Expoziție-eveniment la Rezidența BRD Scena9: „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv” | |
(Arte vizuale) |
Fundatia9 prezinta, in perioada 12 septembrie – 25 octombrie 2019, la Rezidenta BRD Scena9 (strada I L Caragiale 32), expozitia „Mattis Teutsch. Avangarda si realism constructiv”, proiect dedicat operei artistului brasovean Hans Mattis Teutsch, care apartine avangardei istorice europene. |
Vernisajul va avea loc joi, 12 septembrie, incepand cu ora 19.00.
Nascut in Transilvania multietnica, Mattis Teutsch (1884-1960) este pictor, grafician, sculptor si teoretician al artei. Asemanat lui Kandinsky, numele lui este asociat cu arta abstracta interbelica, pentru care este recunoscut international. Incepand cu anii 1930, creatia sa se continua intr-un constructivism utopic, pozitie de avangarda pe care incearca sa se pastreze, in pofida neintelegerii, pana la sfarsitul vietii, ca apoi sa fie perceput ca prea aproape de realismul socialist.
Mattis Teutsch - portret
Recuperarea acestei ultime perioade de creatie este miza centrala a proiectului prezentat la Rezidenta BRD Scena9. Acesta se fundamenteaza pe expunerea continutului cercetarii interdisciplinare a artistului Szilard Miklos asupra lucrarilor realizate de Hans Mattis Teutsch, iar expozitia e curatoriata de Mircea Nicolae.
Cercetarea se axeaza pe ultima perioada de productie artistica a lui Mattis Teutsch desfasurata in Romania aflata sub regimul comunist. De asemenea, cercetarea urmareste si perceptia acestor lucrari in practica muzeala si patrimoniala din Romania si Ungaria, din 1960 pana astazi. Nu in ultimul rand, expozitia reprezinta o alternativa la absenta unor cercetari institutionale muzeografice asupra operei tarzii a lui Mattis Teutsch.
Mattis Teutsch
Expozitia va beneficia de lucrari si documente imprumutate din muzee si colectii private, cum ar fi Muzeul de Arta Brasov, Muzeul National Secuiesc din Sfantu Gheorghe, Colectia Familiei Mattis Teutsch, Brasov, Colectia Irina Lukász, Cluj, Colectia Rechnitzer, Gyor, Galeria MissionArt din Budapesta si Arhiva Mattis Teutsch - Tibor Almási, Gyor. De asemenea, expozitia va fi itinerata in luna ianuarie 2020 la Muzeul Kassák din Budapesta.
Szilard Miklos (Miercurea Ciuc, 1981) a studiat grafica la Universitatea de Arta si Design din Cluj (2000-2004). in prezent este doctorand la Universitatea de Arta din Budapesta cu o teza despre institutionalizarea artei contemporane din Romania, cu focus pe festivalurile de performance din anii 1990 si continuarea lor prin arhive. in proiectele sale recente cerceteaza autori a caror cariera a fost strapunsa de „punctul zero al istoriei”. Acestea includ proiecte despre regizorul de filme documentare stefan Fischer (Casa Tranzit, 2017) sau artistul avangardist Hans Mattis Teutsch (OFF Biennale / Art Encounters, 2017).
Mircea Nicolae (Curtea de Arges, 1980) e absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti (1998 – 2002) si a obtinut un Master (2002 – 2004) in Antropologia Spatiului Sacru de la Institutul de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. In prezent este doctorand la Universitatea Nationala de Arte cu o teza despre munca si libertate artistica, pentru scena de arta din Romania, intre 1944 – 2010. in practica sa artistica dintre anii 2006-2009, Mircea Nicolae a dezvoltat o serie de o suta de interventii in spatiul public si in spatii parasite. Prin gesturi anonime, acestea investigau structura socio-politica a orasului Bucuresti, dar si spatiul mai intim al istoriei afective personale.
Proiectul „Mattis Teutsch. Avangarda si realism constructiv” este finantat de Fundatia9, produs de Rezidenta BRD Scena9, fiind implementat cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National, Muzeului Kassák si Institutului Balassi Bucuresti.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
_______________
Despre Fundatia9
Fundatia9, initiativa fondata si finantata de BRD – Groupe Société Générale, sprijina noua generatie de creatori de cultura si educatie. Prin programele noastre, intentionam sa stimulam spiritul critic si sa aducem noi perspective asupra lumii contemporane. Ne preocupam sa oferim oamenilor acces nemijlocit la cultura, sa contribuim la imbunatatirea sistemului formal de educatie si sa implicam activ partenerii si publicului larg in constructia si dezvoltarea unei societati mai bune. Dintre primele programe ale Fundatiei9 amintim: Scena9, platforma de jurnalism cultural, Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”, ce sprijina filmele de autor, semnate de regizori romani aflati la debut si Rezidenta BRD Scena9, un hotspot cultural din inima Bucurestiului dedicat creatorilor de cultura contemporana.
. | |
|
|