Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Expoziție și lansare de carte, Lucian Bran - „Săgeata, floare, foc”
(Arte vizuale)
Expozitia personala a artistului roman Lucian Bran, curatoriata de Corina Ilea, propune o selectie de fotografii care ilustreaza caderi de meteoriti pe teritoriul Romaniei. Daca partea pricipala a expozitiei poate fi vizitata la Borderline Art Space intre 7 noiembrie-1 decembrie, o serie de zece fotografii vor fi expuse in aceeasi perioada la libraria Art+Design.
Vernisajul expozitiei (Borderline Art Space, ora 18) este precedat de Lucian Bran - lansare de carte de artist „Sageata, floare, foc”, volum aparut la Centrul de Fotografie Documentara, eveniment care va avea loc la libraria Art+Design (7 noiembrie, ora 17.00).

Pornind de la informatiile furnizate de The Meteoritical Society, care identifica 11 caderi de meteoriti pe teritoriul Romaniei – incepand cu anul 1852, pana in 2008 – proiectul fotografic Sageata, floare, foc al lui Lucian Bran propune o localizare fictionala a acestui fenomen astronomic: geografia teritoriala devine hibrida, permeata de marturii, istorii, sau imagini care transgreseaza logica predictibilului inspre cea a poeticului. Titlul proiectului sau fotografic este un vers din poemul lui Lucian Blaga, Cereasca atingere (1933).

Daca in mod traditional hartile, coordonatele si sistemele de referinta indexeaza teritorii pentru a fi supuse sistemului de cunoastere, pentru a fi circumscrise unui spatiu controlabil, in proiectul lui Lucian Bran cartografierea meteoritilor este nomadica, fiind mai degraba masura unei “localizari sociale” extinse, in care fictiunea joaca un rol central. Coordonatele spatiale sunt hibridizate, extinzand-se inspre un teritoriu social si vizual fluctuant. Notiunea de “producere a spatiului” care sta la baza teoriilor geografice – spatiul nu este inert, ci este produs in mod activ prin activitati umane, in aceeasi masura în care activitatile umane sunt produse de materialitatea spatiului – determina o interpretare oblica a geografiei.

Lucian Bran reintroduce materialitatea meteoritilor in fictionalitate: o geografie experimentala este astfel generata, explorand imaginarul generat de geografia verticala a caderii meteoritilor, precum si contextul fictional care contribuie la “producerea spatiului” in campul vizual. (Corina Ilea)

afis lucian bran

Lucian Bran (n. 1981) a absolvit Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti – sectia fotografie. Proiectele sale au fost expuse la Galeria Posibila, Bucuresti (2015, 2013), Museum of Municipal Engineering - Krakow Photomonth - Show OFF (2014), Fotogalerie Wien (2018), MNAC, Bucuresti (2018), Salonul de Proiecte Bucuresti (2016). A fost selectat în cadrul Plat(t)form – Fotomuseum Winterthur (2019) si nominalizat pentru The Unseen ING Talent Award (2016).

Corina Ilea este curator si cercetator. A fost New Europe College, Institute for Advanced Study “Spiru Haret” Fellow (2017-2018) si IRH –ICUB Fellow, Universitatea Bucuresti (2016-2017). Ea detine un doctorat obtinut la Concordia University, Montreal, Canada (2012) unde a fost si Faculty Member (2008-2014) si unde a predat cursuri legate de practicile fotografice contemporane. In 2015 a fost Curator Asociat pentru “Conditia post-fotografica,” Le Mois de la Photo à Montréal – Bienala internationala de imagine contemporana. A fost curator asociat pentru JCE Romania - Jeune Création Européenne (2018-2019). Cercetarile ei au fost prezentate in Canada, Europa si Statele Unite ale Americii.

afis-lucian-bran-art+design

Expozitie organizata de Borderline Art Space prin Asociatia Culturala AltIasi. Proiect co-finantat de AFCN si Primaria Municipiului Iasi. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate