Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Zilele Culturii Austriece la Sibiu – 25-29 octombrie 2019 @home in Central Eastern Europe. Casă a marilor Fiice/Heimat bist du grosser Töchter
(Arte vizuale)
Sunt celebre sau nestiute. Femeile de ieri si, in special, de azi, cele care pun in miscare regiunea noastra, Europa si lumea intreaga, constituie figurile centrale ale Zilelor Culturii Austriece la Sibiu, ce se vor desfasura in perioada 25-29 octombrie 2019, la initiativa si in organizarea Ambasadei Austriei la Bucuresti si a Forumului Cultural Austriac.
Prilejuit de sarbatorirea Zilei Nationale a Austriei, pe 26 octombrie, evenimentul este realizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Sibiu, Teatrul National „Radu Stanca“ - Sectia Germana, Facultatea de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, Colegiul National „Samuel von Brukenthal“, Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna“, Consulatul onorific al Austriei la Sibiu, Consulatul onorific al Luxemburgului la Sibiu, Societatea romano-austriaca AUSTROM.

Inspirata de un vers al imnului Austriei, tematica Zilelor Culturii Austriece se afla in prim-planul actualitatii in Europa. Chestiunea drepturilor si a rolului femeilor in societate va fi dezbatuta de spectacole, forumuri de discutii, ateliere si o expozitie. Forumul Cultural Austriac Bucuresti a incredintat directia artistica a acestui eveniment Teresei Leonhard, artista, profesoara si cercetatoare austriaca stabilita la Sibiu.

In 1761, o trupa de artisti ambulanti vienezi isi instaleaza corturile la Sibiu. Timp de cinci ani, ansamblul evolueaza in cladirea numita azi Casa Artelor, din Piata Mica. Un lucru neobisnuit pentru acea perioada: conducerea companiei este detinuta de o femeie. Aproape 250 de ani mai tarziu, Gertrut (Gertrud) Bodenburger, cea pentru care Europa Centrala si de Est insemna cu adevarat acasa, este figura exemplara ce ilustreaza tematica Zilelor Culturii Austriece la Sibiu 2019. Realizarile femeilor nu trebuie expuse doar in versuri de imn – evenimentul nostru intentioneaza sa faca auzit glasul acestor „mari Fiice”, adesea marginalizate, si sa readuca la lumina informatii si cunostinte uitate sau ignorate. Care sunt provocarile pentru egalitatea de gen in ziua de azi si in ce masura femeile influenteaza efectiv procesele sociale la nivel politic, la optzeci (in Romania) sau o suta de ani (in Austria) de la introducerea dreptului lor de vot? In ce conditii lucreaza si ce oportunitati au la indemana femeile din Europa Centrala si de Est? Cum pot studiile de gen sa puna in evidenta ierarhiile sociale? Aceste intrebari sunt adresate, in diferite forme, direct publicului – femeilor si barbatilor, tinerilor si adultilor, austriecilor si romanilor. „Looking for Gertrud” (Cautand-o pe Gertrud) – titlul unui atelier despre acea figura feminina exemplara a secolului al XVIII-lea mentionata mai sus – este in acest sens o invitatie la reflectie si la identificarea curajoasa si creativa a „marilor Fiice” ale Europei Centrale si de Est, personalitati care sa devina modele pentru prezent si viitor”, afirma Teresa Leonhard, directoarea artistica a Zilelor Culturii Austriece la Sibiu 2019.

Programul Zilelor Culturii Austriece la Sibiu 2019

25.10.2019, ora 13:00
, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primariei Municipiului Sibiu, Piata Mare – Vizita ghidata a expozitiei „CALLIOPE Austria – Femei in societate, cultura si stiinta” – pentru pentru elevii Colegiului National „Samuel von Brukenthal” si studenti ai Universitatii Lucian Blaga Sibiu. Inscriere prealabila la: teresa.leonhard@ulbsibiu.ro Eveniment in limba germana.

25.10.2019, ora 15:00, Aula Colegiul National „Samuel von Brukenthal“ (Piata Huet nr. 5, Sibiu) – Atelier-performance: „Looking for Gertrud“. Atelier-performance dedicat personalitatilor feminine care au marcat istoria. O calatorie artistica si creativa realizata pentru elevii Colegiului National „Samuel von Brukenthal” si studentilor ULBS, ce se desfasoara in contextul expozitiei „CALLIOPE Austria”. Rezultatele atelierului vor fi prezentate cu ocazia vernisajului expozitiei. Inscriere prealabila la: teresa.leonhard@ulbsibiu.ro Eveniment in limbile romana si germana.

25.10.2019, ora 19:00, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primariei Municipiului Sibiu, Piata Mare - Deschiderea oficiala a Zilelor Culturii Austriece la Sibiu si vernisajul expozitiei „CALLIOPE Austria” Eveniment in limbile romana si germana

25.10.2019-08.11.2019, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primariei Municipiului Sibiu, Piata Mare - Expozitie itineranta „CALLIOPE Austria – Femei in societate, cultura si stiinta”. Expozitia itineranta „CALLIOPE Austria – Femei in societate, cultura si stiinta” prezinta o galerie impresionanta de personalitati feminine marcante ale Austriei, figuri publice care au modelat istoria acestei tari, incepand cu secolul al XVIII-lea si pana in prezent. Purtand numele celei mai intelepte dintre cele noua muze ale antichitatii grecesti, expozitia infatiseaza realizarile acestor femei de exceptie, chestioneaza modelele sociale clasice si reprezinta un excelent punct de pornire pentru dezbaterile pe tema egalitatii de sanse. Eveniment in limbile romana si germana

26.10.2019, ora 13:30, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primariei Municipiului Sibiu, Piata Mare - Interventie artistica & Forum de discutii „Marile Fiice? – femei in societate, cultura si stiinta in Romania si in Austria – trecut si prezent“. Interventie artistica si forum de discutii despre piata muncii, rolurile sociale ale femeilor si provocarile actuale in dezbaterea despre egalitatea de gen. Vor discuta cu Teresa Leonhard (ULBS, director artistic al Zilelor Culturii Austriece la Sibiu): Daniela M. Stanciu (ULBS, istoric), Ioana-Narcisa Cretu (ULBS, expert in stiintele comunicarii, membra a Asociatiei Femeilor din Sibiu – initiatoare a Centrului pentru victimele violentei domestice), Georgiana Epure (Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen), Carmen Tobler (antreprenor si politician), Hannelore Baier (cercetator, fost redactor la ADZ, psiholog), Anita Zieher (actrita), Brigitta Waschnig (actrita). Eveniment in limbile romana si engleza.

26.10.2019, ora 19:00, TNRS – Sala Studio (Emil Cioran, nr. 1A) - Spectacol de teatru „Lucrand, pentru oameni – Käthe Leichter si Marie Jahoda”. Käthe Leichter (1895-1942) si Marie Jahoda (1907-2001) au fost pionierele cercetarilor in stiintele sociale din Austria. Au studiat indeosebi relatiile de munca, problemele in justitie si prejudecatile sociale. In acest spectacol sensibil, in regia Sandrei Schüddekopf, Anita Zieher si Brigitta Waschnig le infatiseaza pe cele doua femei de stiinta, care au trait in contextul unei epoci agitate din punct de vedere politic. Durata – 90 de minute. Bilete si alte informatii - https://www.facebook.com/events/394376014814896/ Eveniment in limba germana, cu supratitrare in limba romana.

27.10.2019, ora 19:00, TNRS – Sala Studio (Emil Cioran, nr. 1A) – Repetitie cu public a spectacolului „Mesaje spre univers”, in regia lui Josef Maria Krasanovsky, productie a Sectiei Germane a Tearului National Radu Stanca. Cum arata o repetitie la teatru? Vreti sa priviti peste umerii regizorului, dramaturgului, designerului de costume ori designerului de lumini cand lucreaza cu actorii pentru a crea o piesa, o scena? Aveti oportunitatea rara de a asista la o vizionare publica ce se va desfasura intr-un spatiu marcat cu lumina de lucru. Actorii poarta costume de miscare sau unele piese de costum planificate. Regizorul va intrerupe uneori o scena. O repetitie publica ofera o previzualizare a versiunii finale, pe care o puteti urmari in intregime la premiera. Dupa spectacol aveti ocazia de a discuta cu regizorul, cu echipa artistica si actorii. Biletele pot fi procurate la intrare. Informatii suplimentare - https://www.facebook.com/events/543691282869353/ Eveniment in limbile romana si germana.

28.10.2019, ora 09:00, Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna“, Aleea Turnu Rosu, nr. 2 - Lectura performativa „Hot Jobs“. Lectura performativa, in limba germana, a piesei „Hot Jobs” pentru elevii a doua scoli de limba germana din Sibiu. Un text care da curaj. Si arata cat de greu este sa ai curaj. O piesa destinata tinerilor de 15 ani, de 19 ani, celor care cauta de lucru, functionari, parasutisti, oameni de serviciu, someri, stagiari si noua tuturor. Piesa scriitorului si actorului luxemburghez Raoul Biltgen, stabilit la Viena, in regia lui Daniel Plier, va fi interpretata de Fabiola Petri (TNRS, Sectia Germana), Moira Pawellek si Nils Jensen (absolventi ai Schauspielschule Freiburg, stagiari Erasmus+ ai Sectiei Germane a TNRS si ai ULBS). Eveniment realizat in cooperare cu Consulatul onorific al Luxemburgului. Eveniment in limba germana.

28.10.2019, ora 12:00, Colegiul National „Samuel von Brukenthal”, Piata Huet, nr. 5 - Lectura performativa „Hot Jobs“. Eveniment in limba germana.

28.10.2019, ora 14:00, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Stiinte Socio-Umane, B-ul Victoriei 5-7, Sibiu - Seminar „Egalitatea in biografiile femeilor”. Seminar interactiv cu Camelia Proca (Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen) si Teresa Leonhard (ULBS, Facultatea de Stiinte Socio-Umane). Intalnirea se axeaza pe cautarea si pe studiul biografiilor feminine din istorie si din cotidianul propriu, in confruntarea cu experientele de discriminare. Dupa seminar are loc un tur ghidat al expozitiei „CALLIOPE Austria”. Inscriere prealabila la: teresa.leonhard@ulbsibiu.ro Eveniment in limba romana.

29.10.2019, ora 11:00, Piata Mare - Parada a fanfarei „Salzburgmusi“. Parada si concert de muzica austriaca, in Piata Mare, in interpretarea ansamblului „Salzburgmusi”, format din muzicieni din regiunea Salzburg si Hausruckviertel.

Zilele Culturii Austriece la Sibiu 2019

Organizatori – Ambasada Austriei la Bucuresti, Forumul Cultural Austriac Bucuresti.
Parteneri – Primaria Municipiului Sibiu, Teatrul National „Radu Stanca“ - Sectia Germana, Facultatea de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, Colegiul National „Samuel von Brukenthal“, Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna“, Consulatul onorific al Austriei la Sibiu, Consulatul onorific al Luxemburgului la Sibiu, Societatea romano-austriaca AUSTROM.

Afis Zilele culturii austriece.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate