Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 octombrie 2019
1754 • S-au inaugurat primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu
1833 • Se naste Alfred Nobel, chimist si industrias suedez, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel (d.1896)
1866 • A avut loc premiera operei "Viata pariziana", de Jacques Offenbach
1870 • Se naste Ivan Alexeevici Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (d.1953)
1871 • S-a constituit Societatea Filarmonica din Timisoara
1945 • Se naste Nikita Mihalkov, actor si regizor rus.
Recomandări
Zilele CU TENDA la Muzeul Țăranului
(Arte vizuale)
Muzeul National al Taranului Roman anunta incheierea proiectului „CU TENDA” - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living Memory of Southeastern Europe], proiect co-finantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene si derulat in parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia, ORS. Osservatorio ricerca sociale.
Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia si Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria. Dupa patru ani de calatorii cu tenda (cu cortul) pe urmele comunitatilor in miscare din sud-estul Europei, cei patru parteneri europeni se reunesc la Bucuresti pentru a prezenta rezultatele proiectului.

„Zilele Cu Tenda la Muzeul Taranului” se vor desfasura in perioada 20 – 26 mai si vor cuprinde o serie de activitati dedicate atat publicului larg, cat si echipelor partenere, formate din peste 20 de specialisti din diverse domenii (antropologie, muzeografie, arte vizuale, dialog intercultural, educatie).

In datele de 21 si 23 mai, publicul este invitat sa descopere rezultatele efortului comun de recuperare si valorificare a patrimoniului cultural al comunitatilor de aromani, karacachani (saracaceni), precum si al grupurilor etnice din nordul Macedoniei si sudul Italiei, la:
Vernisajul expozitiei ON THE ROAD - marti, 21 mai 2019, de la ora 19.00, in sala Acvariu de la Muzeul National al Taranului Roman (deschisa pana pe 5 iunie). Realizata in urma cercetarilor de teren ale echipei partenerului bulgar de la Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, expozitia propune o recompunere simbolica a drumurilor unei vechi comunitati balcanice, saracacenii. Urmele mobilitatii sezoniere sunt pastrate si transmise prin povesti, cantece si memorii – mostenire culturala explorata si prin filmul documentar „Travelling with the Karakachani”, a carui proiectie cu Q&A urmeaza vernisajului, de la ora 20.00 la Cinema Muzeul Taranului.
 
Conferinta partenerilor, din data de 23 mai, intre orele 11.00-13.00, la Cinema Muzeul Taranului. Organizatiile implicate in proiect vor prezenta activitatile derulate timp de 4 ani, experienta lucrului intr-un proiect european de cooperare, punctand prin imagini si sunet rezultatele si produsele actiunilor. Printre acestea se numara: cercetari etnografice in peste 30 de localitati din Romania, Rep. Macedonia, Bulgaria si sudul Italiei, avand ca rezultat sute de povesti de viata, amintiri, cantece, dansuri, practici familiale si comunitare - documentate fotografic, inregistrate audio si video; zeci de ateliere de creativitate si sesiuni interculturale; doua filme documentare etnografice; o piesa de teatru; performance-uri; doua expozitii itinerate in 10 localitati din Balcani; publicatii.

Proiectia cu Q&A a filmului antropologic „A via du Mitu” al partenerului italian in seara de 23 mai, intre orele 18.00 – 19.30, la Cinema Muzeul Taranului. Documentarul dezvaluie modele culturale si reprezentari ale identitatii la comunitati locale din regiunea Mito din Sudul Italiei, urmarind relatia dintre imaginar, patrimoniu cultural si peisaj.

afis Zilele Tenda la Muzeul Taranului


Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie [comunicare] reflecta numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi tinuta la raspundere pentru orice utilizare care poate fi facuta a informatiilor continute.

Proiect co-finantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene.
Parteneri: Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia si Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate