Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 februarie 2024
Recomandări
Unul dintre cei mai renumiți coregrafi ai lumii, Ziya Azazi, vine pe scena Teatrelli să vorbească despre dansul său în două spectacole cu format inedit
(Arte vizuale)
Aclamatul coregraf Ziya Azazi aduce pe scena Teatrelli pe 9 noiembrie spectacolul „Dervish in Progress” care s-a bucurat deja de peste 200 de reprezentatii la nivel mondial, pe mari scene si la renumite festivaluri internationale. Ineditul demersului consta in conceptul de performative lecture – practic, la Bucuresti, publicul va avea parte si de explicatiile in direct ale lui Ziya Azazi despre ceea ce face pe scena: o invitatie de a patrunde in culisele dansului si de a-i descoperi universul, altfel.
Pe 10 noiembrie, alaturi de compozitorul si performerul Claudio Bettinelli, Ziya Azazi va prezenta la Teatrelli si spectacolul „Kismet” conceput pe Bolero, de Ravel. In premiera internationala, acest spectacol va fi prezentat tot sub forma de performative lecture.
„Dervish in Progress” a avut premiera internationala in anul 2004, la Barcelona, bucurandu-se de un mare succes. Reprezentatia de pe scena Teatrelli programata pentru 9 noiembrie, de la ora 19.00 se va desfasura sub forma de perfomative lecture, reunind, astfel, atat partea de spectacol si performance, cat si o componenta explicativa in care Ziya Azazi dezvaluie o parte dintre secretele care stau la baza crearii acestui spectacol.

Pornind de la Bolero, de Ravel, in spectacolul „Kismet” Ziya Azazi si Claudio Bettinelli propun un dialog experimental intre corp, miscare si sunet folosind o paleta larga de medii, de la echipamente primitive pana la procesoare digitale de sunet de ultima generatie. Inspirat de abordarea coregrafica minimalista a lui Maurice Béjart, atunci cand a pus in scena Bolero-ul, Ziya Azazi contribuie in „Kismet” la crearea unui nou limbaj – un limbaj in care deconstructia muzicii se realizeaza in corespondenta cu miscarile corpului. Pe 10 noiembrie, de la ora 19, publicul Teatrelli va putea vedea in premiera acest spectacol produs in anul 2018 sub forma de performative lecture.

„Sunt foarte recunoscator ca Teatrelli/creart a oferit Forumului Cultural Austriac oportunitatea de a colabora la acest proiect minunat, care aduce la Bucuresti un artist si performer uimitor. Ziya Azazi, desemnat la un moment dat de catre Ballet International Magazine drept <cel mai remarcabil dansator al anului in Austria;, este, totodata, un exemplu fantastic despre modul in care scena artistica si culturala din Austria este influentata si imbogatita de artisti care provin, la origini, din alte tari. Cele doua performative lectures pe care Ziya Azazi le va sustine la Bucuresti sunt o contributie importanta si valoroasa la programul anual al Forumului Cultural Austriac, cu atat mai mult cu cat dansul constituie o prioritate tematica in cadrul Conceptului de Politica Culturala Internationala, elaborat de catre Ministerul Austriac de Externe.”,
a declarat Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac la Bucuresti.

„Este o onoare sa ii avem pe scena Teatrelli pe Ziya Azazi si pe Claudio Bettinelli. Sunt nu doar aclamati in intreaga lume, ci si niste deschizatori de drumuri in termeni de limbaj artistic. Publicul larg, dar si colegii dansatori, coregrafi, actori sau regizori interesati de zona de dans contemporan, experiment si inovatie vor avea parte, cu siguranata, de o experienta unica. Sta in misiunea Teatelli sa ofere o experienta culturala completa, de aceasta data prin dans si concept la cel mai inalt nivel.”, a declarat Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.

Ambele evenimente se vor desfasura in limba engleza, adresandu-se atat publicului larg, cat si dansatorilor, coregrafilor si actorilor profesionisti.
Biletele pentru ambele evenimente s-au pus in vanzare la Casa de bilete Teatrelli (Piata Lahovari, Nr.7) si online, pe site-ul www.bilete.ro. Pretul unui bilet este de 39,69 RON.

ziya azazi__IMG_9071

Ziya Azazi s-a nascut in 1969 in Antakya (Turcia), iar din 1994 s-a stabilit in Viena. In 1999 a primit o bursa danceWEB, fiind, totodata, desemnat de catre Ballet International Magazine drept „cel mai remarcabil dansator al anului in Austria”. Intre 2000 si 2002 a colaborat cu Wiener Volksoper (Austria), Theaterhaus Stuttgart (Germania) si Grand Théatre de Genéve (Elvetia). In 2004 a lucrat cu Jan Fabre/Troubleyn, iar intre 2005 si 2007 a facut parte din proiectul „d'Orient” al Compagnie Thor.De asemenea, a colaborat cu numerosi artisi de renume, precum: Cem Ertekin, Aydin Teker, Sebastian Prantl, Philippe Arlaud, Anne-Marie Gros, Ismael Ivo, Marcia Haydee, Yoshi Oida sau Thierry Smits. Printre festivalurile la care a participat se numara: Liteside, Amsterdam; Danse en Ville, Bruxelles-Luxemburg; KIT, Copenhaga; Polyzentral, Hamburg; I-DANS Solists, Istanbul; Les Eclats Choreographiques, Niort; Bienala de Dans de la Venetia. Totodata, din 1999 a creat propriile sale spectacole coregrafice, care au facut inconjurul lumii: „Dervish in Progress” (2004 / Barcelona), „Azab” (2005 / Sao Paulo), „Icons” (2007 / Grenoble) - in colaborare cu muzicianul Serge Adam (FR), solo-ul  „Ember” (2010 / Valladolid), „Energy” (2012 / Toulon), „Bolero” (2014) sau  „Kismet (2018, Portimao). Pe langa performance-uri, Ziya Azazi a sustinut numeroase workshop-uri in intreaga lume, impartasindu-si experienta si cunostintele cu publicul in spatii academice si non-academice.

Despre Claudio Bettinelli
Claudio Bettinelli abordeaza mai multe stiluri muzicale: de la clasic la contemporan, muzica de teatru, improvizatie si muzica electronica.
S-a nascut in 1976 la Livorno (Italia), s-a stabilit insa la Lyon (Franta). Este percutionist, solist si membru al Ansamblului Orchestral Contemporan din Lyon. A colaborat cu  „Centre Tempo Reale” (fondat de Luciano Berio), Orchestra Nationala din Lyon, Opera Nationala din Lyon, Musicatreize, Ansamblul Odyssée si a facut parte, timp de trei ani, din UBS Verbier Festival Youth Orchestra (Elvetia). De asemenea, este membru al ansamblului Mezwej, condus de Zad Moultaka, si este co-fondatorul trio-ului de percutionisti „Trio de Bubar”.

Dervish-in-progress

Kismet

Teatrelli este un proiect al Primariei Capitalei, prin creart, un spatiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care ofera publicului productii proprii de teatru si dans, precum si concerte acustice, dezbateri si artist-talk-uri.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate