Cea de a doua expozitie din ciclul „Odoare dintr-un sipet nestiut” (expozitii temporare tematice, centrate pe un anume tip de obiect etnografic, care pun in valoare si aduc in atentia publicului bucurestean mici comori etnografice ascunse in colectii particulare raspandite in intreaga tara) va fi dedicata costumului popular din zona Banatului de campie.
Daruim, deci, privirii vizitatorilor nostri, un fond exceptional de port din colectia etnografica a tanarului Marius Matei din Giroc, jud. Timis, localitate rurala ce va deveni, intr-un viitor nu foarte indepartat, un cartier al Timisoarei. Prin tot ceea ce face, Marius Matei incearca sa salveze ceea ce inca mai reprezinta valoare etnografica in satul lui si sa demonstreze ca realitatea nu coincide intotdeauna cu ceea ce sta scris in unele carti de specialitate despre subzonele etnografice Timisoara, Lugoj, Buzias si Ciacova.
Colectia de port a lui Marius Matei este alcatuita din costume intregi de femeie si de barbat, mai ales de sarbatoare, compuse cu mare acuratete in respectarea fidela a traditiei locale, podoabe si bijuterii taranesti de valoare, acoperitori ceremoniale pentru cap (cepse, celme) de o rara frumusete, stergare de invalit pentru nunta, dar si piese de port disparate, de secol XIX, foarte bine restaurate si pastrate.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana pe 12 octombrie 2014, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Intrarea este libera.
. |