Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Festivalul “Namaste India” debutează cu un turneu în 6 orașe
(Arte vizuale)
In perioada 28 mai - 4 iunie 2019, Festivalul "Namaste India" aduce la Cluj-Napoca, Oradea, Bistrita, Iasi, Bucuresti si Constanta un spectacol de muzica clasica si dans clasic prezentat de sase artisti din India. Turneul marcheaza debutul editiei a XI-a a festivalului, eveniment organizat sub egida Ambasadei Indiei la Bucuresti si cu sprijinul Consiliului Indian pentru Relatii Culturale.
Publicul este invitat sa admire gratia dansului clasic Mohiniyattam, din regiunea Kerala, interpretat de una din cele mai de seama reprezentante ale acestui stil, Dr. Neena Prasad, dansatoare multi-premiata, cu o formare academica riguroasa, in completarea celei artistice. Programul de dans va fi prezentat cu acompaniament muzical la vioara, mridangam si voce.

Kerala, taramul mirodeniilor, este un stat sud-indian cu deschidere la Marea Arabiei, cunoscut pentru natura tropicala, melanjul de culturi si forme artistice. Mohiniyattam este un stil de dans care a preluat nu doar ritmul lent al stilului de viata din sud, dar si frumusetea specifica acestor locuri. Numele sau provine de la termenul Mohini, un avatar feminin al zeului Vishnu, care isi foloseste calitatile de seductie pentru a aservi binele. Astfel, Mohiniyattam se remarca prin feminitate si gingasie, fiind caracterizat prin muzica melodioasa si unduirea ritmica a corpului, asemeni valurilor oceanului.

In deschiderea spectacolului, muzica va fi cea care va captiva inimile ascultatorilor, prin intermediul unui recital prezentat de artistii Bhaskar Das la bansuri (flaut din bambus) si Amit Mishra la tabla. In mitologia indiana, flautul este un instrument cu proprietati magice, a carui muzica fermecatoare incanta fiintele vii. Astfel, puterea muzicii si a dansului de a inalta sufletul si de a captiva simturile va constitui tema centrala a spectacolului, promitand o experienta artistica deosebita pentru public.

Biletele au fost puse in vanzare prin reteaua EVENTBOOK si EVENTIM.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.namasteindia.ro

Organizatori: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la Bucuresti, ICCR (Consiliul Indian pentru Relatii Culturale, Ministerul Culturii din India) si Incredible India - India Tourism Paris

Sponsor: Organic India

Namaste India 2019 - spectacol de muzica si dans


DR.NEENA PRASAD - Dans Clasic Mohiniyattam

Pentru Neena Prasad, dansul este “o calatorie interioara, adevarul si cauza existentei sale, o forma de a se conecta cu sufletul naturii si o disciplina a intregii fiinte”.

Cu toate ca s-a pregatit de mica intr-o varietate de stiluri de dans clasic specifice sudului Indiei, precum Bharatanatyam, Kuchipudi sau Kathakali, Neena Prasad recunoaste ca prima ei dragoste este Mohiniyattam, dansul specific al Keralei.

Dupa un master in literatura engleza, Neena Prasad a urmat un doctorat la Universitatea Rabindra Bharati din Calcutta cu o teza despre conceptele Lasya si Tandava in dansurile clasice din sudul Indiei. A obtinut apoi o bursa postdoctorala la Universitatea Surry din Marea Britanie, dar si multe alte burse din partea guvernului indian. In 2002, a primit titlul de Best Dancer of the year din partea Academiei de Muzica din Madras, iar in 2007 a fost premiata cu Kerala Sangeeth Natak Academy Award, dar si Kerala Kalamandalam Award.

Activitatea sa de cercetator al dansului Mohiniyattam este una prodigioasa, avand peste 20 de articole publicate sau prezentate la diverse conferinte si seminarii din India. De asemenea, este coordonatoare a unor festivaluri specifice Keralei, precum Onam sau Nishagandi si este membru executiv al organizatiei non-guvernamentale Sthree Padana Kendram, care se axeaza pe promovarea drepturilor femeii in sudul Indiei.

Este membra a Consiliului Kerala Kalamandalam, dar si a Consiliului Indian pentru Relatii Culturale. De asemenea, a coregrafiat mai mult de cincizeci de dansuri in India, dar si in tari precum Japonia, Coreea de Sud, Rusia, Qatar, Singapore, Franta, s.a. In prezent, Neena Prasad preda in doua centre de dans, infiintate chiar de ea: Bharatanjali in Trivandrum si Sougandhika Center for Mohiniyattam in Chennai.

BHASKAR DAS - bansuri
Nascut in orasul Allahabad, Bhaskar si-a inceput calatoria in lumea muzicii la varsta de trei ani, tatal sau fiind primul sau maestru. Bursier national si detinatorul unei diplome de masterat de la Universitatea din Varanasi, Bhaskar a primit indrumare si de la Pt. Udhai Mazumdar, compozitor si interpret la tabla, discipol al renumitului muzician Pt. Ravi Shankar.

Membru al Consiliului Indian pentru Relatii Culturale, Bhaskar a fost recunoscut ca artist de clasa "A" de posturile de radio si televiziune All India Radio & Doordarshan. A primit numeroase premii la concursuri nationale de muzica si a avut privilegiul de a concerta in cadrul unui eveniment diplomatic, in fata premierului indian Narendra Modi si a regelui Philippe al Belgiei. Relocat in Mumbai, Bhaskar continua sa interpreteze muzica clasica, colaborand in acelasi timp cu studiourile de inregistrari si directorii de muzica din industria Bollywood.

AMIT MISHRA - tabla
Nascut in stravechiul oras Varanasi, intr-o familie recunoscuta pentru generatii la rand de artisti, Amit Mishra l-a avut drept Guru pe tatal sau inca de la o varsta frageda. Dupa ce a inceput sa se dedice complet instrumentului tabla, a fost inspirat si de bunicul sau matern, dar si de al doilea Guru al sau, Pt. Sharda Sahai, un descendent direct al celui care a infiintat stilul Banaras Gharana de a canta la tabla.

Primul sau recital a avut loc cand Amit avea doar opt ani, in cadrul unui concert organizat de UNICEF. Dupa aceea, a participat la numeroase festivaluri din India si din alte tari precum Franta, Japonia, Belgia, Germania, Italia, Ungaria, Elvetia, Spania, Marea Britanie si multe altele. A concertat alaturi de artisti indieni celebri, precum Vidushi Girija Devi, Birju Maharaj, Sitara Devi, Channu Lal Mishra, dar si multi altii. in prezent, locuieste in Mumbai, unde isi pregateste urmatoarele concerte si unde preda, de asemenea.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate