Intrarea este libera.
Muzeele, care au ca principal obiectiv pastrarea, conservarea si prezentarea patrimoniului cultural al unei comunitati au, deopotriva, un rol activ in educatia culturala si pot provoca inovatia culturala. Astfel, se deschid spre tematici noi in loc sa le ignore si dau dovada de indrazneala, in loc sa fie rezervate. Totodata, muzeele sunt afectate de transformarile sociale, culturale ori politice (razboaie, revolutii, tranzitii socio-economice), si care produc miscari iconoclaste sau schimbari de paradigma.
Lansarea celui de-al 23-lea numar al revistei MARTOR ofera ocazia unei discutii despre modul in care muzeele se adapteaza, se transforma si imbratiseaza noul. Numarul, care a fost gandit si construit ca o suita de sali de expozitie si cabinete de studii, cuprinde, pe de o parte, texte teoretice, dar si texte ce prezinta studii de caz, aducand in spatiul public exemplul catorva muzee ce si-au propus sa interpreteze si sa inglobeze schimbarile din societate.
O atentie deosebita este acordata in paginile volumului Muzeului Taranului Roman, cu atat mai mult cu cat muzeul abia a incheiat un important santier de consolidare. De aceea, in a doua parte a evenimentului va invitam sa parcurgem salile renovate ale muzeului in compania Ioanei Popescu, etnolog. In asteptarea lucrurilor si povestilor care vor umple acest spatiu, vom vedea cat de departe ne duce imaginatia si cat ne ajuta memoria. Cat de plin este un muzeu gol? Mai este un muzeu fara obiecte, fara vitrine si fara etichete tot un muzeu? Cat de mult ne conditioneaza cladirea insasi, veche de peste 100 de ani, dar construita special pentru a fi muzeu? La dezbatere vor participa coordonatorii numarului 23/2018: Gruia Badescu, Simina Badica, Damiana Otoiu. Moderator: Anamaria Iuga.
Pentru a putea estima numarul participantilor, va rugam sa va inscrieti la eveniment la adresa: revistamartor@gmail.com.
Acest numar al revistei MARTOR a fost publicat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National si in parteneriat cu Colegiul Noua Europa si Centrul Regional Francofon de Studii Avansate in Stiinte Sociale.
. |