Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri @ Muzeul Național al Țăranului Român
(Arte vizuale)
De peste 15 ani, Muzeul National al Taranului Roman celebreaza, alaturi de cele mai importante sarbatori ale calendarului taranesc, Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Timp de trei zile, in jurul zilei de 14 septembrie, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri va oferi publicului noi intalniri cu artisti si mesteri iconari.
Muzeul National al Taranului Roman pastreaza structura targului de iconari si mesteri cruceri initiat sub forma unui act cultural prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca, punand in discutie termenii canon/traditional/autentic si prin inovatii care folosesc imaginea traditionala ca re/sursa, teritoriu de explorare pentru creatiile contemporane ale artistilor si ale mesterilor iconari.

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri isi propune sa redescopere si sa recupereze frumusetea icoanei, urmarind calitatea tehnicii si a mestesugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitand expresiile kitsch si serializarile industriale pentru scopuri comerciale.

Continuam noua formula de prezentare a targului, invitandu-i pe mesterii si artistii iconari sa expuna obiectele create pentru targ in cadrul unor micro-instalatii, dand astfel posibilitatea de a viziona intr-un context diferit creatiile personale si de a initia un nou dialog cu publicul vizitator si fidel actiunilor noastre de la inceputuri. Participarea unor iconari demult consacrati in cadrul targurilor MNTR si prezenti in colectii particulare si muzeale ca: Mihaela Bercea, Nicolae Muntean, Angela Ludosanu, Teodora Rosca, Bogdan Herescu, Daniel Stancu, Camelia Dragan, Radu Dinca, Oana Musceleanu, Letitia Rotaru, Mirela Leahu, cat si a altor iconari nou descoperiti, asigura ca si anii trecuti calitatea si valoarea viziunii lor asupra mestesugului.

Structura targului ramane ca intotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrand prin praznicare, sfinti protectori, sarbatorile mari, heruvimi desprinsi din cetele ingeresti - Crucea in variante ne-imputinate, toate zugravite si inchipuite pe icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre.

Insotim iconarii cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulceturi, zacusca, miere si prajituri de casa.
Scoatem din lada de zestre a muzeului: albume, carti postale, scrieri si ziceri taranesti, revista Martor, caiete de mesteri, cataloage de expozitii - si oferite spre vanzare publicului interesat.

Ateliere / intalniri
Dupa experienta celor trei ani de ateliere, le facem si de aceasta data copiilor, dar si adultilor, invitatia de a descoperi cum desenau iconarii vechi izvoadele si zugraveau sfintii si ingerii, pictand pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se insemneaza si se incrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra in cadrul unor intalniri cu cativa dintre iconarii si crucerii al caror drum dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului Icoanei, dar si o raportare adecvata la canon si traditie.

Programul atelierelor:

Vineri, 13 septembrie
orele 11.00-12.30 / atelier de pictura icoane pe sticla cu Bogdan Herascu – varsta minima 8 ani (inscrierile se fac numai la telefon 0726 237 376)

Sambata, 14 septembrie
orele 14.00-16.00 / atelier de pictura pe lemn cu mesterul iconar Angela Ludosanu – varsta minima 10 ani

Duminica, 15 septembrie
orele 13.00-15.00 / atelier de crucerit (sculptura in lemn), pristolnice, icoane de vatra, toate realizate prin tehnica sculpturii in lemn, cu mesterul Vasile Moldoveanu – varsta minima 10 ani

Inscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com / costul unui atelier: 25 lei / persoana (persoanele care doresc sa pastreze obiectele lucrate le pot achizitiona de la coordonatorii atelierelor).
Persoane de contact: Valentina Bacu, Monica Irina Chiorpec

Pretul biletului de intrare la targ: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei
Orarul targului: 13 – 15 septembrie 2019, orele 10.00 - 18.00.
Organizator targ: Sectia Educatie muzeala / coordonator: Lila Passima

afis targ iconari 2019.jpg

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate