Deschiderea expoziției temporare „Epictet. Pagini: cuvinte și imagini” la Muzeul Național de Istorie a României | |
(Arte vizuale) |
Muzeul National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu Editura Seneca si Societatea de Studii Clasice din Romania, anunta deschiderea expozitiei Epictet. Pagini: cuvinte si imagini. |
Prin parcursul de vizitare, care pune alaturi o interesanta editie a Manualului lui Epictet (Viena, 1799), transpus din greaca veche in neogreaca de invatatul elenofon Dimitrios N. Darvaris (1757-1823), si expresia grafica la care au ajuns doua artiste contemporane, Anastasia Dumitrescu si Iulia Costache, ilustrand cele doua volume ale aceluiasi filozof aparute in traduceri noi la Editura Seneca, Manualul (2015, traducator Ioana Costa) si Diatribele (2018, traducator Andreea Stefan), este adus in atentia publicului un autor care a marcat gandirea morala europeana. Momentul de intalnire cu textul se petrece mediat, prin talmaciri, dar si prin imaginile elocvent contemporane ale artistelor. Prezenta austera a epigrafelor si a statuilor antice din Sala Lapidarium, ce gazduieste expozitia, reaminteste subtil vizitatorului trecutul indelungat al textului. Publicul parcurge astfel, simbolic, procesul prin care cititorul si-a insusit de-a lungul timpului textul, mereu transcris, tradus, „incarnat” de la o editie la alta.
Vernisajul expozitiei a avut loc miercuri, 8 mai 2019, de la ora 19, in Sala Lapidarium, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Calea Victoriei, nr. 12, in prezenta artistelor graficieni Anastasia Dumitrescu si Iulia Costache, cu participarea deosebita a prof. univ. dr habil. Ioana Costa, Presedinta Societatii de Studii Clasice din Romania si a Anastasiei Staicu, Directoare a Editurii Seneca.
„Exista, intr-adevar, medicamente mai eficiente si mai putin riscante decit cele prescrise de medicii psihiatri. La rindul nostru, cu aceasta carte in mina, putem proclama si noi, in beneficiul nevroticilor din preajma noastra (si al propriilor noastre nevroze): „Epictet, nu antidepresive!” Veti vedea ca functioneaza…”
Andrei Plesu in prefata Manualului
„Ilustratiile cartii de fata cauta sa insoteasca discret textul scris, sunt fluide, aerisite si ludice. Am cautat o linie cat mai simpla care sa se alature textului fara a-l ilustra literal. Sunt 23 de desene care au venit dintr-o suflare, intr-un gest simplu al mainii care deseneaza langa cuvant.”
Anastasia Dumitrescu, ilustratoarea volumului Diatribe, Discurs Viu, Epictet.
„Mi-am dorit sa creez imaginea unui invatacel care isi ia notite din tot ce aude, observa, asa cum poate el, in perioade diferite de timp si, totusi, atat de asemanatoare. Ucenicul devine profesor, sau poate un simplu trecator, un ascultator. Acest schimb de roluri este firesc si depinde, in mare, de rezonanta cuvintelor lui Epictet in fiecare dintre noi. Personajele se contopesc atat cu hartia ce a purtat cu sine Manualul, cat si cu puterea textului de a transmite mesaje moralizatoare.”
Iulia Costache, ilustratoarea volumului Manualul lui Epictet
Anastasia Dumitrescu, artista vizuala, s-a nascut in 1989. Este absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia actorie. in prezent, este masteranda la Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii cu lucrarea de dizertatie Ochiul intre privire si vedere. Este implicata in proiectele Fundatiei Anastasia in cadrul careia desfasoara activitati curatoriale si organizeaza evenimente cultural-artistice.
Iulia Costache, artista, s-a nascut pe 2 februarie 1985, in Ploiesti, Judetul Prahova, Romania. Traieste si lucreaza in Bucuresti. A studiat desenul si gravura la Universitatea de Arte din Bucuresti, departamentul de grafica. Este pasionata de caligrafie si ceramica. isi gaseste inspiratia in calatorii si in viata de zi cu zi. Din 2012, este membra a Clubului Ilustratorilor din Romania.
Ioana Costa este profesor de limbi clasice la Universitatea din Bucuresti. Bogata sa activitate stiintifica numara studii de lingvistica si filologie care acopera domeniul filologiei clasice in sensul larg al cuvantului, mergand de la studii de lingvistica comparata indo-europeana pana la autorii Antichitatii clasice sau la investigarea latinei savante post-clasice, ilustrata de autori ca Dimitrie Cantemir sau Georg Captivus Septemcastrensis. Activitatea de cercetare este dublata de cea, la fel de prolifica, de traducere. Colaborarea cu Editura Seneca este contemporana cu aparitia editurii. Alaturi de numeroase traduceri din Seneca, aceasta s-a concretizat si in noua talmacire a Manualului lui Epictet, disponibil si ca audiobook, in lectura lui Victor Rebengiuc.
Andreea Stefan, curatoarea expozitiei Epictet. Pagini: cuvinte si imagini, este doctor in filologie clasica al Universitatii din Bucuresti si traducatoarea volumului Epictet, Diatribe. Cartea I (Editura Seneca, 2018). Din 2015, lucreaza la Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Expozitia va fi deschisa la MNIR in perioada 8 mai – 26 mai 2019, putand fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00.
. | |
|
|