Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Jean-François Zygel conectează Bucureștiul la ritmul improvizației prin Enescu hors les murs, program asociat Festivalului Internațional George Enescu 2019
(Arte vizuale)
Melomanii bucuresteni se vor bucura de trei evenimente inedite oferite de cunoscutul compozitor si pianist-improvizator francez, Jean-Francois Zygel, reunite sub conceptul Enescu hors les murs si derulate in zilele de 16, 17 si 18 septembrie, ca proiect asociat al Festivalului International George Enescu. 2019.
Evenimentele au fost create de remarcabilul artist pentru a celebra bucuria muzicii si pentru a intensifica legaturile dintre muzica si un public cat mai divers, in spiritul lumii in armonie promovate de Festivalul Enescu si vor avea loc: luni, 16 septembrie, intre orele 14.00 - 16.00, un masterclass de improvizatie, sustinut la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si adresat tinerilor muzicieni, marti, 17 septembrie, de la ora 19.30, un cine-concert cu muzica improvizata live la pian, The Phantom of the Opera/Le Fantame de l’Opera, la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucuresti si miercuri, 18 septembrie, de la ora 19.30, concertul de improvizatie ”Muzica Bucurestiului”, impreuna cu invitatii Damian Draghici (nai) si Cristian Soleanu (saxofon), pe scena din Piata Festivalului George Enescu.

„Alaturi de partenerii de la Institutul Francez din Romania, cu sprijinul lui Jean-Francois Zygel putem oferi o perspectiva in plus despre bucuria muzicii si sa extindem relatia dintre muzica si oras. Va fi interesant sa vedem modul in care muzicianul francez percepe si traduce vibratia Bucurestiului. Speram ca va fi o intalnire fascinanta si pentru public”,
a spus Mihai Constantinescu, directorul Festivalului International George Enescu.

Jean-Francois Zygel este recunoscut la nivel mondial drept unul dintre cei mai remarcabili pianisti contemporani, gratie talentului, imaginatiei si fanteziei sale. Este un mare virtuoz al improvizatiei la pian, stralucind prin inteligenta fecunda si poseda un mare talent de a comunica cu audienta sa. Inzestrat cu mult umor, Jean-Francois Zygel face sa straluceasca pasiunea sa pentru muzica in fiecare dintre concerte, fiind indragit deopotriva de melomanii initiati si de publicul amator. Faima sa la nivelul marelui public a crescut si datorita programelor de televiziune pe care le-a animat (La Boite à musique - de pe France 2, Les Clefs de l’orchestre - de pe France 5), al caror ecou a depasit cu mult granitele Frantei, si emisiunilor de la radio (La Preuve par Z - de pe France Inter), in cadrul carora apara cu umor si pasiune muzica.

„Jean-Francois Zygel este indragostit de Romania si aduce pe scena din Piata Festivalului o compozitie-portret muzical al Bucurestiului, oras pe care il cunoaste de multa vreme si caruia ii apreciaza in mod deosebit energia si contrastele. in plus, pe 17 septembrie, la Sala Elvire Popesco, amatorii de cine-concert vor avea prilejul sa se bucure de talentul sau in proiectia unica a filmului «Fantoma de la Opera», pentru care artistul insusi marturisea ca a imaginat o muzica palpitanta, pasionala, romantica si misterioasa, ironica, lirica si cutremuratoare in acelasi timp.

Invitandu-l la Bucuresti pe Jean-Francois Zygel, acest muzician francez prodigios, cu un umor minunat si cu o deschidere fabuloasa catre dialog, Institutul Francez si-a dorit sa se alature Festivalului George Enescu, ce se bucura de o notorietate internationala extraordinara. Parteneriatul nostru se inscrie, de altfel, in dinamica generata de Sezonul Franta-Romania. Fie ca vorbim de Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara, Institutul Francez din Romania isi doreste sa fie un loc-cheie de intalnire creativa intre artisti si public, o scena deschisa, un centru de creatie pentru tinerii muzicieni si in general, pentru tinerii artisti. Asadar ne invitam partenerii, prietenii si publicul nostru drag la o intalnire exceptionala!”,
a spus Helene Roos, Directoarea Institutului Francez din Romania. 

Accesul publicului la ciné-concertul din 17 septembrie, ce va avea loc in Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucuresti (Bd. Dacia, nr. 77),  se face pe baza de bilete, puse in vanzare pe site-ul Eventbook: https://eventbook.ro/music/bilete-cine-concert-muzica-improvizata-live-la-pian-cu-jean-francois-zygel.
Accesul publicului la concertul din 18 septembrie, din Piata Festivalului Enescu, este liber.
    
JF_Zygel_16_sept_masterclass
   
Despre compozitorul si pianistul improvizator Jean-Francois Zygel

Dupa absolvirea Conservatorului din Paris, unde a castigat zece premii I, Jean-Francois Zygel obtine, in 1984, marele premiu la Concursul International de Improvizatie la Pian, organizat de municipalitatea Lyon. Acesta este inceputul unei cariere unice de concertist improvizator care il va conduce pe aceeasi scena cu dansatori, actori, artisti de jazz, chansonetisti sau muzicieni de world music.
Numit „artist in rezidenta” pentru al cincilea an consecutiv la Filarmonica din Luxembourg, Jean-Francois Zygel va sustine peste o suta de concerte in Franta si in strainatate in sezonul 2019-2020.

Jean-Francois Zygel este recunoscut in Franta si peste hotare ca fiind unul dintre cei mai buni specialisti in acompaniament pentru filmele mute - cine-concert (Chorégies d'Orange, Filarmonica din Paris, Théatre du Chatelet, Opera Bastille, Filarmonica Luxembourg, Lincoln Center din New York, National Gallery of Art din Washington, Festivalul International de Film din Ierusalim, Festivalul Arabesques din Hambourg, Festivalul Musica din Strasbourg, Opera din Monte-Carlo, Opera de Nice, Auditoriumul din Lyon, Teatrul National din Toulouse, Arsenal de Metz, etc.).
Jean-Francois Zygel este cel care a fondat, in urma cu 15 ani, clasa de improvizatie la pian la Conservatorul din Paris, dezvoltand numeroase parteneriate cu institutii precum Forum des Images, Fundatia Jérôme Seydoux-Pathé si Cinemateca Franceza.
si-a consolidat totodata renumele si s-a facut cunoscut publicului larg prin interventiile sale la televiziune (Les Clefs de l’orchestre, La Boite à musique...) si la radio (La Preuve par Z de pe France Inter) unde apara cu umor si pasiune arta sa preferata. 
Dupa lansarea primului sau disc, intitulat pur si simplu Improvizatii, a castigat mai multe premii cu Double Messieurs, album inregistrat in duet, alaturi de marele pianist francez de jazz, Antoine Hervé. Cel mai recent album al sau, L'Alchimiste/Alchimistul, o alianta subtila dintre cantecul francez si pianul clasic, tocmai a fost lansat de Sony.

Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida si noua dintre cele mai bine cotate orchestre din lume. Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro

Despre Institutul Francez din Romania
Institutul Francez este unul dintre cei mai importanti si influenti operatori culturali si de cooperare din Romania.
Institutie oficiala a Ministerului Afacerilor Externe al Frantei, infiintata acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din Romania favorizeaza si sustine dezvoltarea de parteneriate culturale si creatia artistica, invatarea limbii franceze, cooperarea educativa, universitara si stiintifica, multumita numeroaselor actiuni de colaborare bi- si multilaterala cu actori institutionali si independenti locali. Limba franceza, limba a culturii si a creatiei, este un element motor al multilingvismului, Institutul Francez impartasind valorile unei Europe multiculturale.
Pentru mai multe detalii: http://www.institutfrancais.ro



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate