30 Septembrie la Arad,
Cinema Arta,
ora 19:00 (Strada Vasile Alecsandri 2)
1 Octombrie la Zalau
Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, ora 19:00
Galeria de Arta ”Ioan Sima” (Gheorghe Doja, nr, 6)
2 Octombrie la Simleul Silvaniei
Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord ora 18:00
Sinagoga Mare (Piata 1 Mai, nr. 1)
3 Octombrie la Sibiu Biblioteca Astra, ora 18:30
(Str. George Baritiu, nr. 5-7 corp B, Foaier)
4 octombrie la Cluj-Napoca
Casa Tranzit, ora 19:00
(Strada George Baritiu 16)
7 Octombrie la Cluj-Napoca
Universitatea Babes-Bolyai
UBB Departmentul de sociologie
10 Octombrie la Bucuresti
Teatrul Evreiesc de Stat, ora 19:00
(Strada Iuliu Barasch, nr. 15)
”Gesturi de rezistenta” prezinta, intercalat, atat imagini de arhiva ale miscarilor de protest si ale actelor individuale de solidaritate de astazi, cat si marturii ale protagonistilor, materiale de arhiva si opere de arta antifascista, cu scopul de a pleda pentru o cale care sa modeleze prezentul si viitorul nostru astfel incat egalitatea si justitia pentru toti sa fie valorile principale ale societatii noastre.
Filmul incepe cu interviul Erickai Bezdickova, care povesteste despre experienta surorii sale, Jolana Kellerman, partizana in cadrul rebeliunii nationale slovace. Dupa ce a supravietuit lagarului Terezin, unde l-a cunoscut pe Bela Katz, nascut la Zalau, s-a mutat cu el la Cluj. Aceasta poveste da startul filmului si conecteaza cele trei tari de unde provin ceilalti supravietuitori intervievati.
Dintre cei intervievati amintim de Theodora Iancu, fiica marelui artist si arhitect modernist Marcel Iancu, care a acceptat sa fie inregistrata pentru prima data exclusiv pentru acest documentar, si Alexandru Elias, filmat in decembrie 2017, cu 4 luni inainte sa moara. La varsta de 17 ani a fost unul dintre inculpatii procesului Hashomer Hatzair, inscenat de regimul Antonescu contra unui grup de 18 tineri evrei (12-18 ani) care au primit sentinte intre 10 si 20 de ani de munca silnica sau chiar executie (3 dintre ei) ca membri ai acestui grup.
„Gesturi de rezistenta” a fost realizat in activitatile proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei. Intelegand trecutul pentru un viitor mai bun” co-finatat de Uniunea Europeana in cadrul programului ”Europa pentru cetateni” – Memorie istorica Europeana 2018.
Producator: Asociatia UMA ED ROMANIA/ www.umaed.ro
Parteneri internationali: POST BELLUM OPS (Cehia)/ www.postbellum.cz si Bratislava Policy Institute (Slovacia)/ www.bpi.sk
Parteneri nationali: Centrul Municipal de Cultura - Arad, Muzeul Holocaustului in Transilvania de Nord –Simleul Silvaniei, Muzeul Judetean de Istorie si Arta – Zalau, Biblioteca Astra – Sibiu, Fundatia Tranzit, Universitatea Babes-Bolyai, Muzeon – Cluj Napoca, Teatrul Evreiesc de Stat – Bucuresti.
Cofinatator: Uniunea Europeana in cadrul programului ”Europa pentru cetateni”. Acest proiect reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.
Site-ul proiectului: www.thefutureofmemory.ro
. |