Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
Lidó Rico, unul dintre cei mai apreciați sculptori spanioli, vine în premieră la București pe 4 septembrie și aduce expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol
(Arte vizuale)
Artistul spaniol Lidó Rico vine in premiera la Bucuresti, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expozitia Brain inside(out) la Galeriile Carol, incepand cu ora 18.00.
Sculpturile lui Lidó Rico au la baza studii neurologice amanuntite, expuse in intreaga lume, lucrarile sale au stat alaturi de cele ale lui Damien Hirst.

Artistul spaniol Lidó Rico este interesat de corpul uman inca de la inceputul anilor `90 cand experimenta cu propriul corp, reconsiderandu-si pielea asemenea unui teritoriu creativ. De trei ani interesul sau se manifesta in zona creierului uman pe care il reda dintr-o perspectiva artistica, pornind de la o baza stiintifica. In acest sens, sculptorul spaniol a colaborat cu cercetatori, cu neurofiziologul Kuey Y Tseng, de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Rosalind Franklin din Chicago (RFUMS) si cu neurobiologul Jose Luis Ferran, de la Universitatea Murcia, Spania. Lidó Rico si cei doi cercetatori au incercat sa redea o noua viziune asupra creierului, axandu-se pe aspecte functionale si pe probleme specifice precum adictiile. Spre exemplu, Lidó Rico evidentiaza in sculpturile sale circuite si regiuni din creier afectate de adictii, ilustreaza consecintele acestora asupra comportamentului si a memoriei. Artistul spaniol are in vedere si alte zone care sunt in stransa legatura cu adictiile sau cu oricare alta afectiune degenerativa precum boala Alzheimer.
Astfel, creatiile lui Lidó Rico au o dimensiune stiintifica, nu doar estetica. in expozitia Brain inside(out) se regasesc lucrari din proiectul Genoarchitecture inceput in 2016, unde artistul spaniol extinde zona artelor vizuale si a intuitiei catre investigatiile metodice si riguroase din neurostiinte. In mod cert aceasta colaborare dintre Lidó si cercetatorii mentionati genereaza noi campuri de cunoastere si o noua perceptie asupra cautarilor stiintifice, dar si artistice”, explica Raluca Baloiu, curator.

„Am putea spune ca proiectul Genoarchitecture deschide o noua forma de cunoastere pentru ca premisele mele creative se schimba radical, in loc sa urmareasca traseul natural al fiecarei creatii, acestea devin subiectul unor cercetari neurostiintifice. Spre exemplu, cand ilustrez violenta, ma documentez si vorbesc cu neurocercetatorii care imi indica exact ce zone din creier sunt afectate de adictii, cum pot fi alterate genetic sinapsele neuronale, sau cum experienta de zi cu zi poate dezvolta in noi comportamente agresive”,
afirma artistul Lido Rico.

Artistul Lido Rico

Lido Rico s-a nascut in orasul Yecla din Murcia, Spania, in anul 1968. Este absolvent al celebrei scoli Nationale Superioare de Arte Frumoase din Paris. A expus in unele dintre cele mai importante galerii de arta contemporana din lume, in tari precum Spania, Germania, Portugalia, Italia, SUA. Printre muzeele cu care a colaborat se numara Reina Sofía National Art Centre din Madrid, iar lucrarile sale sunt incluse in colectii importante situate in: Royal Spanish Academy din Roma, Italia, JASP Collection si Mexic si Mssohkan Foundation, Japonia.

Landscape on white. 2016. Resina de poliester y collage


rico-face-1928x1007_2v2


rico-face-1928x1007v2


invitatie_2v2

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate