Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Între viață și moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului
(Arte vizuale)
Care au fost experientele zilnice ale evreilor care se ascundeau de masina germana de exterminare? Dar ale celor care i-au ajutat riscandu-si uneori propria viata? O expozitie ce juxtapune aceste doua perspective distincte, dar totusi interconectate va fi inaugurata la Muzeul National al Taranului Roman pe 3 octombrie, ora 18.00, cu o saptamana inainte de Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor  Holocaustului in Romania.
Expozitia itineranta prezinta povestile unor supravietuitori ai Holocaustului si ale unor salvatori din unsprezece tari, pe fundalul unui context istoric mai amplu. Proiectul este o initiativa comuna a Retelei Europene Memorie si Solidaritate, Muzeului de Istorie a Evreilor Polonezi POLIN (Varsovia) si Centrului Memorial al Eroilor Tacuti (Berlin).
 
Panelul despre Holocaustul din Romania a fost dezvoltat in parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.

Genocidul evreilor in Europa sfasiata de razboi a insemnat pierderea a milioane de vieti omenesti. Vazand soarta tragica a evreilor, populatia din tarile ocupate sau aliate cu cel de-al Treilea Reich, dar si unii germani obisnuiti s-au confruntat cu o dilema pe care nu si-ar fi imaginat-o probabil niciodata: cum sa reactioneze la aceasta atrocitate? Fiecare si-a gasit propriul raspuns, dar putini au fost cei care si-au oferit ajutorul oamenilor care incercau sa supravietuiasca.

Expozitia „Intre viata si moarte. Cazuri de salvare a evreilor in timpul Holocaustului” prezinta povesti din unsprezece tari europene: Croatia, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia si Ucraina. Partea romaneasca a expozitiei va infatisa povestile lui Andrei Calarasu si Magdalena Stroe. Andrei Calarasu era un baiat evreu de 19 ani care a suportat conditiile inumane ale unei calatorii cu trenul de peste o saptamana pana la un lagar de munca fortata. Isi datoreaza supravietuirea curajului Vioricai Agarici, conducatoarea Crucii Rosii locale, care a obligat paznicii de la gara din Roman sa deschida vagoanele si sa-i lase afara sa respire pe cei care mai erau in viata. Trei ani mai tarziu, Magdalena Stroe, pe atunci in varsta de 15 ani, si-a riscat viata dandu-i unei foste colege evreice propriile sale documente, pentru aceasta fiind singura sansa sa evite transportarea in gheto-ul din Cluj-Napoca si deportarea in lagarul Auschwitz-Birkenau.

Conturand povestile supravietuitorilor si ale salvatorilor, expozitia scoate in evidenta complexitatea relatiilor interumane in conditii extreme. Testimonialele sunt prezentate pe un fundal istoric mai larg ce permite o mai buna intelegere a sanselor de supravietuire pe care evreii le aveau la fata locului si a posibilitatilor salvatorilor de a-i ajuta.

Expozitia a fost vernisata in premiera la Bruxelles, deschiderea oficiala avand loc in sediul Comisiei Europene la 27 ianuarie 2018 (Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului), fiind ulterior prezentata si in Amsterdam, Bratislava, Vilnius, Wroclaw si Markowa (un important memorial polonez situat pe locul in care familia Ulma a locuit in timpul razboiului pana sa fie ucisa, impreuna cu evreii carora le oferise adapost, de catre germani). 


Intre viata si moarte. Cazuri de salvare a evreilor in timpul Holocaustului

Vernisaj: Joi, 3 octombrie 2019, ora 18

Expozitia poate fi vizitata in perioada: 3–19 octombrie 2019

Sala Acvariu, Muzeul National al Taranului Roman, Str. Monetariei nr. 3, Sector 1, Bucurestiafis_Între via?a ?i moarte.jpg

Organizatori:

Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate, Muzeul de Istorie a Evreilor Polonezi POLIN, Centrul Memorial al Eroilor Tacuti din cadrul Fundatiei Centrului Memorial al Rezistentei Germane

Finantare:

Ministerul Culturii si Patrimoniului National al Poloniei, Ministerul Guvernului Federal pentru Cultura si Media (BKM), Germania

Parteneri:

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, Muzeul Evreiesc de Stat Vilna Gaon, Memorialul de la Chambon sur Lignon, Mémorial de la Shoah, Muzeul Evreiesc Danez, Institutul pentru Studierea Holocaustului din Ucraina ‘Tkuma’, Castrum Peregrini; Muzeul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Polonia; Institutul NIOD pentru Documentarea Razboiului, Holocaustului si Genocidului, Institutul pentru Memoria Natiunii (UPN), Slovacia; Centrul Memorial al Holocaustului, Ungaria


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate