Expozitia este organizata de Asociatia Culturala AltIasi prin Borderline Art Space si curatoriata de Catalin Gheorghe.
Parte a proiectului „Timpuri imaginare”, aceasta expozitie propune o intalnire aparent stranie, insa conceptualizata, intre o artista a carei practica e bazata pe fotografie, Juliane Eirich (Germania), si un artist a carui practica curenta implica pictura si desenul, Mircea But (Romania). In lucrarile celor doi artisti recursul la valorizarea temporalitatii se legitimeaza din perspectiva unor tehnici recurente de investigare a rememorarii, reimaginarii si regandirii momentelor reprezentative pentru evocarea imaginara a trecerii, inghetarii ori inversarii timpului. In imaginarul lor, timpul e o „forma mentis” care reinterpreteaza dramatismul ireversibilitatii si care produce noi moduri de traire a irealitatii semnificative specifice conditiei de imersivitate in impredictibilitatea secventialitatii producerii artei. Fiecare dintre cei doi isi imagineaza reprezentari subiectivizate ale intelegerii timpului, comunicandu-si starile afective si pozitiile conceptuale prin intermediul mediilor fotografice si picturale.
Expozitia „O intrerupere momentana de timp” (“A momentary lapse of time”) propune o experienta vizuala dialogica generata de intalnirea dintre lucrarile unei artiste care opereaza prin intermediul fotografiei si al poeziei pentru a reimagina perplexitatea experimentarii unor timpuri suprapuse intr-un singur spatiu intim stratificat (Juliane Eirich) si lucrarile unui artist care foloseste mediul pictural pentru a crea reprezentari abstracte ale unor atemporizate amintiri imaginare (Mircea But). Artistii calatoresc, traversand diferite tipuri de distante. Juliane Eirich a realizat o cercetare artistica in teren, investigand imprejurimile rezidentei sale din Dale (vestul Norvegiei), fotografiind case fantomatice si realizand fotografii de studio ale unor fragmente specifice decupate din peisaj. Mircea But pare a se reintoarce in imaginatia sa emotionala, atmosferic mnemonica, pentru a transforma spatiul pictural intr-o forma a istoriei unui timp al locuirii si a unei cartografierii ideogramatice a unor locuri deja parasite.
S-ar putea sesiza faptul ca cele doua puternice experiente existentiale ale artistilor ar implica un gen de contemplare interzisa a axietatii intr-un moment suspendat al nostalgiei. Cu toate acestea, dincolo de trairile viscerale personale intr-un anumit spatiu, fotografic sau abstract, s-ar putea vedea, intr-un mod paradoxal, insa dialogic, reprezentari compozitionale rationale ale unor timpuri imaginare.
Expozitie realizata in cadrul programului curatorial: „Timpuri imaginare”.
Organizator: Asociatia Culturala AltIasi.
Proiect sprijinit financiar de Primaria Municipiului Iasi.
. |