Grand Hôtel du Boulevard este pus in valoare prin jocuri de lumini. Pe cladirea hotelului, care dateaza din 1871, logo-ul festivalului Spotlight prinde viata, imbinand trecutul cu prezentul si amintindu-ne de legaturile stranse cu Europa, care se regasesc in tema de anul acesta: EuropeLights.

PAVILION
Artist: Sébastien Lefèvre (FR)
Loc: Piata Universitatii
Pavilion este o structura deschisa – luminoasa si sonora – care permite accesul publicului in interiorul sau. Este un spatiu viu si primitor, o impletire de fire luminoase, suspendate in aer, ca un frunzis de lumini. Instalatia, lejera si dinamica, este cufundata in universul sonor compus special de Yes Soeur.

BeeHive
Artist: One Night Gallery & Misu Cojocaru (RO)
Loc: Blocul Rosenthal
Pe fatada cladirii, care poate fi asemanata cu structura unui stup, autorii lucrarii au creat un centru de lumina, folosindu-se de jocurile si reflexiile fagurelui si ale mierii, peste care sunt suprapuse albinele.

TENSEGRITY 
Artist: Aérosculpture / Jean-Pierre David & Christian Thellier (FR)
Loc: Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti
sase tuburi fluorescente de cinci metri lungime plutesc in aer, intr-un echilibru tensionat. Pentru aceasta lucrare, Jean-Pierre David reviziteaza principiul tensegritatii, in timp ce Christian Thellier reinterpreteaza digital ezitarile electronice ale tubului fluorescent, amandoi relatand, fiecare in felul sau, istoria neonului.

LUMINUITS
Artist: La Camaraderie (FR/CA)
Loc: Calea Victoriei 15
O instalatie misterioasa si participativa, care devine vizibila gratie luminii declansate de catre participanti. Luminuits sunt personaje timide si discrete, carora nu le place sa atraga atentia. Totusi, exista o modalitatea de a le face sa apara, si anume luminandu-le cu blitul aparatului de fotografiat.

INTRUDE
Artist: Parer Studio (AU)
Loc: Calea Victoriei, intersectie cu Str. Lipscani
Australia, tara natala a Amandei Parer, se confrunta cu o invazie de iepuri, care au devenit o pacoste pentru locuitori. Lucrarea creata de artista australiana este inspirata de aceasta situatie problematica, dar si de contrastul cu imaginea idilica a acestei creaturi, mai ales pentru copii. In mod intentionat, Intrude evoca aceasta imagine dragalasa a iepurelui si recurge la umorul vizual pentru a invita publicul sa ia in serios mesajul ecologic al lucrarii.

Wish_Blow_Credits-FABRICE-DIMIER

WISH BLOW 
Artist: LNLO (FR)
Loc: Banca Nationala a Romaniei
inchide ochii, pune-ti o dorinta... si sufla cu toata puterea! Cu cat sufli mai tare, cu atat cresc sansele sa ti se implineasca visele. Ai suficienta forta pentru a lumina toate cele 24 de sfere colorate? LNLO crede in puterea magica a gandirii pozitive: daca iti pui o dorinta, ea se poate implini. Wish Blow simbolizeaza puterea sperantelor si a dorintelor noastre si a fost prezentata pentru prima data la Fête des Lumières – Lyon, in 2018.

Brancusi

BRANCUSI
Artist: Mindscape Studio (RO)
Loc: Palatul CEC
Lucrarea este o interpretare a operei celebrului artist roman. Avand la baza trei materiale – piatra, lemn si metal –, proiectia realizata de Mindscape Studio – castigatorii concursului de video mapping de la editia precedenta Spotlight – ilustreaza in mod abstract procesul de transformare a materialului din stare bruta in opera de arta, totul in prezenta luminii creatoare a artistului.

Absorbed by Light  
Artist: Gali May Lucas (UK)
Loc: Muzeul National de Istorie a Romaniei
Care sunt efectele smartphone-ului asupra utilizatorilor sai? Puteti afla luand loc langa personajele asezate pe banca. Cum va simti? Personajele din Absorbed by Light sunt concepute de artista britanica Gali May Lucas si realizate de sculptorul Karoline Hinz, stabilita la Berlin.

Lighting Europe
Artist: MotionLab (RO)
Loc: Palatul Loteriei Romane
Proiectul Lighting Europe priveste atat diversitatea, cat si similitudinile culturale la nivelul tarilor europene. Spatiul virtual deschide un univers fantastic, plin de conexiuni intre diverse domenii si teme: poezie, proza, teatru, emotii, culori, muzica, desen, filosofie... traversate, toate, de magie.

Partener international: FÊTE DES LUMIÈRES LYON


Parteneri: E-Distributie Muntenia, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania


HARTA SPOTLIGHT 2019


*******
Restrictii rutiere
In zona se vor aplica urmatoarele restrictii rutiere, in perioada evenimentului, in intervalul orar 20:00 - 23:55, dupa cum urmeaza:
·       Calea Victoriei, intre Strada C.A. Rosetti si Bulevardul Regina Elisabeta
·       Calea Victoriei, intre Bulevardul Regina Elisabeta si Splaiul Independentei
Organizatorul recomanda folosirea mijloacelor de transport in comun pentru a evita aglomerarea traficului.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate