Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Igor Grubić, reprezentantul Croației la Bienala de la Veneția vine la Iași
(Arte vizuale)
Borderline Art Space organizeaza doua evenimente avandu-l ca protagonist pe Igor Grubic: proiectia filmului „Monument”, care va avea loc luni, 7 octombrie, de la ora 19.00 la Teatrul Cub, precum si expozitia personala „O gramatica a rezistentei”, care se deschide marti, 8 octombrie, de la ora 18:00 la Borderline Art Space.
Curatorul expozitiei si in acelasi timp moderatorul sesiunii de intrebari si raspunsuri de dupa proiectie este Cristian Nae, curatorul pavilionului Romaniei de la aceasta editie a Bienalei de la Venetia.

Expozitia personala a artistului croat Igor Grubic, curatoriata de Cristian Nae la Borderline Art Space din Iasi, propune in premiera in Romania o selectie dintr-un corpus de lucrari realizate intre anii 1998 si 2015 ce au drept tema comuna cultura protestului si a rezistentei civice.
La Borderline Art Space sunt expuse o selectie de fotografii din seria 366 Liberation Rituals, in cadrul careia artistul a documentat actiuni protestatare si micro-interventii anonime in spatiul public prin intermediul carora a generat forme efemere de comemorare a valorilor socialiste ce au fost intre timp uitate sau denaturate.
Exemplele expuse in aceasta expozitie intentioneaza sa se constituie mai curand intr-un potential micro ghid de practici interventioniste, specific culturii DIY, ce pot fi replicate in viata cotidiana. Ele intra indirect in dialog cu fragila cultura a protestului instaurata in Romania ultimilor ani. 

Alaturi de acestea, este expus unul dintre filmele iconice ale artistului, East Side Story (2006-2008), care rememoreaza prin intermediul juxtapunerii imaginilor documentare si a unei reinscenari coregrafice violenta declansata de grupuri de simpatizanti neo-nazisti impotriva participantilor la doua manifestatii gay pride ce au avut loc in Belgrad in 2001 si in Zagreb in 2002. Coregrafia, inteleasa de Jacques Rancière in siajul gandirii platoniciene drept una dintre formele artistice cele mai propice pentru reprezentarea comunitatii, sublimeaza si recodifica simbolic violenta bruta, constiuind o tulburatoare maniera de rememorare a sciziunilor sociale tot mai adanci si a efectelor devastatoare ale intolerantei.

afis igor grubic la Borderline Art Space

In avanpremierea expozitiei, la Teatrul Cub din Iasi va rula filmul Monument (2015), o poetica meditatie cinematografica asupra istoriei post-socialismului si a urmelor sale materiale, ce are drept protagonisti ruinele monumentelor din spatiul fostei Yugoslavii ridicate pentru a comemora lupta anti-fascista, aflate intre timp in diverse stadii de degradare. Artistul examineaza cu curiozitatea specifica exploratorului maniera in care aceste artefacte culturale devin treptat o parte a naturii, integrandu-se in peisajul post-socialist drept forme alienate, golite de semnificatie. Stergerea memoriei culturale ca efect pervers al istoriei recente insoteste firesc ciclul anotimpurilor, aflandu-si in acest film o percutanta forma de materializare. 

Igor Grubic (n. 1969, Zagreb) este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati artisti internationali din Croatia. Opera sa include interventii site-specific in spatii publice, fotografie si film. Grubic a participat la numeroase expozitii internationale importante, printre care: Bienala de la Tirana (2003); Manifesta 4 (Frankfurt, 2002); Manifesta 9 (Genk, 2012); cea de a 50-a editie a Salonului de octombrie (Belgrad, 2009); Gender Check, MuMOK (Viena, 2009); cea de a 11-a editie a Bienalei din Istanbul (2009); cea de a 2-a editie festivalului de fotografie Mannheim Ludwigshafen, Heidelberg (2011); East Side Stories, Palais de Tokyo (Paris, 2012); Bienala de la Gwangju (2014); Zero Tolerance, MOMA PS1 (New York 2014); A 5-a Bienala de la Salonic (2015); Cut / Rez, MSU (Zagreb, 2018); Heavenly Creatures, MG + MSUM (Ljubljana, 2018); The Value of Freedom, Belvedere 21 (Viena, 2018). Opera sa este inclusa in colectiile TATE Modern, Muzeele de arta contemporana din Belgrad si Zagreb, Muzeum Sztuki, Colectia Kadist, Colectia Kontact si Colectia de Arta Telekom, printre altele. Grubic a reprezentat Croatia la cea de a 58-a editie a Bienalei de la Venetia (2019).

Cristian Nae (n. 1979, Craiova) este conferentiar univ. dr. habil. la Universitatea Nationala de Arte George Enescu din Iasi, unde preda cursuri de istoria artei contemporane, teorie critica si studii expozitionale. Ultimele sale studii au aparut in volume colective publicate de edituri precum Wiley-Blackwell (2019, in curs de aparitie) sau Routledge (2018). A beneficiat de burse si proiecte de cercetare oferite de Fundatia Erste, Viena, CNCS-UEFISCDI, CAA-Getty International Program, Fundatia Getty Los Angeles si Colegiul Noua Europa din Bucuresti. In calitate de curator, este co-organizatorul expozitiei Rethinking the Image of the World: Projects and Sketches (Musée Mill, La Louvrière, 2019) din cadrul Europalia Arts Festival si al participarii Romaniei la cea de a 58-a editie a Bienalei de la Venetia (2019).
Expozitie organizata de Borderline Art Space prin Asociatia Culturala AltIasi. Proiect co-finantat de AFCN si Primaria Municipiului Iasi. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei.

afis monumentul


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate