Singurul tablou romanesc din colectia IBM va fi expus in cadrul Licitatiei de toamna – Top 100 Mari Maestri ai Artei Romanesti. Este vorba de ,,Vanzatoarea de covoare’’, opera de o importanta muzeala, semnata de Francisc Sirato si repatriata, astazi, de Artmark dupa o indelungata vietuire in SUA.
Romania participa in 1939 la Expozitia Universala de la New York cu tablouri semnate, printre altii, de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Francisc Sirato, Ion Theodorescu sau Nicolae Tonitza. La pavilionul romanesc de pe Arena ,,Arthur Ashe’’ din New York, tablourile lui Francisc Sirato il cuceresc pe Thomas Watson, CEO IBM, care era si colectionar de arta si cumpara tabloul ,,Vanzatoarea de covoare’’ cu o valoare de 25.000 de lei. Vreme de 56 de ani, in perioada anilor 1939-1995, opera face parte din colectia de tablouri cu tematica industriala si comerciala din toate tarile lumii a IBM, Statele Unite ale Americii.
In 1995, tabloul este cumparat de un alt colectionar de arta la expozitia ,,Contemporany Art of 79 Countries’’ din San Francisco si devine parte a unei colectii particulare din Pennsylvania, SUA.
,,Vanzatoarea de covoare’’, tratata in spiritul artei populare, poate fi descoperita in cadrul Licitatiei de toamna – Top 100 Mari Maestri ai Artei Romanesti, cel mai amplu si asteptat eveniment de pe piata de arta din Romania, alaturi de lucrari unice prin viziune si limbaj plastic ale pictorilor clasici si moderni.
Expozitia Internationala de la New York, 1939
Expozitia Internationala New York.1939
Expozitie Palatul Cesianu-Racovita
Expozitie Palatul Cesianu-Racovita
Linistea Eterna - N. Tonitza
Thomas Watson
Vanzatoarea de covoare - F. Sirato . |