Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
I, HUMAN – proiect românesc transdisciplinar la ARS ELECTRONICA
(Arte vizuale)
Asociatia Culturala Artmix cu sprijinul Institutului Cultural Roman si CETAL din cadrul INFLPR  a prezentat proiectul artistic transdisciplinar I, HUMAN semnat de artista romana Saint Machine la Festivalul ARS ELECTRONICA, in perioada 5-9 septembrie 2019, in Linz. Austria.
I, HUMAN este un proiect transdisciplinar la granita dintre instalatie multimedia, performance si studiu al coeziunii umane mediata de tehnologie. Proiectul foloseste un experiment de biofotonica si algoritmi deep learning pentru a investiga subiecte precum swarm intelligence si caracteristici emergente la diferite niveluri. Proiectul propune o retea de sculpturi luminoase ce functioneaza drept colectori de emotii umane dar si drept agenti generatori ai acestora, vizitatorii fiind influentati emotional de peisajul sonor diferit din fiecare modul.

I, HUMAN testeaza, prin arta si tehnologie, noi modele de comportament colectiv. Construita in jurul conceptului de interconectivitate, instalatia colecteaza date biometrice faciale pentru a analiza impactul pe care o actiune individuala, locala, ce poate parea neinsemnata, cum este starea psihica a unui singur individ, poate afecta structuri colective. Instalatia foloseste datele biometrice ale vizitatorilor pentru a controla in timp real un experiment de biofotonica, in incercarea de a identifica si ilustra vizual tipare de comportament generatorare de stari emergente care se regasesc la nivel micro. Proiectul este creat de artista Saint Machine in colaborare cu cercetatorul Marian Zamfirescu si echipa CETAL - Centrul de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul INFLPR, compozitorul Mitos Micleusanu, programatorii Alexandru-Florin Vartic, Sorin Olexiuc, Razvan Levarda si inginerul electronist Radu Mititelu.


“Supravietuirea speciei umane ar putea depinde de capacitatea noastra de a empatiza; consider empatia un fel de stare de coerenta cuantica la scara umana. In mod simbolic, am folosit empatia utilizatorilor instalatiei drept continut pentru a influenta conditiile de hranire ale unei populatii de microorganisme si lumina laser drept mediu purtator de continut, sau altfel spus, informatie. Vizitatorii expozitiei sunt implicati ca subiecti umani ai experimentului, generatori de continut, dar si observatori in timp real ai acestuia.”
declara artista Marilena Oprescu Singer (aka Saint Machine).

I, HUMAN -Black Horse Mansion (6)

“Motivatia mea de a ma implica in acest proiect ce imbina arta si stiinta a fost printre altele si de a scoate in evidenta latura umana a cercetarii stiintifice. Perceptia publicului larg despre stiinta este ca ceva greu de inteles, poate chiar obscur. De regula, prezentam rezultatele stiintifice in reviste de specialitate, la conferinte stiintifice sau eventual unor potentiali beneficiari economici. Implicarea in astfel de proiecte ne da sansa de a vorbi despre stiinta si unui alt gen de public. Rolul cercetatorilor este de a genera cunoastere, iar cunoasterea trebuie sa fie accesibila intregii societati.“
afirma cercetatorul Marian Zamfirescu.

Partea de cercetare a instalatiei I, HUMAN a demarat in august 2018 in cadrul Fusion – un program de rezidente artistice in institutele de cercetare de la Magurele, organizat de Fundatia9. In luna februarie 2019 proiectul a fost expus in etapa de “work in progress” in cadrul expozitiei Fusion la Rezidenta BRD-Scena9, apoi cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Madrid instalatia a participat la Festivalul de Arta New Media si Audio-Vizuala MADATAC, la Medialab-Prado, Madrid. De asemenea, procesul de lucru si partea de cercetare artistica a proiectului I, HUMAN a fost prezentata in cadrul Encuentro AVLab – Albert Merino y Saint Machine la Medialab-Prado.

La ARS ELECTRONICA 2019 proiectul I, HUMAN a fost prezentat in cadrul conceptului curatorial Human Limitations – Limited Humanity si a Platformei Europene pentru Umanism Digital. ARS ELECTRONICA este cel mai avangardist festival de arta contemporana si tehnologie din Europa. Organizat pentru prima data pe 18 septembrie 1979, Ars Electronica a organizat anul acesta o editie aniversara la 40 de ani de la infiintare, intitulata Out of the Box – The Midlife Crisis of the Digital Revolution si avand drept tema a sectiunii expozitii si proiecte artistice Human Limitations – Limited Humanity.

In luna noiembrie 2019, instalatia va fi prezentata cu sprijinul Institutului Cultural Roman la ADAF - Athens Digital Arts Festival, Atena.

I, HUMAN -CETAL biophotonics experiment (2)


I, HUMAN este un proiect produs de Asociatia Culturala ARTMIX, organizatie cu o experienta de peste 10 ani in proiecte de arta urbana, multimedia si curatoriat, printre care mentionam TUMULT.space (Bucuresti 2018), Feed Me si Hybrid Sensorium la Ars Electronica Festival (Linz, 2015, 2017), Urban Art - Festival de proiectii arhitecturale (Bucuresti, 2007, 2008, 2009), Who’s Afraid of Glass, de Ioan Nemtoi la Museum Quartier (Viena, 2007), Arhiva de Arta Contemporana Artmix, peluza TNB (Bucuresti, 2006), 1200°C, Libraria Carturesti Verona, Galeria Nemtoi si spatiul public (Bucuresti, 2005).

Organizat cu sprijinul: INSTITUTUL CULTURAL ROMAN
Partener de cooperare: CETAL – CENTRUL PENTRU TEHNOLOGII AVANSATE CU LASERI din cadrul INFLPR – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei

Echipa CETAL si rolul membrilor echipei in proiectul I, HUMAN:
Marian ZAMFIRESCU – programarea software pentru controlul laserului si al mastilor, Bogdan-?tefanita CALIN – constructia microscopului optic pentru vizualizarea miro-organismelor acvatice, Cristian BUTNARU – chip-uri microfluidice pentru microscopie optica, Mihai SERBANESCU – electronica de control al laserului.

Centrul pentru Tehnologii Avansate cu Laserul – CETAL, este cel mai nou departament al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare penru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei – INFLPR. CETAL reprezinta cea mai importanta investitie cu finantare integral romaneasca in domeniul dezvoltarii tehnologiilor bazate pe laseri. Infrastructura CETAL a fost infiintata in 2014 si reprezinta un centru de cercetare in domeniul laserilor unic in Europa centrala, de sud si de est. Centrul a fost creat simultan cu demersurile de atragere a proiectului ELI-NP in Romania, laserul CETAL-PW aflat in dotarea centrului fiind parte a strategiei de dezvoltare a laserilor de mare putere la noi in tara. La laserul CETAL-PW se desfasoara experimente de accelerare de particule pentru simularea radiatiilor cosmice si testarea in laborator a echipamentelor pentru misiunile spatiale, generarea de surse de raze X coerente si metode de imagistica de raze X cu contrast de faza pentru aplicatii in medicina, experimente de comprimare de puls optic pentru dezvoltarea viitoarelor generatii de laseri de mare putere. Tot aici are loc pregatirea viitoarelor experimente de la laserul ELI-NP.

Multumiri speciale D-nei Paulina Anastasiu, director al Gradinii Botanice “Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti care ne-a oferit consiliere pentru componenta de microbiologie a experimentului si elevelor Alexia Maria Popescu, Teodora Portase si Andreea Sima de la Scoala de vara de Stiinta si Tehnologie de la Magurele care au contribuit la construirea microscopului optic.

I, HUMAN (23)

alte proiecte Saint Machine: www.saintmachine.ro
prezentare I, HUMAN @ Ars Electronica: https://ars.electronica.art/outofthebox/en/i-human/
concept Ars Electronica 2019: https://ars.electronica.art/outofthebox/en
fragment timelapse experiment: https://www.facebook.com/SaintMachine/videos/523794375062718/


credite fotografii: Black Horse Mansion, CETAL, Ars Electronica


            
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate