NESPUS – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți Programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere | |
(Viață) |
In perioada 27 mai – 2 iunie 2019, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), se vor desfasura o serie de evenimente adresate preadolescentilor si profesionistilor din domeniul educatiei culturale: ateliere de tip performance si o masa rotunda. NESPUS – spectacolul participativ de educatie sentimentala pentru copii intre 9 si 13 ani a fost conceput de artistii, educatorii culturali si curatorii colaboratori ai Asociatiei Da’DeCe si va avea o abordare interactiva si fluida. |
Evenimentele fac parte din programul european Unprepared Hearts - Inimi tinere – Educatie sentimentala prin cultura pentru preadolescenti, care se desfasoara in perioada octombrie 2018 - iunie 2020 in trei tari - Romania, Italia si Cehia - cu scopul de a-i ajuta pe copii sa se descopere si sa dea glas sentimentelor si emotiilor, prin intermediul artei. In Romania, proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si se deruleaza prin Asociatia Da’DeCe, in parteneriat cu MNAC, Asociatia MetruCub - resurse pentru cultura si Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.
In primele cinci zile ale spectacolului participativ NESPUS, intre 27 si 31 mai, in cadrul Saptamanii altfel, peste 100 de elevi din clasele IV – VI, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, se vor intalni cu educatorii culturali Alexandra Cucu si Iulia Iordan, precum si cu artistii Nicoleta Lefter si Katia Pascariu intr-o serie de sapte ateliere – performance, construite astfel incat sa genereze emotii si stari care tin de teritoriul afectiv al rusinii, atat de specific varstei preadolescente. Rusinea e una dintre cele mai puternice emotii pe care o experimentam inca de mici: atunci cand ni se zice ca facem ceva de care ar trebui sa ne fie rusine, atunci cand internalizam un „lucru urat”, atunci cand incepem sa ne constientizam corpul, atunci cand devenim adolescenti si adolescente si avem senzatia ca mult din ce se vede din noi ar trebui ascuns.
In perioada 1 – 2 iunie, echipa de proiect va desfasura la MNAC alte doua spectacole-ateliere NESPUS, deschise pentru copii intre 9 si 13 ani, dornici sa se inscrie in program si, astfel, sa exploreze suita de emotii si sentimente cu care intra in contact la aceste varste si, totodata, sa invete cum se pot accepta pe ei insisi si pe cei de o varsta cu ei.
Inscrierile pentru atelierul din 1-2 iunie se pot face la adresa: inscrieri@asociatiadadece.ro pana pe data de 29 mai, ora 17:00. Atelierele se vor defasura tot la MNAC, astfel: Sambata, 1 iunie, ora 11.00 – pentru copii intre 9 si 11 ani;
Duminica, 2 iunie, ora 11.00 – pentru copii intre 11 si 13 ani.
Pe 31 mai, de la ora 15.00 la 17.00, Asociatia Da’DeCe invita specialisti din cultura si educatie la Masa rotunda pe tema educatiei sentimentale pentru copii intre 9-13 ani. intalnirea, care se va desfasura tot la MNAC, va fi structurata ca un schimb de experiente privind modul in care preadolescentii se raporteaza la tema propusa si care sunt cele mai potrivite instrumente educationale si artistice pentru introducerea acestui subiect in timpul intalnirii cu acestia. Sunt invitati profesionisti care deruleaza proiecte de educatie prin cultura si sunt interesati de dezvoltarea unei comunitati dedicate, in care pot fi impartasite experiente similare, proiecte, povestile de succes sau abordari inovative.
Inscrierile pentru Masa rotuda se pota face la adresa: office@asociatiadadece.ro pana la data de 29 mai 2019, ora 17:00.
Spectacolul participativ NESPUS a fost creat pentru a explora in profunzime sentimentul de rusine. Cea pe care o traiesti cand esti copil si simti ochii celorlalti indreptati spre tine. Rusinea adolescentului care se simte inadecvat in corpul sau. Rusinea adultului care, aflat in public, isi doreste uneori pur si simplu sa se evapore. Prin abordari educative si performative, un artist si un educator cultural vor pune in scena diferite etape ale incadrarii unui corp, ale dezvaluirii emotiilor ascunse, ale confruntarii cu anxietatile si sentimentele nespuse si vor deschide discutia despre cine suntem si despre cine devenim la diverse varste. Astfel, performance-ul NESPUS urmareste acceptarea unui corp nou - un corp relaxat si fluid, conectat cu un sine, la randul sau, relaxat si fluid, in care auto-cunoasterea este mai importanta decat orice.
Spectacolul fluid NESPUS se desfasoara dupa ce, in luna februarie 2019, peste 60 de preadolescenti de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintinean au participat la ateliere si workshopuri cultural-educationale care au explorat tema educatiei sentimentale, permitand, astfel, echipei de proiect identificarea instrumentelor culturale potrivite in accesarea acestei teme esentiale in dezvoltarea tinerilor si crearea pachetului de formare.
Programul Unprepeard Hearts - Inimi tinere, cofinantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene si Administratia Fondului Cultural National, reprezinta o calatorie artistica pentru preadolescenti si propune activitati de mediere artistica pentru copiii de 9-13 ani, abordand educatia sentimentala, o tema despre care nu este abordata aproape deloc in niciuna dintre cele trei tari implicate.
Organizatiile coordonatoare ale programului la nivel de tara sunt Asociatia Da’DeCe in Romania, MUBA - Muzeul Copilului din Milano in Italia si Sladovna Pisek in Cehia.
*Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.
Mai multe despre NESPUS gasiti la: https://www.asociatiadadece.ro/program/nespus/ iar despre actiunile anterioare din cadrul proiectului, aici: https://www.asociatiadadece.ro/dda_durate/unprepared-hearts/
Asociatia Da`DeCe, infiintata in 2011, este unul dintre cei mai cunoscuti ofertanti de programe de educatie despre arte contemporane si patrimoniu, precum si de proiecte si expozitii interactive pentru copiii din Romania. Programele oferite sunt inovative, se bazeaza pe principii moderne de psihologie a copilului, au in vedere principiul interdisciplinaritatii si urmaresc familiarizarea copiilor cu patrimoniul cultural si artele contemporane.
. | |
|
|